O výživě 1. 6. 2020 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Lahodné jahody – ovoce se spoustou benefitů

Bohaté na vitamín C, látky s antioxidačním účinkem a navíc se skvělou chutí. Sezona jahod právě startuje – určitě si je dopřejte. Mohou být skvělou součástí zdravé svačinky nebo i snídaně.

Stock Photos: Bartosz Luczak /Shutterstock.com

Jahody botanicky patří do čeledi růžovitých – spolu s jabloní, trnkou, meruňkou, maliníkem a řadou dalších významných stromů i keřů. Jahody jsou souplodím nažek se zdužnatělým květním lůžku.

  • Řadí se mezi velmi oblíbené letní druhy ovoce, až z téměř 90 % je tvoří voda – také nás díky tomu skvěle dokážou osvěžit. Ve 100 g porci přijmeme 158 kJ, nejhojněji jsou zastoupeny sacharidy – 8,6 g z nichž 6 g tvoří jednoduché cukry – přesto patří spíše mezi ty méně sladké druhy ovoce. Zastoupena je i vláknina (1,9 g – hodí se tak i pro výrobu marmelády či džemu) a jen malé množství bílkovin a tuků (0,8 g; 0,4 g).

Vitamíny a antioxidanty pro zdraví

jahodyCenné jsou jahody také s ohledem na obsah vitamínů, minerálních látek a dalších bioaktivních látek. Hojně je v nich zastoupen vitamín C (62-66 mg na 100 g), což je více než ve stejné porci obsahují některé citrusové plody. Ostatně jeho denní doporučená dávka je cca 100 mg. Stačí si tak dát 200 g jahod a máte vystaráno.

Dále nám poskytnou vitamin K, menší množství vitamínu E, betakaroten, kyselinu listovou, riboflavin a vitamin B5 a z minerálních látek draslík, železo a také menší množství vápníku, fosforu a hořčíku, ale také manganu a mědi.

  • Jahody jsou podobně jako borůvky, ostružiny či granátové jablko bohaté na anthokyany (rostlinná barviva). Tyto látky vynikají svou účinnou antioxidační aktivitou.

Antioxidanty pomáhají náš organismus chránit proti působení volných radikálů (zkoumá se i možnost pozitivního ovlivnění - „zpomalení“ - stárnutí) a právě čerstvé ovoce a zelenina jsou jejich nejlepším zdrojem – v přirozené podobě jsou daleko lépe účinné než přijaté v doplňcích stravy.

  • Nezapomínejme tak alespoň na 5 porcí ovoce a zeleniny denně – s tím, že zelenina by měla přirozeně převažovat. Střídejme také barvy zařazovaných druhů plodin.

Zdravé mlsání

Jahody konzumujte co nejdříve po zakoupení, uchovávejte je v chladničce – bohužel rychlé podléhají zkáze. Vyberte krásně vybarvené, červené, pevné a co nejméně omačkané plody, bez známek hniloby a plísní.

  • Po sklizení už jahody dále nedozrají, takže vyberete-li si nezralé, už s tím nic nenaděláte.

Chcete-li si jahody dopřát i mimo sezonu, můžete je šetrně zamrazit – nejprve je omyjte, pak rozložte na papírové utěrky a nechte chvilku oschnout, pak je již můžete v mikrotenovém sáčku zmrazit. Vydrží vám až jeden rok a pokud je zamrazíte vcelku, stále budou dobrým zdrojem vitamínu C. Máte-li vhodný záhon a nebo třeba balkon, můžete si jahody i jednoduše pěstovat a užívat si je v průběhu celé jejich sezony.

jahodové musliJahody si můžete dopřát samostatně a nebo ideálně v kombinaci s mléčnými výrobky – s mlékem, jogurtem nebo tvarohem. Přidejte k nim ještě třeba pár lžic müsli, nebo ovesných vloček a sekané mandle či ořechy.

A nebo si jahody rozmixujte s mlékem či s jogurtem, jak vám to bude vyhovovat lépe – každopádně získáte báječnou, chutnou a zdravou snídani nebo v menší porci svačinku, která vás i zasytí.

Opatrně - je to alergen

U nejmenších dětí buďte při prvních ochutnáváních jahod opatrní a nabídněte jen menší porci – může se objevit vyrážka (kopřivka) nebo jiné známky alergické reakce. Nejčastěji může člověk reagovat na látku podobnou antigenu břízy, která je v jahodách přítomna, ale objevit se může i reakce na látky, kterými jsou jahody ošetřeny (např. pesticidy, aj.). V tomto ohledu může být výhodnější vybrat si z plodin pěstovaných ekologickým způsobem zemědělství (BIO).



Mohlo by vás také zajímat: