Červená řepa působí preventivně a léčebně na naše zdraví v mnoha směrech díky vysokému obsahu kyseliny listové, draslíku, vitamínu C, B6, železa, antioxidantu betacyaninu a vlákniny. Řepa se užívá při podpoře imunitního, kardiovaskulárního a nervového systému a tvorbě červených krvinek. Posiluje stěny cév a vazivových tkání. Užívá se při léčbě mykóz, vysokého krevního tlaku a zažívacích potíží. Řepa také pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky, výrazně pomáhá při detoxikaci organismu a působí močopudně.
Kořen i listy, jíst se dá vše
Z řepy se nejčastěji konzumuje její kořen, avšak listy jsou také stejným zdrojem prospěšných látek a upravují se podobně jako špenát. Řepa je ideální syrová v zeleninovém salátu nebo zeleninové šťávě. Řepu je však také možno upravit na páře, vařenou, pečenou, nebo sterilovanou. Hodí se skvěle do salátů, polévek, nebo pomazánek. Pro zachování co nejvíce nutričních benefitů vaříme nebo pečeme řepu vždy celou neoloupanou a loupeme až po uvaření. Konzumací červené řepy dochází často k červenému obarvení stolice a moči, proto se nelekejte, jde pouze o vyloučení červeného barviva betaninu. Řepa obsahuje poměrně vyšší podíl sacharidů, proto by si diabetici měli hlídat její množství.
RECEPT: ČERVENÝ HUMMUS
SUROVINY na 2-3 porce:
červená řepa 1 větší kus
cizrna vařená (nebo z plechovky) 260g
olivový olej 2 lžičky
citronová šťáva z půlky citrónu
česnek 2 stroužky
sůl ½ lžičky
koření / bylinky dle chuti (pepř, koriandr, chilli, máta, petržel, apod)
POSTUP:
Červenou řepu omyjeme, osušíme a zabalíme důkladně do alobalu. Do předehřáté trouby na 200 °C dáme péct zabalenou řepu na cca hodinu. Pak ji vyjmeme z trouby, alobalu a necháme vychladnout. Cizrnu přes noc namočíme a druhý den uvaříme do měkka (alespoň hodina mírného varu) nebo použijeme cizrnu z plechovky. Uvařenou nebo z plechovky cizrnu opláchneme a dáme do mixéru. Mixujeme na hladkou kaši. Pečenou řepu po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kousky, které vložíme do mixeru k cizrnové kaši. Mixujeme opět do hladka. Přidáme olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a koření / bylinky. Vše důkladně promixujeme a necháme v lednici chvíli uležet. Pomazánku podáváme jako dip společně s celozrnným pečivem, pita chlebem a čerstvou zeleninou, nebo mažeme jako pomazánku na pečivo.
Energetická hodnota 1 porce: 850 kJ
25 g sacharidů
7 g bílkovin
9 g tuků
16 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje:http://cervena-repa.cz/, http://www.czfcdb.cz/