Lilek neboli baklažán je zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů, má nízkou energetickou hodnotu a příznivé účinky na lidský organismus. Jeho předností je také vysoký obsah vlákniny. Lilek obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, z minerálů převážně draslík, železo a fosfor. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje peristaltiku střev a má antioxidační účinky. Stravitelná slupka obsahuje nejvíce těchto cenných látek, proto lilky před úpravou neloupejte. Zralý lilek se tepelně upravuje na všechny možné způsoby - vařený, pečený, grilovaný či zapečený.
Recept na lilkovou pomazánku je velmi jednoduchý a zdravý. Kromě lilku obsahuje také esenciální mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu. Pomazánka se hodí ke grilovanému masu, čerstvé zelenině i pečivu. Kombinace lilku, česneku, olivového oleje, citrónu a sezamu je prostě úžasná!
RECEPT: LILKOVÁ POMAZÁNKA
SUROVINY:
Logo Vím, co jím najdete na extra panenském olivovém oleji Albert Quality. Máte u něj jistotu, že má minimum škodlivých tuků. |
lilek 1 větší kus
sezamová semínka 2 lžíce
česnek 2 stroužky
olivový olej (extra panenský AQ) 2 lžíce + na pokapání
šťáva z citrónu 2 lžičky
sůl ½ lžičky
špetka pepře
můžeme doplnit čerstvými bylinkami dle chuti (koriandr, petržel) nebo kořením (paprika, chilli, římský kmín)
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 200°C. Celý lilek propícháme vidličkou a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem do trouby asi na ½ hodiny (možno i déle). Pečeme dokud není lilek celý popraskaný, měkký a tmavý. Mezitím si namixujeme sezamová semínka. Po vychladnutí lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu. Dužinu dáme spolu se všemi ingrediencemi do mixéru (kromě čerstvých bylinek, ty jsou na ozdobu) a rozmixujeme na hladkou kaši. Lilkovou pomazánku dáme před podáváním alespoň na hodinu odležet. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami nebo kořením a pokapeme olivovým olejem.
Energetická hodnota receptu: 1 610 kJ
20 g sacharidů
8 g bílkovin
30 g tuků
12 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: http://nutritiondata.self.com/