Jídelníček pro těhotné ženy
Výživa během těhotenství by měla zajišťovat dostatečný přísun energie a veškerých nezbytných živin jak pro růst plodu, tak pro matku, přípravu na porod a následnou laktaci. Dávno již je překonaný mýtus, že těhotné ženy by měly jíst za dva. Důraz by měl být kladen na kvalitu potravin, hygienu a dostatečnou tepelnou přípravu, aby se předešlo možným infekčním onemocněním jako je listerióza či toxoplasmóza. Výživa během těhotenství má vliv i na následující "naprogramování" dítěte. Během těhotenství se postupně navyšuje bazální metabolismus a tomu by měl být přizpůsoben energetický příjem. Dle světové zdravotnické organizace by měl být celkový energetický příjem (CEP) navýšen o 300 kcal denně během celého těhotenství. (Klinická dietologie, Zlatohlávek a kol., 2016). Bílkoviny by měly tvořit 20–25 % z celkového energetického příjmu, sacharidy 50–55 %, přičemž jednoduché sacharidy by neměly překročit více než jednu pětinu příjmu sacharidů. Na tuky pak připadá 30-35 % CEP. Rostlinné tuky by měly v jídelníčku těhotných převažovat a tvořit tak dvě třetiny příjmu tuků, živočišné tuky by měly být zastoupeny z jedné třetiny.