Jídelníčky 2. 4. 2019 | Vím, co jim a piju, o.p.s.

Jídelníček pro zvýšení rostlinných potravin ve stravě

Zařazovat více potravin rostlinného původu je pro zdraví velmi žádoucí. Zejména v době, kdy jídelníček řady lidí není ideální – jíme příliš masa, uzenin, hodně solíme. Převaha živočišných potravin a pokrmů typu fast food s sebou přináší i nadměrný příjem tuků o nevhodném složení mastných kyselin. Ve stravě pak chybí vláknina a ochranné látky ze zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin a zdraví prospěšné tuky z rostlinných olejů, ořechů a semen.

Přitom studie ukazují, že nadměrný příjem červeného masa a uzenin zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, především kolorektálního karcinomu. Riziko se zvyšuje i způsobem tepelné úpravy – při použití nevhodných a přepálených tuků a úpravou potravin za vysokých teplot.

Ozdravění jídelníčku by mělo být postupné. Důležité je zaměřit se na pestrost ve stravě a nebát se zkoušet nové potraviny. Doporučujeme jíst zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu, zařazovat celozrnné obiloviny, mnohem častěji jíst pokrmy z luštěnin, zkoušet rostlinné alternativy výrobků, zlepšit skladbu přijímaných tuků, tj. omezit živočišné tuky a zvýšit příjem rostlinných olejů a výrobků z nich. Dopřát si ořechy a semena.

Zeleninová pizza
Chci číst celý článek
Pro přečtení celého článku musíte být přihlášení:
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Nejste ještě registrovanými uživateli? Napravte to, zvládnete to za pár sekund.



Co je důležité?

  • Dbejte o co nejpestřejší stravu.
  • Důležité je zajistit nejen dostatečný energetický příjem, ale i příjem všech pro tělo potřebných nutričních látek.
  • Nepodléhejte extrémům, hledejte si informace z osvědčených zdrojů, nechte si poradit odborníky (lékaři, nutričními terapeuty). Tato zásada platí zejména v případě, že jste těhotná nebo máte malé dítě.
  • V případě, že zvolíte přísnější (veganský) způsob stravování, užívejte i potřebné doplňky stravy.
Mohlo by vás také zajímat: