O dětech 10. 5. 2021
| Mgr. Lucie Kašparová, Dis
Potřeba bílkovin je právě pro dětské tělo velmi důležitá. Bílkoviny zajišťují růst a správný vývin organismu. Mléčné výrobky jsou výborným zdrojem bílkovin a také vápníku, který má na starosti zdraví kostí a zubů. Které mléčné výrobky volit a které s klidným svědomím opomenout?
Hodně bílkovin – málo cukrů a solí
- Jednotlivé mléčné výrobky se liší obsahem bílkovin, přidaných cukrů a solí. Podle těchto kritérií bychom měli vybírat mléčné výrobky do dětského jídelníčku.
- Obecně platí, že od nejmladšího věku by se v jídelníčku neměl vyskytovat přidaný cukr a stejně tak bychom se měli vyhýbat soli. V případě kojenců a batolat tak platí nezařazovat slazené jogurty, tvarohové dezerty, tvrdé sýry, tavené sýry a plísňové sýry.
Tvaroh je vhodné zařazovat až po prvním roce života z důvodu vyššího obsahu bílkovin. Kojené děti i děti na umělé mléčné výživě mají dostatečný příjem bílkovin právě z mléka, zavedených zeleninovo-masových příkrmů a případně jogurtů. Nadměrný příjem bílkovin by v tomto věku znamenal zvýšenou zátěž pro malý metabolismus.
U předškolních a školních dětí se samozřejmě denní příjem bílkovin zvyšuje, doporučované jsou 3–4 porce mléčných výrobků denně.
- Za jednu porci je považováno půl hrnku mléka nebo jogurtu nebo 20 g sýra, což odpovídá cca jednomu plátku tvrdého sýra.
Rozložení mléčných výrobků může být tedy následující: k snídani pečivo s lučinou a plátkem sýry, k svačině bílý jogurt a kousek ovoce a k večeři pečivo namazané tvarohovou pomazánkou.
Výjimečných až 70 % tvarohu
- Na trhu jsou však i světlé výjimky jako Míša tvarohový mls, který má obsah tvarohu dokonce 70 % a dále obsahuje už jen smetanu a cukr. Obsahem cukru se řadí k těm méně sladkým. Díky vyššímu podílu tvarohu je tento produkt bohatší na bílkoviny, kterých je ve 100 gramech 8 gramů.
Běžné dětské ochucené tvarohy jsou spíše sladkosti
Běžné ochucené tvarohové výrobky určené pro děti by neměly být zařazovány do jídelníčku dětí denně. A to ani u dětí, které mají dostatečnou fyzickou aktivitu. Důvodem je vysoký obsah cukru.
Obsah tvarohu se sice v takových výrobcích pohybuje od 43 do 59 %, ale další složkou je zpravidla smetana. Není výjimkou, že tyto dětské produkty obsahují různé želírovací látky a zahušťovadla.
- Nejpalčivější je obsah cukrů. Ten se u tvarohových výrobků pro děti pohybuje od 10 až do 19 gramů na 100 g výrobku. K těmto produktům je tedy potřeba přistupovat jako k dezertům – ale i dezerty občas do dětského jídelníčku patří.
Nízkotučné výrobky do jídelníčku dětí nepatří
- Při výběru mléčných výrobků pro děti není žádoucí volit odtučněné neboli light varianty. Stále se vyvíjející a rostoucí organismus potřebuje dostatečné množství energie. Bílé jogurty, stejně jako tvaroh je vhodné vybírat s obsahem kolem 3 % tuku, klidně i vyšším.
V případě malých dětí je možné čas od času zařadit i smetanové produkty. Zároveň však není potřeba pravidelně zařazovat pouze vysokotučné a smetanové mléčné výrobky. To platí i u sýrů, vhodné jsou ty s obsahem tuku v sušině 30 %.
U sýrů typu Lučina či žervé bychom měli brát v potaz obsah soli. Dnes se již vyrábí varianty pro děti s minimálním obsahem soli, tudíž jsou vhodné i pro ty nejmenší (od 1 roku). Tvrdé sýry balkánského typu mají až 5 g soli ve 100 g a do dětského jídelníčku tudíž nepatří. Vhodnější variantou může být tvaroh na strouhání, který má vysoký podíl bílkovin a téměř nulový obsah soli.