Pro rodiče je to i nadmíru praktické, stačí sáhnout do lednice pro kelímek a potomkovi k němu podat jen lžičku. Dnes se zaměříme na „smetánky“ – smetanovo-tvarohové krémy. Jsou opravdu tak zdravé?

První nástraha v obchodě

Ještě předtím, než se podíváme pod víčko, musíme vyrazit do obchodu. A tady na nás číhá již první nástraha. Cestou na víkendový pobyt na chalupě zastavujeme u hypermarketu v Mladé Boleslavi. Když dětem řekneme, že jdeme nakoupit Bobíky a Pribináčky, berou chladicí pult útokem. Od každé značky mají za úkol vybrat jen jeden, v košíku se jich během okamžiku ocitne devět, výběr je velký.

Jaké je však zklamání po příchodu domů, když si dcera chce dát „ten s citrónkem“, respektive limetkový. Přestože jsme nakupovali 25. května, datum spotřeby je do 23. května. Je starý, jíst se nebude! „Nejen dětem bychom neměli dávat prošlé potraviny,“ varuje nutriční terapeutka Jitka Tomešová, která se specializuje na výživu dětí. A my tak z rodinného rozpočtu vyhazujeme 16,90 Kč.

Dobrota pod víčkem

Při detailním prozkoumání složení jednotlivých výrobků začíná své hodnocení odbornice pozitivně. „Téměř všechny značky změnily složení a na prvním místě nahradily smetanu za tvaroh,“ což navyšuje obsah bílkovin v jednotlivých výrobcích, říká Jitka Tomešová. Pro děti jsou tak prospěšnější. Proč?

Pozor na živočišné tuky

Tvaroh oproti smetaně neobsahuje takové množství tuku – tedy tuku pro zdraví ne zrovna prospěšného. V mléce jsou živočišné tuky (=nasycené), tedy ty, jež přijímáme v jídelníčku ve větším množství, než bychom měli. „Tento typ mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Naše tělo je potřebuje jen v omezeném množství, proto bychom jich měli konzumovat co nejméně,“ vysvětluje Jitka Tomešová.

Přesto jsou mezi nakoupenými „smetánky“ takové, které nejsou pro prcky nejvhodnější. „Některé mají příliš vysoký podíl tuku, i jednu třetinu z celkového doporučeného množství tuku na den pro nejmenší děti,“ upozorňuje Tomešová. A to je zřejmě i důvod, proč žádný nemá na obalu logo Vím, co jím.

Živočišné tuky mají tvořit právě jednu třetinu z celkového doporučeného množství tuku na den. „Po snězení jednoho takového výrobku už tedy na žádný jiný další živočišný tuk – obsažený v mase, másle, sýru, vejcích – není v dětském jídelníčku místo,“ říká Tomešová. Zbývající dvou třetinové množství tuku by měly tvořit tuky rostlinné, např. margaríny, olivový olej apod.

Výhodné balení

Zrádné je zejména tzv. výhodné balení, kelímky s hmotností vyšší než 60 až 90 gramů. 130 g krému větší dítě hravě sní. A my do něj v dobré víře, že dostává zdravé mléčné výrobky „cpeme“ zbytečný tuk a také cukr!

Tři kostky cukru v kelímku

Dáváme-li dětem smetanovo-tvarohové krémy pravidelně, měli bychom se zamyslet i nad množstvím přidaného cukru. Řada z nás jim nepřislazuje čaj, odmítá dávat pít limonády, ale zdravý mléčný výrobek má v lednici připraven neustále. Jsou však i takové „smetánky“, které mají v kelímku tolik přidaného cukru, že by se z něj daly vyrobit i tři kostky...

 Zrádný údaj na kelímku

Koupíme-li v obchodě výrobek, kde je kromě energetické a výživové hodnoty uvedena i DDD – doporučená denní dávka jednotlivých živin a jásáme, že je pro naše prcky tím nejlepším, podívejme se i na dodatek uvedený drobným písmem pod tabulkou. Pokud si jej přečteme, zjistíme, že jde téměř vždy o doporučenou denní dávku nikoli pro děti, ale dospělé...

 Zanevřít na „smetánky? Ne, ale...

Se smetano-tvarohovými krémy to je jako v životě se vším. Nic se nemá přehánět. Jsou výborné jako občasná svačina, nejlépe odpolední. Děti totiž rostou hlavně v noci a k růstu potřebují i tuky. „Stále bychom měli mít na paměti, že třetinu z celkového doporučeného denního množství mají tvořit živočišné, dvě třetiny rostlinné tuky,“ říká Jitka Tomešová, podle které jsou pro potomky nejvhodnější polotučné mléčné výrobky. Takže, lžičky připravit... A jdeme se podívat pod víčka!

Je vhodné si hlídat alespoň „laicky“ složení produktu – tedy čím méně ingrediencí, tím lépe. Neměla by se tam objevovat žádná zahušťovadla, apod.

Po kterém smetánku sáhnout?

Řazeno podle energetické a výživové hodnoty 

 1. Matylda, tvaroh se smetanovým jogurtem

výrobek, Matylda,

Hmotnost výrobku: 110 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 475 kJ

Bílkoviny: 6,5 g

Sacharidy: 13,5 g (z toho 13 cukry)

Tuky: 3,5 g (z toho nasycené 3,1 tuky)

2. Termix, kakao

výrobek, Termix,

 

Hmotnost výrobku: 90 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 505 kJ

Bílkoviny: 6,7 g

Sacharidy: 18,6 g

Tuky: 2 g

3. Miltráček, s vanilkovou příchutí

výrobek, Miltráček,

 

Hmotnost výrobku: 90 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 526,7 kJ

Bílkoviny: 5,7 g

Sacharidy: 14,4 g

Tuky: 5 g

4. Tvaroháček, s vanilkovou příchutí

výrobek, Tvaroháček,

Hmotnost výrobku: 90 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 710 kJ

Bílkoviny: 7,5 g

Sacharidy: 12,5 g

Tuky: 10 g

5. Olmící, tvarohoví

výrobek, Olmíci,

Hmotnost výrobku: 125 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 660 kJ

Bílkoviny: 6 g

Sacharidy: 15,5 g

Tuky: 8 g

6. Lipánek, limetkový

výrobek, Lipánek,

 

Hmotnost výrobku: 130 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 724 kJ

Bílkoviny: 7 g

Sacharidy: 16 g

Tuky: 9 g

7. Smetanovi, paní vanilka

výrobek, Smetanovi,

 

Hmotnost výrobku: 80 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 774 kJ

Bílkoviny: 7,4 g

Sacharidy: 14,2 g

Tuky: 11 g

 8. Bobík, vanilka

výrobek, Bobík,

 

Hmotnost výrobku: 70 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 955 kJ

Bílkoviny: 6,3 g

Sacharidy: 14,1 g (z toho 10,7 cukry)

Tuky: 16,4 g

 

       Bobík obsahuje důležité probiotické kultury, které pomáhají při trávení a vyprazdňování (jsou přirozenou součástí střevní mikroflory).

9. Pribináček, vanilka

výrobek, Pribinaček,

Hmotnost výrobku: 125 g

Výživové hodnoty na 100 g

Energie: 972 kJ

Bílkoviny: 7,4 g

Sacharidy: 15,8 g

Tuky: 16,1 g