Flexitariánství nemá přísná pravidla, nic nenařizuje, ani nezakazuje. Zakládá si na pestrosti, a tím vám nabízí možnost obohatit si jídelníček o potraviny, které jste dosud možná vůbec nevyzkoušeli.
3 tipy na flexitariánské snídaně
Flexitariánský jídelníček je založený převážně na rostlinné stravě, ale najdete v něm i mléčné výrobky, vejce a maso, i když to samozřejmě není na denním pořádku. Jedná se o ekologický výživový trend šetrný k životnímu prostředí. Pojďme si vyzkoušet některý z receptů, který je s tímto způsobem stravování v souladu. A začněme u snídaně.
My vám dnes přinášíme tři tipy na snídaně z více méně běžných surovin a věříme, že je oceníte nejen teď na podzim.
Podzimně-zimní snídaně s jablky a granolou
Ingredience: • 1 sladké jablko • 1 lžička skořice • 1 lžička hnědého cukru • ¼ lžičky margarínu • 8 lžic sójové alternativy jogurtu Alpro bílý bez cukru • 150 g granoly
Příprava: Jablko nakrájejte a restujte 5 minut na margarínu se skořicí a hnědým cukrem. Do sklenice dejte polovinu dávky sójového výrobku Alpro bílý, vrstvu granoly a vrstvu jablek. Tento postup opakujte až do naplnění sklenice.
Vajíčková pomazánka
Ingredience: • 4 vejce • 1 menší mrkev • 180 g jogurt Activia bílá • 1 lžíce plnotučné hořčice • 3 kyselé okurky • sůl, pepř • čerstvá pažitka
Příprava: Vajíčka uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Poté je nakrájejte na malé kostičky. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte Activii, hořčici, nadrobno nakrájené kyselé okurky, osolte a opepřete, promíchejte. Podávejte namazané na celozrnném pečivu, posypané nasekanou pažitkou.
Snídaňové tyčinky
Ingredience: • 125 g ovesných vloček • 120 ml jablečné šťávy • 150 g čerstvých nebo mražených malin • 80 ml ovesného nápoje Alpro • 1 lžička kokosového oleje • 1½ lžíce medu • 1 lžička skořice
Příprava: Předehřejte si troubu na 180 °C. Ohřejte kokosový olej a míchejte ho s jablečnou šťávou, dokud nevznikne homogenní směs. Přidejte ovesný nápoj Alpro, med a skořici a vytvořte pěkně hladkou směs. Přidejte ovesné vločky a dobře promíchejte. Opatrně přidejte maliny. Směs těsta potom nalejte do tukem vymazané nebo pečicím papírem vystlané formy na pečení ca 15x15 cm a pečte dozlatova po dobu 15–20 minut. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, a poté nařežte na rovnoměrné porce.
Tento článek vznikl ve spolupráci s Danone a.s.