Aktivní látky v bylinkách
Látky, jako jsou alkaloidy, třísloviny, enzymy, éterické oleje, minerální látky a vitaminy mají pro lidský organismus významnou funkci.
Jarní paprsky přímo vybízí k tomu, abychom si za okno postavili květináče s bylinkami. Přestože nejsou nezbytnou součástí stravy, je dobré je do jídelníčku zařazovat a čerpat jejich benefity pro prevenci dýchacích, trávicích a jiných onemocnění.
Látky, jako jsou alkaloidy, třísloviny, enzymy, éterické oleje, minerální látky a vitaminy mají pro lidský organismus významnou funkci.
Přestože bylinky mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, je potřeba mít se na pozoru obzvlášť pokud užíváme některé léky. Užívání bylin společně s léky může snižovat účinek těchto léků, typicky například třezalka tečkovaná. Stejně tak šťavelany bylin v kombinaci se zeleninou mohou přispět ke vzniku močových kamenů. Pozor bychom si taky měli dávat na různé exotické směsi bylin dovážené například z Asie, které mohou být kontaminovány toxickými látkami.
Při krátkodobém i dlouhodobém užívání konvenčních léků bychom se vždy měli poradit s lékařem o vhodnosti současného užívání bylin či bylinných čajů. Následky nevhodné kombinace některých bylin a léků mohou být fatální.
Pokud nám zdravotní důvody nebrání v užívání bylinek, není potřeba se jim tedy vyhýbat. I přestože nemáte vlastní zahrádku, nebojte se vlastní bylinky vypěstovat v květináči za oknem. Některé druhy jsou nenáročné a přežijí i začátečnické zahradnické rozpaky. Odměnou vám budou čerstvé lístky například bazalky, máty, tymiánu či šalvěje, kterými můžete zpestřit své pokrmy.
Například přidáním saturejky během přípravy luštěnin se zbavíme nežádoucích nadýmavých látek. Díky své výrazné chuti pomohou dochutit jídlo a tím omezit používání soli, která je stále v naší populaci v nadbytku a přispívá vyššímu výskytu aterosklerózy. Díky bylinkám je snadné rozšířit jídelníček o nové pokrmy, protože dochucením se řada potravin stává chuťově daleko atraktivnějšími.
Do květináče na parapet vysaďte bazalku. Je nenáročná na péči a najde široké uplatnění ve vaší kuchyni. Přidat ji můžete k rajčatům, do omáček, k masu a do jakýchkoli zeleninových salátů. Přispívá k dobrému trávení, tlumí křeče a posiluje nervovou soustavu. Nejlépe její chuť vynikne v typickém italském pokrmu, tzv. caprese salátu, tedy s rajčaty, mozzarellou, kvalitním olivovým olejem a kouskem kvalitního pečiva.