O výživě 19. 5. 2020 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Antistresový jídelníček rozproudí energii a čokoláda potěší

Stres se stal díky současné situaci naším nevítaným společníkem ještě ve větší míře, než jsme byli zvyklí. Měli bychom však učinit vše, abychom jej zmírnili, jelikož velkou měrou oslabuje imunitní systém a činí nás náchylnější k nemocem. Vedle dostatku spánku, pravidelné pohybové aktivity, umírněného příjmu alkoholu může v boji se stresem pomoci i výživa.

Stock Photos: marilyn barbone /Shutterstock.com

Strava by měla být co nejpestřejší a měla by nám nejen poskytovat dostatek všech potřebných živin, ale měla by i potěšit naše chuťové buňky. Ve stresovém období nebývá nejlepší snažit se například hubnout, organismus si své tukové zásoby chrání a neúspěch při hubnutí by mohl naopak fungovat jako další stresová nálož.

Podívejme se na potraviny, které naopak pomohou náš stres zmírnit a udělat i jídelníček lepším.

Klíčové potraviny v jídelníčku

  • Alespoň 2x týdně ryby pro obsažené vícenenasycené mastné kyseliny. Především sardinky, tuňák nebo losos vedle zdravých tuků obsahují i aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin. Příznivý účinek na mozkové buňky má i lněný olej a olej z pšeničných klíčků.
  • ořechyKaždý den malou hrstičku ořechů nebo semen (přibližně 20-30 g). Dodávají tělu zdraví prospěšné tuky (mono a vícenenasycené mastné kyseliny), obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Příkladem jsou vitaminy B skupiny (především thiamin, vitamin B1, jehož nedostatek narušuje funkci nervů, srdce a způsobuje únavu), zinek, měď, železo, selen, mangan, hořčík atd.
  • Ve vztahu ke stresu jsou zvlášť vyzdvihovány kešu ořechy a mandle. V ořeších, semenech, avokádu a také rostlinných olejích (především v oleji z pšeničných klíčků a sójovém oleji) najdeme vitamin E, který je považován za významné nootropikum, tedy potravinu prospěšnou pro mozek. Vitamin E ochraňuje mozkové buňky svým antioxidačním účinkem, jelikož odstraňuje volné kyslíkové radikály.
  • Do jogurtu si denně přidejte pšeničné otruby. Zvýšíte tak nenásilně příjem vlákniny a získáte pořádnou dávku hořčíku. Nedostatek hořčíku mimo jiné způsobuje či prohlubuje bolesti hlavy, únavu, deprese, úzkosti, vnitřní napětí atp. Dobrým zdrojem hořčíku jsou i slunečnicová semena, banány, datle a sušené meruňky. Hořčík můžete doplňovat i popíjením minerálním vod s jeho vysokým obsahem.
  • Příčinou nevýkonnosti a nepříjemných chutí bývá velmi často nedostatek bílkovin. Bílkoviny nesmí chybět již při snídani, jinak hrozí, že budete mít hlad, chutě na sladké a samozřejmě budete i unavení a podráždění.
  • žitný chlébZaměřte se na komplexní sacharidy. Komplexní sacharidy jsou obsaženy v celozrnném pečivu, neloupané rýži, zelenině, luštěninách, ovesných vločkách. Tyto potraviny mají nízký glykemický index a organismus z nich energii získává postupně, což brání nepříjemným výkyvům hladiny krevního cukru.
  • Nezapomínejte na železo. Nedostatek železa trápí především ženy, ale výsledek je stejný u obou pohlaví – únava, nevýkonnost a dušnost. Nejlepším zdrojem železa je červené maso a vnitřnosti, takže jak vidět, Pepek námořník v tomto případě pravdu neměl. Pro zvýšení využitelnosti železa z potravy zvyšte i příjem vitaminu C.
  • Vitamin C je také bojovníkem proti stresu. Kromě toho podporuje hojení ran a zvyšuje odolnost organismu. Nejvydatnějším zdrojem vitaminu jsou rakytníková plody (šťáva), paprika, brokolice, černý rybíz, angrešt, růžičková a kadeřavá kapusta.
  • Jezte pestře ať máte dostatek vitaminů B skupiny. Jejich bohatým zdrojem jsou maso, játra, ryby, luštěniny, obiloviny, kvasnice, mléčné výrobky. Geniální je také veganský parmazán, vyrobený z kešu ořechů, soli a lahůdkového droždí.
  • kakaoDopřejte si kvalitní čokoládu. Kakaové boby obsahují velké množství antioxidantů, fotochemikálií, vitaminů, minerálních látek a také theobrominu, povzbuzující látky podobné kofeinu.

U čokolády platí, že čím vyšší obsah kakaa, tím lépe. Pochutnat si ale můžete přímo i na kakaových bobech. Pro potěchu duše i těla si pravidelně vařte zelený čaj a pokud jste milovníci kávy, tak i tu.

Ukázka antistresového jídelníčku

Snídaně: celozrnný chléb s avokádem a vejcem, salát z rukoly a ředkviček, bylinný čaj
Přesnídávka: banán a kešu ořechy
Oběd: losos s fazolovými lusky na česneku, pečené brambory s kurkumou
Svačina: tvaroh s nastrouhanou čokoládou a pomerančem
Večeře: buddha bowl (různobarevné druhy zeleniny, včetně baby špenátu, nakládané řepy, uzeného tofu, černého sezamu, quinoy)

 





Mohlo by vás také zajímat: