Podporuje nejen imunitu
„Najdeme v ní větší množství vitamínu C, který nás chrání před různými virózami, jejichž sezona vrcholí v průběhu podzimu a jara,“ podotýká lékařka MUDr. Lucie Nováková.
Brokolice není jenom „zelený květák“, ze kterého se dají vykouzlit chutná jídla. Je i velmi prospěšná pro naše zdraví a podporuje náš imunitní systém. Obsahuje látky snižující volné radikály. Velkým množstvím vody je vhodná při dietách. Ať syrová, nebo vařená v páře - určitě má své místo ve zdravém jídelníčku.
„Najdeme v ní větší množství vitamínu C, který nás chrání před různými virózami, jejichž sezona vrcholí v průběhu podzimu a jara,“ podotýká lékařka MUDr. Lucie Nováková.
Najdeme v ní i draslík, který přispívá také ke snižování krevního tlaku.
„Brokolice totiž v našem těle podporuje růst proteinu thioredoxinu – ten chrání buňky srdečního svalu. Tato látka navíc snižuje množství nebezpečných volných radikálů a spouští tvorbu enzymů 2. fáze,“ uvádí odbornice s tím, že tyto enzymy dokáží detoxikovat chemické látky, které způsobují rakovinu. „Není bez zajímavosti, že jsou považovány za jedny z nejsilnějších protirakovinných sloučenin,“ dodává doktorka.
Brokolici by do svého jídelníčku měli zařadit i lidé, kteří se snaží zhubnout, obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy.
Při konzumaci této zeleniny do těla dostáváme i hořčík – jedná se o minerál, který podporuje správnou srdeční činnost a též podporuje tvorbu hormonů.
„Velké množství vlákniny zase pomáhá proti ochabnutí střev – posiluje vrstvu epitelu sliznice a preventivně tak působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny. Zvlášť nebezpečná je rakovina tlustého střeva,“ říká Lucie Nováková s tím, že pokud jí budeme konzumovat, zvyšuje se látková přeměna ve všech našich tělesných buňkách, a tím i vitalizace.
Vše výše popsané platí, pokud si koupíme čerstvou brokolici. Poznáme jí podle jasně zelených růžic, které mají někdy i purpurový nádech. Poupátka musí být pevně uzavřena. Pozor, nikdy nekupujte tuto zeleninu se stopami žluti – taková brokolice už totiž nebude zrovna nejmladší. Určitě si v supermarketu prohlédněte i její lodyhy. Pokud jsou pórovité a dřevnaté, bude brokolice téměř bez chuti. Brokolici konzumujeme hlavně na podzim a na jaře. Právě tehdy je její sezona.
Úplně nejlepší je brokolici konzumovat syrovou v salátech. Nevadí ale ani úprava blanšírovaním – krátkým ponořením do vroucí vody. Jako příloha k masům a dalším pokrmům je tak neodolatelná.
Čerstvou brokolici je třeba spotřebovat co nejrychleji. Sladujte ji nejlépe ve vzduchotěsném obalu na suchém a chladném místě. I tak vám ale vydrží v konzumovatelném stavu maximálně deset dní. Možná znáte i druhou metodu skladování – odřízněte konce košťálů a vložte jí do nádoby s vodou. Hlavičky lehce překryjeme kusem potravinářské folie a uložíme do lednice.
Syrová brokolice může být kromě salátů i součástí různých pomazánek či smoothie nápojů. Pokud v ní chcete zachovat tělu prospěšné vitamíny, tak jí vařte v páře. Na talíři tak bude vypadat skvěle, bude hezky křupat, a navíc neztratíte minerály a vitamíny v ní obsažené.