O výživě 30. 7. 2019 | tla

Bílé růžičky květáku snižuji cholesterol a pomáhají detoxikaci jater

Smažený v trojobalu, jako mozeček s vajíčkem, nebo v polévce. To jsou tři nejčastější způsoby přípravy květáku. Česká kuchyně jich pro konzervativní kuchařky a kuchaře nenabízí mnoho, a je to škoda! Jde o jednu z často opomíjených druhů zeleniny. Pro jeho „sestru“ brokolici v obchodě či na trhu sáhneme raději, přitom se jí skvěle rovná. Možná ji i předčí?

Vliv květáku na zdraví
Stock Photos: Kitamin /Shutterstock.com

Zeleniny bychom měli mít v jídelníčku 400 gramů a ovoce 200 gramů denně. Květák by v něm měl být zejména nyní, v sezóně, zastoupen v co nejhojnější míře.

A proč zrovna bílé růžice? 

Patří mezi košťálovou zeleninu, která obsahuje takzvané glukosinoláty. To jsou látky, které se v těle přeměňují na sloučeniny, jimž jsou připisovány výrazné protirakovinné účinky a podle některých studií mají významný vliv na detoxikaci jater.

„Jde o látky, které košťálovou zeleninu dělají zasyrova trošku štiplavou a při vaření řadě lidem nevoní,“ popisuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Syrový i vařený

Květák si můžeme připravit na talíř i syrový, nemusí se vařit. Stačí ho rozebrat na jednotlivé růžičky a přidat do zeleninového salátu nebo nasekat a posypat si s ním chleba namazaný máslem.

Pokud květák vaříme, je dobré, stejně u jakékoli jiné košťálové zeleniny, nezakrývat hrnec pokličkou. Sirné látky, které obsahuje a ne každému chutnají, vyprchají. Růžičky navíc nemusíme vařit dlouho, stačí pár minut. Budou pevnější a snáze se dále upravovat – to platí i pro použití do salátu.

Proti cholesterolu

Květák to ale nejsou jen glukosinoláty.

„Z minerálních látek má vysoký obsah draslíku, vápníku, zinku, jódu. Obsahuje také vitamin K, který se podílí na správné srážlivosti krve a má vliv také na mineralizaci kostí. Zabraňuje ukládání vápníku v měkkých tkáních jako jsou například cévy a naopak pomáhá k jeho zabudování do kostí,“ vysvětluje Zuzana Douchová.

Obsahuje také fytosteroly, což jsou látky snižující hladinu cholesterolu v krvi. Vstřebávání cholesterolu ze zažívacího traktu do krve dále zabraňuje i obsažená vláknina.

Přidejte rozmarýn

  • Pokud nejste příznivci květáku především kvůli nadýmání, nezapomeňte při jeho tepelné úpravě přidat do hrnce rozmarýn.

KvětákNejenom během varu, kam můžete dát celou větvičku, ale i při dalším zpracování. Tam se hodí najemno nasekaný. Pokud trpíte nadýmáním často, používejte při vaření rozmarýnový olej. Jde o běžný, nejlépe řepkový či olivový, do něhož vložíte dvě tři snítky rozmarýnu a necháte prospěšné látky uvolnit. Beze strachu je v něm můžete ponechat.

Zkuste i blízkého příbuzného

Víte, že květák a zmiňovaná brokolice mají ještě i dalšího „sourozence“? Je jím romanesco – zelenina velmi podobná květáku a barvou brokolici. Chutí je podobné oběma příbuzným, ale přece jen trochu jemnější. Navíc je pevnější a uplatní se proto například pro zapékání. Pokud na něj v obchodě narazíte, určitě stojí za vyzkoušení.





Mohlo by vás také zajímat: