Konzumace a příprava jídel ze sezonních surovin přináší člověku řadu zdravotních pozitiv. Navíc je využití a nákup sezonních produktů úzce spojen s ekonomickými a ekologickými efekty. Mezi nejvýraznější klady patří následující skutečnosti:
Nakupování sezonních potravin je v kurzu!
Přestože dnes máme dostatek nejrůznějších surovin po celý rok, stále více lidí dává přednost sezonním surovinám. Jaké to má výhody a co kdy seženeme?
- Přírodní čerstvost surovin.
- Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně mají maximální množství chuti, živin, vitamínů a minerálních látek.
- Nákupem a konzumací sezonních surovin podporujeme lokální producenty.
- Sezonní potraviny jsou ekologičtější a často levnější
V našem klimatickém pásmu máme čtyři roční období. Zima je dobou odpočinku a útlumu vegetativních procesů, proto se potraviny z celého světa dělí zpravidla do tří vegetačních období podle své sklizně na jarní, letní a podzimní.
Na jaře se sklízí zejména kořenová zelenina a výhonky. Léto přináší pestrou a dlouhotrvající sklizeň ovoce a zeleniny. Nakonec přichází podzimní sklizeň přinášející poslední úrodu přírody, např. ořechy a zrna pro dlouhé zimní měsíce.
K přímé konzumaci i pro vaření můžete bohatě využívat například následující sezonní a lokální suroviny:
Výběr sezonních surovin
Jaro | Léto | Podzim |
cibule (květen–září) |
jahody (květen–srpen) |
hroznové víno (září–říjen) |
Na závěr vám přinášíme jeden jednoduchý, ale nutričně bohatý recept na jarní pomazánku.
Ingredience pro 4 osoby |
Postup |
1 malá kedlubna, 1 svazek ředkviček |
Kedlubny a ředkvičky nastrouháme a lehce posolíme, aby pustily šťávu. Šťávu potom důkladně vymačkáme. V misce utřeme tvaroh se solí a pepřem. Přidáme strouhanou směs ředkviček a kedluben, vajíčka a pažitku. Vše důkladně promícháme. |
Přejeme vám dobrou chuť!