O výživě 5. 9. 2018 | Marcela AvramopuluMarcela Avramopulu

Vaříme levně, zdravě, rychle. Jak hledat levnější alternativy?

Jíst zdravě není drahé. Dají se najít i potraviny a pokrmy, které jsou výživově hodnotné a přitom vám nezruinují peněženku. Stačí se zamyslet nad tím, co kupujete, a taky se naučit pár pravidel pro výběr potravin.

Vyměňte předpřipravené potraviny za čerstvé suroviny a začněte vařit. Pixabay.com

Kvalitní vs. nekvalitní a nepotřebné

Podívejte se do svého nákupního košíku, ledničky nebo komory – co z toho opravdu potřebujete a co z toho jsou potraviny, bez kterých se vlastně obejdete? Jestli vidíte sušenky, chipsy, bonbony, tyčinky, párky, instantní polévky nebo třeba trvanlivé salámy a další uzeniny, tak vězte, že bez nich se vám nic nestane. Nebo spíš, že bez nich bude vašemu organismu lépe a zároveň vám zbyde více financí na kvalitní potraviny.

Uzeniny nahraďte kvalitní šunkou. Nekvalitní sladkosti vyměňte za kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Určitě 100g stojí více, ale: 

„Trik je v tom, ze k uspokojení chutí vám stačí menší množství kvalitní potraviny, než té nekvalitní," upřesňuje dietoložka Karolína Hlavatá

Předpřipravené směsi vs. vaření

Další chybou bývá používání předpřipravených pokrmů – různé instantní směsi, hotové omáčky, hotové pokrmy a podobně. Uděláte o hodně lépe, když je vyměníte za základní suroviny a začnete vařit. Tím máme na mysli vejce, mléko, sýry, maso, ryby, rýži, těstoviny, ovesné a jiné vločky, luštěniny, pečivo, zeleninu a ovoce.

Vaření vám sice zabere více času, na druhou stranu existuje spousta rychlých receptů, které zvládnete za 10-15 minut. Doma uvařené jídlo je levnější, kvalitnější a také máte pod kontrolou, z čeho jste ho uvařili i jak moc jste ho ochutili.

Maso vs. luštěniny

Z masa vychází levněji drůbeží, ale taková hovězí kližka také není drahá a na guláš je ideální. „I guláš se dá uvařit v odlehčenější variantě – se zeleninou, nebo houbami, bez jíšky i smetany, zahuštěný třeba jenom rozvařeným chlebem, nebo cibulí ze základu,“ vysvětluje Karolína Hlavatá

Maso, jako zdroj bílkovin, se dá nahradit vejci. Ale také luštěninami. Nebojte se experimentovat, zkuste různé druhy čoček, červenou, černou, s kari, nebo klasickou čočku na kyselo, kterou zahustíte nastrouhanou bramborou. Anebo kombinujte luštěniny s masem, třeba chilli con carne obsahuje mleté hovězí i červené fazole.

Sezónní potraviny

Nemusíte koupit to, co vidíte. V létě nekupujte citrusy, v zimě meloun nebo jahody. Zaměřte se na sezónní ovoce a zeleninu, nakupujte na trzích, ideálně přímo od producentů. Nasbírejte si v létě borůvky nebo jahody a zamrazte je.

Konkrétní tipy levnějších jídel

  • Místo pečeného křupavého „müsli“ si namíchejte svůj mix z vloček, sušeného ovoce a ořechů. Anebo si do vloček ráno přidejte čerstvé ovoce a je to.
  • Místo kupovaného ochuceného tvarohového dezertu, ve kterém je obvykle hodně cukru, minimum ovoce, barviva, aromata a někdy i škrob a želatina, si připravte svůj. Prostě rozmixujte libovolné sladší a měkčí ovoce s tvarohem a zakysanou smetanou. Výborná kombinace je banán a hořké kakao.
  • Používejte brambory – fantazii se meze nekladou, můžete je zapéct s čímkoliv – masem, vejcem, sýrem, šunkou, hráškem, kukuřicí, rajčatovou omáčkou, cuketou, lilkem.
  • Luštěniny ve všech možných podobách. Čočka, cizrna, fazole. Nebo v kombinaci s masem – chilli con carne.
  • Hrášková polévka z mraženého hrášku nebo poctivý kuřecí vývar ze skeletů a zeleniny.


Mohlo by vás také zajímat: