Jsou pro nás nepostradatelné, protože zatímco tuky umíme tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, vlastní bílkoviny získáme jen z vhodné potravy. Díky optimálnímu příjmu bílkovin si udržíme svalovou hmotu. Denně by bílkoviny měly hradit asi 15 – 20 % energie, minimálně bychom měli přijmout 0,6 g bílkovin na kilogram ideální tělesné hmotnosti.
Bílkoviny tradičně od zvířat
Proteiny zajišťují stavbu a obnovu tkání. V tělese se ale nejprve musejí rozštěpit na aminokyseliny, teprve pak jsou využitelné. Mohou být živočišného i rostlinného původu. Výhodou živočišných bílkovin je vyšší podíl esenciálních aminokyselin (jsou označovány jako plnohodnotné). Při přípravě pokrmů sáhněte raději po nízkotučných zdrojích, které obsahují méně tuku a cholesterolu. Takové bílkoviny nejdete v libovém mase, drůbeži bez kůže, v rybách, králičím mase, kvalitní šunce, zvěřině, vejcích (především v bílku), v nízkotučných sýrech a netučném tvarohu.
Stále oblíbenější jsou bílkoviny rostlinného původu
Největší výhodou rostlinných bílkovin je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Zdroji jsou např. mandle, sezamová semínka, mák, luštěniny a obiloviny. Ze sóji si můžete koupit například sójové maso, ďobáčky, tofu, tempteh... Z obilovin je to pak maso klaso, které nabízí vedle různých druhů klobás, sekané, řízků a karbanátků i pomazánky a paštiky. Pro „masožravce“ je výborné maso Robi, polotovar, který se vzhledem, chutí a konzistencí vyrovná masu a může ho plně nahradit.
Bílkoviny netradičně
Moderní je také zelený ječmen, který navíc obsahuje i kyselinu listovou. Ta je výborná na tvorbu krve, bohatá na beta karoten a některé minerální látky. Z bílkoviny vaječných bílků je pak vyroben Šmakoun. Stále oblíbenějšími jsou i řasy – Chlorella obsahuje 2x více proteinů než luštěniny, dále spoustu vitaminů, minerálních a dalších organizmu prospěšných látek.