Znáte ten blažený pocit, když si sednete k televizi, knize či počítači a zobete jeden smažený bramborový lupínek za druhým – šťavnatý, pikantní, křupavý? Říkáte si, že smlsnu jen pět kousků, ale ne a ne se zastavit, dokud není sáček prázdný? O tom, že tato lahůdka nemá se zdravým životním stylem nic společného, není pochyb. Snažíte se proto v obchodě vybírat chipsy alespoň o něco „zdravější“. A výrobci vědí, jak vyznavače zdravého jídla přilákat.
Na sáčcích s chipsy a podobnými pochutinami čteme – rostlinný tuk, bez umělých chuťových a konzervačních látek, bez přidaných barviv, zeleninové lupínky, mořská sůl, bezlepkový výrobek apod. Jisté plusy v těchto sděleních lze nalézt, ale o zdravé potravině přesto nemůže být ve většině případů řeči. Tím nejškodlivějším, co na nás v chipsech číhá, je především vysoký obsah soli a tuku, většinou s velkým množstvím nezdravých nasycených mastných kyselin. Zejména pro lidi s nadváhou je zrádná vysoká energetická hodnota těchto výrobků.
Pozor na palmový olej
Na většině balení chipsů a podobných produktů se lze dočíst, že výrobek obsahuje rostlinný tuk. Většinou už se ale nedozvíme, jaký. Ne všechny rostlinné oleje jsou tělu prospěšné. Řada výrobců, už s ohledem na nízkou cenu, používá olej palmový. Je sice rostlinný, avšak neobsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, ale naopak nasycené. V těle pak působí podobně, jako sádlo nebo máslo, a přispívá ke vzniku civilizačních chorob.
Slunečnicový olej ano, ale...
Na některých výrobcích nás už z dálky láká informace – 100% slunečnicový olej. Je rozhodně zdravější než palmový, protože je zdrojem polynenasycených mastných kyselina. Obsahuje ale poměrně velký podíl omega 6 mastných kyselin. „Pokud je poměr mezi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami 3 až 5 : 1 je to v pořádku,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Jenže současná západní strava má poměr mezi omega 6 a omega 3 až 20 : 1. „Důvodem je, že konzumujeme málo rybích produktů, řepkového oleje, a proto i u nás převažuje podíl omega 6. Když denně sním pytlík chipsů, ještě smažím na slunečnicovém oleji a rybu jím jen na Vánoce, tak je tento poměr nepříznivý,“ varuje dietoložka. A tak i slunečnicový olej může přispět k tomu, že náš organismus se dostává do ohrožení. Bude náchylnější k zánětům, nemocem cév a ke vzniku srdečně cévních onemocnění, na které nejčastěji umíráme.
Co byste měli vědět Správný příjem tuků, a to kvalitních, v naší stravě by měl být 20 až 35 % z celkového kalorického příjmu, tedy zhruba 60 až 90 g denně. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pro dospělé denní dávku soli 3 až 5 gramů, což odpovídá přibližně jedné čajové lžičce. |
Mořská sůl nic nezmění
Mezi zdravé potraviny nelze většinu chipsů zařadit také kvůli vysokému množství soli. Ta má na svědomí vysoký krevní tlak, který je rizikovým faktorem pro vývoj aterosklerózy. Mořská sůl sice obsahuje více minerálních látek, ale výrobek nedělá zdravějším. „Co se minerálních látek týká, jde hlavně o jod. Sůl, kterou běžně kupujeme, je jodizovaná, a tak mořská sůl organismu výraznější profit nepřináší. Škodlivé účinky jsou stejné,“ objasňuje Karolína Hlavatá.
Brambory jsou také zelenina
A jestliže raději sáhnete po zeleninových „brambůrcích“, vězte že jsou stejné jako ty z brambor. Brambory jsou také zelenina a stejně jako klasické, jsou ty zeleninové plné tuku a soli...
Prozkoumali jsme za vás...
|