Chorvatská kuchyně je více než jiné ovlivněna inspirací ze zahraničí. Jako doma se tam mohou cítit Italové, Turci, Maďaři i Rakušané. Zatímco ve východní části Chorvatska je patrný silný vliv západní a střední Evropy, tedy historicky Francké říše a Rakousko-Uherska, na západě zavoní Turecko a sarma, tedy plněné zelné listy. Severní Itálie pak Chorvaty inspirovala například používáním koňského masa.
Cestovatelský seriál: Chorvatská kuchyně v kostce
I když do Chorvatska spíše než za vyhlášenou kuchyní jezdíme kvůli moři, neznamená to, že neokouzlí naše chuťové buňky. Chorvatsko je zvláštní tím, že v turistických destinacích najdete častěji těstoviny, pizzu, vídeňský řízek nebo hamburger než tradiční chorvatská jídla. Vyplatí se ale hledat.
Grilování po chorvatsku
Zatímco v České republice využíváme otevřený oheň nejčastěji k opékání špekáčků nebo ke grilování, v Chorvatsku nedají dopustit na tak zvanou „peku“. Jedná se o způsob přípravy jídel, který byl v Chorvatsku zaznamenán už ve starověku. Peka je hliněný nebo železný pekáč, který se v průběhu gastronomických dějin Chorvatska používal k různými účelům. V současné době uvidíte Chorvaty, jak v něm pečou chleba, telecí a jehněčí maso, chobotnice nebo zeleninu. Peku zaručeně poznáte podle zvonovitého poklopu a toho, že pekáč nejen leží na žhavých uhlících, ale je jimi také zasypaný.
Na své si přijdete i pokud dáváte přednost klasickému grilování. Z masových specialit můžete vyzkoušet válečky z mletého masa ćevapi, obdobu našich karbanátků pljeskavica nebo špízy zvané ražnjići.
Zdraví nade vše
Proč nám na dovolené v Chorvatsku tak chutná? Protože Chorvaté si potrpí na čerstvé a zdravé ingredience a rádi při přípravě jídel používají bylinky a koření.
- Chorvatsko má dlouhé pobřeží, které jeho obyvatelům dává dostatek plodů moře a mořských ryb bohatých na zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny.
- V chorvatské kuchyni se často používá sezonní zelenina, kterou si mnoho Chorvatů pěstuje na zahradách. Čerstvá sezónní zelenina je nejbohatší na vitamíny a minerály. Mezi oblíbené druhy patří rajčata, papriky, cukety a listová zelenina.
- Co dodává chorvatským jídlům specifickou chuť jsou bylinky a koření jako rozmarýn, oregano, bazalka, petrželka a česnek, které obsahují antioxidanty a další prospěšné látky.
- Stejně jako například v Itálii i v Chorvatsku se velmi často používá olivový olej plný omega-9 a omega-6 mastných kyselin.
- Pokud jste v Chorvatsku, jistě neodoláte čerstvému ovoci. Ať už pomyslíte na pomeranče, mandarinky, meruňky, fíky nebo hroznové víno, dávka vitamínů a antioxidantů je v Chorvatsku vždy po ruce.
- Tradičními způsoby přípravy jídel jsou v Chorvatsku pečení, dušení a vaření v páře. U těch je například v porovnání se smažením potřeba mnohem méně tuku. Zároveň lépe zachovají přirozenou chuť a výživovou hodnotu jídel.
Chorvatsko má velkou výhodu v tom, že se jedná o přímořský stát. I v České republice ale můžeme najít obdobu pokrmů, díky kterým je chorvatská kuchyně tak zdravá. Sezonní zeleninu a ovoce si můžeme užívat stejně v Čechách jako u chorvatského moře. A co se týká ryb, naše řeky dávají mnohem více druhů, než jsou kapr a pstruh.
Pokud vás toto téma ryb zajímá, přečtěte si náš článek věnovaný sladkovodním rybím alternativám.
Slovníček chorvatských jídel
Pravdou je, že Češi se v Chorvatsku domluví, i když chorvatsky neumí. Ale pokud budete sami vybírat z jídelního lístku, jistě se vám vyplatí znát názvy některých jídel.
- Ćevapi – grilované šišky z mletého masa, často jehněčího, s kořením čubrica a cibulí
- Pljeskavica – grilovaná placka z mletého masa, nejčastěji z vepřového, hovězího nebo jehněčího, případně z jejich směsi
- Ražnjići – špízy z masa, cibule a zeleniny
- Sarma – plněné zelné listy
- Crni rižot – černé, sépiové rizoto s kousky mořských plodů charakteristické pro přímořské destinace
- Pašticada – marinované a dušené hovězí maso podávané s těstovinami nebo bramborovým pyré
- Octopus salata – oblíbený předkrm, který se skládá z vařené chobotnice, olivového oleje, česneku, citronové šťávy a petrželky
- Brudet – rybí guláš připravovaný z různých druhů ryb, například tresky, lososa, pražmy nebo vlka mořského, vařených v rajčatové omáčce s bylinkami a zeleninou
- Soparnik – chlebová placka plněná špenátem, cibulí a olivovým olejem
- Štrukli – závin plněný naslano nebo nasladko (tvarohem)
- Medenjaci – malé medové koláčky připravované tradičně s medem ze šalvěje lékařské
- Paprenjak – křupavá sušenka kořeněná pepřem
- Fritule – malé měkké koblížky posypané moučkovým cukrem, které se mohou podávat s ohřátým džemem
- Rožata – někdy také „rozata“, je krémový dezert politý karamelem inspirovaný francouzským créme brulée
- Kroštule – sladké chuťovky ke chroupání
- Palacinke – zde není překlad potřeba. Oproti tradičním českým palačinkám jsou v Chorvatsku rozšířené i slané varianty se sýrem
- Sladoled - byl by téměř hřích, nedat si při návštěvě Chorvatska zmrzlinu. Vyniká nejen chutí, ale i kvalitním složením a v neposlední řadě velikostí porce
- Rakija – tradiční ovocný destilát nejčastěji ze švestek, hrušek, jablek nebo meruněk
Chorvatská inspirace s Vím, co jím
Co takhle připravit si českou obdobu chorvatských receptů?
- Jehněčí špízy s jogurtovým dipem
- Losos s pomerančovou omáčkou
- Pečená treska
- Treska s hráškovým pyré
- Masové koule s rajčatovou omáčkou
- Brokolicovo-fazolové karbanátky
- Palačinky s lučinou a polníčkem
Pokud je vaší letošní dovolenkovou destinací Itálie, skvělé tipy k tamější kuchyni naleznete v předchozím článku našeho cestovatelského speciálu Italská kuchyně v kostce. V příštích dílech se pak budeme věnovat třeba kuchyni řecké, a nahlédneme i k našim rakouským sousedům.