Itálie je zemí, ve které najdete rozsáhlé pobřeží stejně jako vysoké hory. Italská kuchyně byla navíc ovlivněna v průběhu historie různými civilizacemi včetně Řeků, Etrusků, Féničanů, Gótů, Normanů, Francouzů, Rakušanů, Španělů a Arabů. I to je důvodem, proč je tak rozmanitá a na své si v ní přijde opravdu každý.
Cestovatelský seriál: Italská kuchyně v kostce
Z dovolené v Itálii si přivezte nejen suvenýry, ale také inspiraci italskou kuchyní. Ta je známá po celém světě. Proč tomu tak je? Čerstvé a kvalitní suroviny jsou jen jedním z důvodů.
Středomořská inspirace
Ve velké části Itálie převládá středomořské klima. Proto si mohou Italové i turisté užívat mnoho lokálních potravin.
- Obiloviny (pšenice, kukuřice, rýže)
- Olejniny (olivovník)
- Ovoce (hroznové víno, jablka, hrušky, broskve, citrusy)
- Zelenina (rajčata, papriky, lilky, cukety)
- Maso, ryby a mořské plody
- Mléčné výrobky a sýry
- Bylinky a koření (bazalka, máta, oregano, šalvěj)
Zatímco střední a jižní Itálie je spojena s typickou středomořskou stravou, v severní Itálii si potrpí spíše na rizoto a maso. Co má ale společné celá Itálie, je láska k čerstvým surovinám, kávě a desertům.
V jednoduchosti je krása
V čem je italská kuchyně specifická je to, že se za posledních 60 let příliš nezměnila a udržuje si svůj půvab. Základními italskými surovinami jsou těstoviny, italský chléb, rajčata, olivový olej, rýže a sýry. Italská kuchyně je velmi jednoduchá, mnoho jídel se skládá ze čtyř až osmi ingrediencí a často se používají lokální sezonní suroviny. A i to dává jídlu nezaměnitelnou chuť, kterou si s dovolenou v Itálii spojujeme.
Italská kuchyně pro vaše zdraví
Jak již bylo zmíněno, italská kuchyně se spoléhá na čerstvé sezonní potraviny, které obsahují maximální množství vitaminů a minerálních látek. V italské kuchyni je velmi silně zastoupena zelenina – a nejedná se pouze o rajčatový protlak. Mezi oblíbené druhy pro tepelnou úpravu patří také cukety, baklažány a papriky. Dostatek vlákniny do jídelníčku dodávají také oblíbené zeleninové saláty. Zdrojem bílkovin jsou běžné ryby, maso a luštěniny. Z tuků Italové nejčastěji sahají po olivovém oleji, který obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Právě ty by měly v našem jídelníčku převažovat.
Při domácí přípravě italských receptů jen pozor na to, že panenský olivový olej je kvůli složení mastných kyselin vhodný pouze pro studenou kuchyni.
V neposlední řadě je italská kuchyně charakteristická svým umírněným přístupem k jídlu a menšími porcemi. Zdraví prospěšné není pouze složení jídelníčku, ale také pitného režimu. V Itálii je velmi oblíbené lokální červené víno. Červené víno obsahuje mnoho antioxidačních látek, konkrétně se jedná o vinné polyfenoly, antokyany a katechiny. Ty pomáhají neutralizovat volné radikály a chránit náš organizmus před oxidačním stresem. Červené víno podle průzkumů také snižuje shlukování se krevních destiček a pomáhá tak zmírňovat riziko vzniku krevních sraženin.
Slovníček italských jídel
Mnoho italských slov už používáme běžně i v České republice. To jen dokazuje, jak moc je u nás italská kuchyně oblíbená.
- Pasta – těstoviny
- Raviolli – plněné těstoviny
- Lasagna – těstovina ve tvaru obdélníkového plátu, často podávaná zapečená s bešamelovou omáčkou a mletým masem, případně zeleninou a sýry
- Prosciutto – sušená šunka
- Parmigiano – parmazán, sýr
- Bruschetta – zapečený nebo opečený chléb tradičně podávaný s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a česnekem
- Vetello tonnato – studené telecí maso s tuňákovou omáčkou podávané jako předkrm
- Risotto – rýže vařená ve vývaru často podávaná se zeleninou, mořskými plody, masem a sýry.
- Focaccia – italský chléb z těsta podobného pizze
- Amatriciana – omáčka s rajčaty, slaninou a ovčím sýrem pecorino
- Osso buco – jídlo připravované z telecího masa, zeleniny, rajčat a bílého vína
- Pesto – italská dochucovací omáčka, která se připravuje z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a sýru
- Calzone – plněná kapsa ze slaného chlebového těsta
- Cannoli – trubičky plněné krémovou náplní
- Gelato – zmrzlina
- Limoncello – citronový likér
V tomto článku nenajdete část „Jakých 5 jídel v Itálii ochutnat“. Italská kuchyně je totiž tak rozmanitá, že vybrat pouze 5 jídel není možné. Pokud vaše cesta míří právě do Itálie, potom „plujte s proudem“. Výběr jídla přizpůsobte oblasti, v níž se budete nacházet, a dejte na radu místních. Italové jsou známí svou národní hrdostí a srdečností. Jistě vám proto rádi nabídnou výběr toho nejlepšího.
Není Itálie vaší letošní destinací, kde budete trávit dovolenou, ale přesto byste rádi italskou kuchyni ochutnali? Pak vyzkoušejte některý z receptů Vím, co jím.
- Těstoviny s pestem a tuňákem
- Losos s pestem a těstovinovým salátem
- Lilkové rolky s ricottovou náplní
- Čočka s vejcem po italsku
- Rizoto s červenou řepou a vínem
- Vanilková panna cotta s třešňovou omáčkou