Lilek je zdrojem vlákniny, některých vitaminů (C, skupiny B, provitaminu A) a minerálních látek (zejména draslíku a hořčíku), bohatý je také na antioxidanty. Obsahuje velké množství vody, a proto je jeho energetická hodnota velmi nízká.
Zapečený lilek s masovou směsí
Lilek je skvělou a velmi univerzální surovinou, dodá vám mnoho prospěšných látek a lze ho připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte například tento zapečený lilek s masovou směsí, který se skvěle hodí na večeři nebo jako lehčí oběd.
Masová směs pokrm obohatí o bílkoviny, hovězí maso je navíc velmi dobrým zdrojem železa. Maso si ale vždy raději namelte sami, u kupovaného mletého masa nemáte jistotu, jaké maso bylo použito, a bývá většinou velmi tučné. Masovou náplň je vhodné odlehčit zeleninou, kromě rajčat a papriky můžete využít i jiné druhy, které máte zrovna po ruce. Celý pokrm skvěle doplní mozzarella, která se řadí mezi méně tučné sýry a její výhodou je i nízký obsah soli.
Suroviny
lilek | 700 g |
paprika čerstva | 400 g |
rajčata pasírovaná | 200 g |
cibule | 200 g |
maso hovězí zadní | 140 g |
mozzarella | 30 g |
olej řepkový | 20 g |
česnek | 10 g |
bazalka | 10 g |
sůl | 3 g |
bobkový list | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Maso nameleme. Papriku, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi na troše oleje orestujeme namleté maso, po chvíli přidáme cibuli, česnek, červenou papriku a zbytek dužiny z lilku. Opékáme cca 5 minut, poté přidáme bobkový list a rajčatové pyré, ochutíme solí a pepřem a dusíme, dokud není maso měkké.
Hotovou směsí plníme lilky a dáváme do předem rozehřáté trouby, pečeme při 180°C cca 20 minut. Poté přidáme pokrájenou mozzarellu a necháme ještě 5 minut zapéct. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 477 | 56 | 954 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26,6 | 3,1 | 53,2 | - |
sacharidy | g | 41,7 | 4,9 | 83,4 | - |
z toho cukry | g | 25,0 | 2,9 | 50,1 | - |
tuky | g | 21,0 | 2,5 | 42,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,2 | 0,6 | 10,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 20,1 | 2,3 | 40,2 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,4 | 0,276 | 4,740 | ≤ 10,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).