Čechům rozhodně nehrozí nedostatek potravin. Naopak, mohou si vybírat. Přesto se mnozí nestravují správně – přijímají příliš mnoho soli, tuků a jednoduchých cukrů, vyhýbají se ovoci a zelenině. Své jídlo také nevhodně připravují, často je smaží nebo fritují.
Ve stravě jim pak chybějí důležité minerální látky. V rámci „Monitoringu dietární expozice člověka“ byl v roce 2012 hodnocen obvyklý příjem dvanácti nejdůležitějších minerálních látek. Jejich nedostatek byl zjištěn u většiny české populace.
Vyplynulo, že celý národ s výjimkou dětí mezi 4. a 6. rokem spojuje nízký příjem hořčíku. Nejnižší hodnoty byly zjištěny ve skupině dospívajících dívek mezi 15. – 17. rokem a u starších žen nad 60 let.

Vyšší příjem v těhotenství a během kojení

Dostatečný, vyšší příjem by si měly kontrolovat ženy také tehdy, pokud:

  • Jsou těhotné nebo kojí – tělo má vyšší nároky na hořčík během prenatálního vývoje dítětě a při kojení batolete.
  • Používají hormonální antikoncepci – zhoršuje se vstřebávání hořčíku do krve.
  • Jsou v menopauze – hořčík zmírňuje nepříznivé příznaky menopauzy.

Hořčík je rytířem vašeho těla

Hořčík neboli magnesium je stopový prvek, bez kterého nemůžete být zdravý. Podílí se téměř na všech procesech probíhajících v lidském těle. Funguje jako komiksový hrdina. Jeho důležitost se ukrývá hlavně v ochraně organismu – působí jako antistresový, antitoxický, protialergický a protizánětlivý prvek. Jeho nepřítelem je opravdový záporák mezi potravinami, alkohol. Vstřebávání magnesia zabraňuje také cukr, bílá mouka, tuky nebo uzeniny.

 Jak hořčík pomáhá:

  • Podporuje funkci centrálního nervového systému.vlašský ořech
  • Vrací vnitřní vyrovnanost.
  • Ovlivňuje srdeční rytmus a působí preventivně proti infarktu.
  • Je nezbytný pro tvorbu ochranných látek.
  • Hlavní roli hraje v procesech srážení krve, v činnosti střev, žlučníku a močového měchýře.

Hořčík se vyskytuje zejména v kostech a v zubech. Ve zdravém lidském těle by ho mělo být neustále přítomno 30 gramů. Nedostatek totiž vyvolává dlouhý seznam nepříjemných pocitů - ranní únavu, nespavost, noční pocení, bušení srdce, náhlé závratě, ztrátu rovnováhy, třes víček, padání vlasů, lámání nehtů, křeče, mravenčení v nohou, rychlou únavu, časté bolení hlavy a potíže s koncentrací.

Vyšší příjem u diabetiků a seniorů

Doporučený denní příjem se liší podle věku, pohlaví a zdravotního stavu. "Hlídat by si jej měli dospívající a mladí nebo diabetici. Při diabetu pomáhá hořčík zpracovat organismu cukry a je přítomen při tvorbě inzulínu. Vyšší příjem se doporučuje například také při dlouhodobých průjmech. K jeho nadbytku naopak dochází při onemocnění ledvin," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Doporučená denní dávka hořčíku (mg/den)

VĚK        MUŽI               ŽENY       
Kojenci    
0,3 měsíce 24 24
4-11 měsíců 60 60
Děti    
1-3 roky 80 80
4-6 let 120 120
7-9 let 170 170
10-12 let 230 250
13-14 let 310 310
Dospívající a dospělí    
15-18 let 400 350
19-24 let 400 310
25-50 let 350 300
51-65 let 350 300
nad 65 let 350 300
Těhotné   310
Kojící   390
Zdroj: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. 2011

Kde hledat hořčík

Magnesium se ukrývá v mase, sýrech i v potravinách rostlinného původu. Doslova nabitá hořčíkem jsou různá semena nebo luštěniny – mák, hrách, fazole, sója, lískové a vlašské ořechy nebo ovesné vločky. Z nápojů je bohatým zdrojem pražená káva.

Obsah hořčíku v potravinách [mg/kg]

ananas  100 - 140 mandle 2500
artyčok  600 maso hovězí  170 - 250
banány  310 - 420 maso telecí  250
brambory  200 - 320 maso jehněčí  230
brokolice  200 - 240 maso kuřecí  130 - 290
cibule  70 - 160 maso slepičí  230
čaj černý  770 med  80
čočka  2500 mléko plnotučné  110 - 140
čokoláda mléčná 590 - 710 pohanka 1600
datle  400 - 430 pomeranče  110 - 140
droždí  2300 rajčata  110 - 180
hlávkový salát  150 - 290 rybíz červený  160
hrách  1100 - 1300 ryby  140 - 310
hrášek  380 - 410 rýže loupaná 260 - 430
chléb celozrnný  230 - 550 sója  2400 - 2500
jablka  35 - 70 sýry  170 - 550
jahody  120 - 170 špenát  420 - 770
játra vepřová  220 - 260 tvaroh  90
jogurt  140 vaječný bílek 110
káva pražená  2400 vaječný žloutek 140 - 150
květák  140 vlašské ořechy  1300
mák  3900 zelí  120 - 230
maliny  200 - 220    
 
Zdroje:
Zpráva o zdraví obyvatel České republiky
www.fzv.cz
www.prvky.com