Čechům rozhodně nehrozí nedostatek potravin. Naopak, mohou si vybírat. Přesto se mnozí nestravují správně – přijímají příliš mnoho soli, tuků a jednoduchých cukrů, vyhýbají se ovoci a zelenině. Své jídlo také nevhodně připravují, často je smaží nebo fritují.
Ve stravě jim pak chybějí důležité minerální látky. V rámci „Monitoringu dietární expozice člověka“ byl v roce 2012 hodnocen obvyklý příjem dvanácti nejdůležitějších minerálních látek. Jejich nedostatek byl zjištěn u většiny české populace.
Vyplynulo, že celý národ s výjimkou dětí mezi 4. a 6. rokem spojuje nízký příjem hořčíku. Nejnižší hodnoty byly zjištěny ve skupině dospívajících dívek mezi 15. – 17. rokem a u starších žen nad 60 let.
Vyšší příjem v těhotenství a během kojení
Dostatečný, vyšší příjem by si měly kontrolovat ženy také tehdy, pokud:
- Jsou těhotné nebo kojí – tělo má vyšší nároky na hořčík během prenatálního vývoje dítětě a při kojení batolete.
- Používají hormonální antikoncepci – zhoršuje se vstřebávání hořčíku do krve.
- Jsou v menopauze – hořčík zmírňuje nepříznivé příznaky menopauzy.
Hořčík je rytířem vašeho těla
Hořčík neboli magnesium je stopový prvek, bez kterého nemůžete být zdravý. Podílí se téměř na všech procesech probíhajících v lidském těle. Funguje jako komiksový hrdina. Jeho důležitost se ukrývá hlavně v ochraně organismu – působí jako antistresový, antitoxický, protialergický a protizánětlivý prvek. Jeho nepřítelem je opravdový záporák mezi potravinami, alkohol. Vstřebávání magnesia zabraňuje také cukr, bílá mouka, tuky nebo uzeniny.
Jak hořčík pomáhá:
- Podporuje funkci centrálního nervového systému.
- Vrací vnitřní vyrovnanost.
- Ovlivňuje srdeční rytmus a působí preventivně proti infarktu.
- Je nezbytný pro tvorbu ochranných látek.
- Hlavní roli hraje v procesech srážení krve, v činnosti střev, žlučníku a močového měchýře.
Hořčík se vyskytuje zejména v kostech a v zubech. Ve zdravém lidském těle by ho mělo být neustále přítomno 30 gramů. Nedostatek totiž vyvolává dlouhý seznam nepříjemných pocitů - ranní únavu, nespavost, noční pocení, bušení srdce, náhlé závratě, ztrátu rovnováhy, třes víček, padání vlasů, lámání nehtů, křeče, mravenčení v nohou, rychlou únavu, časté bolení hlavy a potíže s koncentrací.
Vyšší příjem u diabetiků a seniorů
Doporučený denní příjem se liší podle věku, pohlaví a zdravotního stavu. "Hlídat by si jej měli dospívající a mladí nebo diabetici. Při diabetu pomáhá hořčík zpracovat organismu cukry a je přítomen při tvorbě inzulínu. Vyšší příjem se doporučuje například také při dlouhodobých průjmech. K jeho nadbytku naopak dochází při onemocnění ledvin," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.
Doporučená denní dávka hořčíku (mg/den)
VĚK | MUŽI | ŽENY |
Kojenci | ||
0,3 měsíce | 24 | 24 |
4-11 měsíců | 60 | 60 |
Děti | ||
1-3 roky | 80 | 80 |
4-6 let | 120 | 120 |
7-9 let | 170 | 170 |
10-12 let | 230 | 250 |
13-14 let | 310 | 310 |
Dospívající a dospělí | ||
15-18 let | 400 | 350 |
19-24 let | 400 | 310 |
25-50 let | 350 | 300 |
51-65 let | 350 | 300 |
nad 65 let | 350 | 300 |
Těhotné | 310 | |
Kojící | 390 |
Kde hledat hořčík
Magnesium se ukrývá v mase, sýrech i v potravinách rostlinného původu. Doslova nabitá hořčíkem jsou různá semena nebo luštěniny – mák, hrách, fazole, sója, lískové a vlašské ořechy nebo ovesné vločky. Z nápojů je bohatým zdrojem pražená káva.
Obsah hořčíku v potravinách [mg/kg]
ananas | 100 - 140 | mandle | 2500 |
artyčok | 600 | maso hovězí | 170 - 250 |
banány | 310 - 420 | maso telecí | 250 |
brambory | 200 - 320 | maso jehněčí | 230 |
brokolice | 200 - 240 | maso kuřecí | 130 - 290 |
cibule | 70 - 160 | maso slepičí | 230 |
čaj černý | 770 | med | 80 |
čočka | 2500 | mléko plnotučné | 110 - 140 |
čokoláda mléčná | 590 - 710 | pohanka | 1600 |
datle | 400 - 430 | pomeranče | 110 - 140 |
droždí | 2300 | rajčata | 110 - 180 |
hlávkový salát | 150 - 290 | rybíz červený | 160 |
hrách | 1100 - 1300 | ryby | 140 - 310 |
hrášek | 380 - 410 | rýže loupaná | 260 - 430 |
chléb celozrnný | 230 - 550 | sója | 2400 - 2500 |
jablka | 35 - 70 | sýry | 170 - 550 |
jahody | 120 - 170 | špenát | 420 - 770 |
játra vepřová | 220 - 260 | tvaroh | 90 |
jogurt | 140 | vaječný bílek | 110 |
káva pražená | 2400 | vaječný žloutek | 140 - 150 |
květák | 140 | vlašské ořechy | 1300 |
mák | 3900 | zelí | 120 - 230 |
maliny | 200 - 220 |