„Kolik bílkovin mám sníst za den?“
Konkrétní ideální potřeba bílkovin je individuální podle věku, fyzické aktivity a dalších faktorů. Minimální doporučený denní příjem se uvádí jako 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti (TH).
- Optimální denní příjem bílkovin je ale vyšší, často někde kolem 1,2-1,5 gramů na 1 kg TH.
„Kdy je nutné zvýšit příjem bílkovin nad běžná doporučení?“
Vyšší potřebu příjmu bílkovin mají těhotné a kojící ženy, děti v prvních měsících života, senioři a dále potřebu zvyšuje stres, akutní či některá chronická onemocnění. Vyšší příjem bílkovin je nutný také u aktivních sportovců včetně sportujících dětí.
„Musím jíst hodně masa, abych měl/a dostatek bílkovin?“
Ne, dokonce není vůbec nutné jíst maso, dostatek bílkovin lze poskládat i z ostatních živočišných a rostlinných zdrojů. V praxi se setkáváme u dospělých s nedostatečným příjmem bílkovin, hlavně u seniorů, ale není to nutně nedostatečným příjmem masa. O potravinách bohatých na bílkoviny bude již brzy náš další článek.
„Která potravina je nejlepším zdrojem bílkovin?“
Pokud budeme vybírat podle obsahu a poměru aminokyselin, je to vejce. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a navíc ve správném poměru.
Vegetariánství a veganství
„Dají se na veganské stravě ujíst potřebné bílkoviny?“
Ano, je možné poskládat si jídelníček tak, aby obsahoval všechny esenciální aminokyseliny. Je nutné kombinovat různé rostlinné zdroje – luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka a produkty z nich. U veganů se také doporučuje navýšit běžný příjem bílkovin o 10 %, aby došlo k lepšímu poskládání esenciálních aminokyselin.
„Musí vegani mít luštěniny a obiloviny v každém jídle?“
Není nutné každý talíř skládat z luštěnin i obilovin, stačí jejich příjem rozložit do celého dne.
„Jak je to s příjmem bílkovin u těhotných a kojících veganek a malých dětí, které nekonzumují živočišné produkty?“
Odborná literatura veganství u malých dětí, těhotných a kojících žen nedoporučuje. Není to ani tak z důvodu zajištění příjmu bílkovin, ale spíše některých mikroživin jako je železo, zinek a další (lze řešit suplementací). Pokud je to možné, doporučuje se u těhotných a kojících žen přejít na vegetariánství. V těhotenství může být náročné přijmout dostatek bílkovin z čistě rostlinné stravy z důvodu nevolností, ztráty chutě k jídlu či ujíst potřebné množství z důvodu menšího objemu žaludku. Při kojení zase může udržení plnohodnotného jídelníčku komplikovat časově náročnější příprava jídla.
Děti na rostlinné stravě nemusí být nutně vegani, někdy mají omezený jídelníček z důvodu zkřížených alergií nebo zkrátka „jen“ proto, že jsou nejedlíci. Zatímco u přiměřených jedlíků lze zajistit příjem nejen bílkovin pestrou a vyváženou stravou, případně doplněnou o fortifikované potraviny či suplementy, u nejedlíků se jedná o nadlidský úkol a je zapotřebí řešit příčiny nejedlictví. Krátkodobý výkyv např. v době nemoci není ohrožující, problematický pro vývoj dítěte je dlouhodobý deficit – ať už bílkovin nebo jiných esenciálních živin.
Když je bílkovin příliš
„Je nadměrný příjem bílkovin škodlivý?“
Nárazově zvýšený příjem škodlivý není. U dlouhodobě zvýšeného příjmu bílkovin existují pochybnosti. Studie zatím neprokázaly škodlivost vysokého přijmu bílkovin. Nutno dodat, že studie se dělaly na zdravých jedincích, sportovcích, nejčastěji s množstvím 2-3 gramy bílkovin na kilogram TH.
Opatrnost se doporučuje u dětí, především batolat a dětí předškolního a mladšího školního věku, které s ohledem na svou nízkou tělesnou hmotnost snadno překročí příjem 3 gramy bílkovin na kilogram TH.
Škodlivý může být nadměrný příjem bílkovin u osob s některými onemocněními, mezi které se řadí např. chronické onemocnění ledvin nebo pokročilá cirhóza jater.
„Při snaze o zhubnutí se doporučuje navýšit příjem bílkovin a omezit příjem tuků a sacharidů. Mohu jíst bílkovin kolik chci?“
Je třeba si uvědomit, že bílkoviny jsou stále zdroje energie. Jejich nadměrné množství v denním příjmu energie tudíž může vést k pozitivní energetické bilanci a tím způsobit, že hubnutí nebude úspěšné. Je tedy stále nutné přijímat i bílkoviny s rozumem a s ohledem na energetickou bilanci (pro hubnutí je nutné přijímat méně energie, než vydáváme).
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
Kasper, H. – Výživa v medicíně a dietetika
Společnost pro výživu o.s. – Referenční hodnoty pro příjem živin
Zlatohlávek, L. – Klinická dietologie a výživa
www.nutrilka.cz