O výživě 1. 10. 2019 | Bc. Lucie Uhlířová, Dis.Bc. Lucie Uhlířová, Dis.

Cukrfree, veganství - módní i zdravé. Jaké jsou ale i nevýhody těchto alternativ?

Vegetariánství, veganství, cukrfree...Moderní i tradiční výživové směry jsou nyní na vrcholu slávy. Každý z alternativních směrů výživy se vyznačuje tím, že určitá skupina potravin je pro něj tabu. Inspirace těmito směry může vést ke zpestření jídelníčku a když si od každého vezmeme něco, jídelníček můžeme patřičně ozdravit.

Stock Photos:Photographee.eu /Shutterstock.com

Rostlinná strava

Veganská strava spočívá v konzumaci výhradně rostlinných potravin. Veškeré živočišné produkty jsou tabu. Motivace veganů k rostlinné stravě je nejčastěji etická a ekologická. Vegetariánská strava naopak umožňuje konzumaci vajec, mléka, mléčných výrobků, ryb a někdy i drůbežího masa.

VÝHODY VEGANSKÉ A VEGETARIÁNSKÉ STRAVY:

  • zvýšený příjem vlákniny (dostatek celozrnných obilovin a zeleniny)
  • nižší příjem nasycených mastných kyselin, trans tuků, sodíku a cholesterolu → prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • zpestření jídelníčku sójovými výrobky a jinými luštěninami
  • rostlinná produkce je ekologičtější, než-li produkce živočišná
  • filozofie propojující tělo i mysl, většina veganů i vegetariánů má celkově zdravější životní styl
  • převažuje konzumace nezpracovaných potravin
  • u vegetariánů, kteří konzumují pravidelně vejce, mléko, mléčná výrobky a ryby není potřeba se obávat deficitů B12 a aminokyselin

NEVÝHODY VEGANSKÉ A VEGETARIÁNSKÉ STRAVY:

  • veganská strava je chudá na vitamin B12, který je nezbytný pro syntézu DNA, správnou funkci nervového systému a krvetvorbu - je nutné jej suplementovat
  • rostlinná strava neobsahuje celé spektrum esenciálních aminokyselin → je nutné zvládat tzv. “veganskou kombinatoriku” a doplňovat luštěniny celozrnnými obilninami, ořechy a semínky, aby byl zajištěn příjem všech esenciálních aminokyselin
  • i rostlinná strava zahrnuje zpracované potraviny a může obsahovat např. vysoké množství soli
  • u dětí, těhotných a kojících žen se stále na odborné úrovni spekuluje o vhodnosti čistě veganské stravy
  • určité odnože rostlinné stravy jako raw strava, frutkariánství apod. jsou naprosto nevhodné pro děti

Cukrfree

Cukrfree stravaV poslední době velmi oblíbený výživový směr má jednoduchou filozofii. Cukrfree strava nebo-li strava bez cukru je postavena na eliminaci sacharidů a jednoduchých cukrů ve stravě. Primárně jde o vyloučení veškerých přidaných cukrů. Doporučováno je omezení cukru z ovoce a komplexních sacharidů z obilovin a pečiva. Obilninová mouka je tedy nahrazována moukami ořechovými (např. mandlová). Cukrfree strava je založená na zvýšeném příjmu tuků. Jídelníček je tvořen především masem (klidně i tučným), zeleninou, ovocem s nízkým obsahem fruktózy, ořechy, semínky. Cílem cukrfree stravy je používat nezpracované potraviny a eliminovat tak příjem veškerých sacharidů v jídelníčku.

VÝHODY CUKRFREE STRAVY:

  • omezení až úplná eliminace jednoduchých cukrů ve stravě → prevence pozitivní energetické bilance, a tím snížení rizika vzniku obezity
  • konzumace stravy s nízkým glykemickým indexem
  • cukrfree strava je zaměřená především na konzumaci nezpracovaných potravin

NEVÝHODY CUKRFREE STRAVY:

  • zvýšený příjem tuků (rostlinných i živočišných) → snadné dosažení pozitivní energetické bilance
  • cukrfree strava je jednoznačně finančně nákladnější - používají se ve většině receptů v hojné míře ořechové mouky, ořechová másla, avokádo apod.
  • vynechání komplexních sacharidů v podobě celozrnných obilovin může vést k nižšímu příjmu vlákniny
  • démonizování některých potravin (striktní formy nedoporučují některé druhy ovoce)

Všeho s mírou

Všeho s mírouInspirace alternativními směry výživy je vhodná téměř pro každého. U nemocných jedinců je vždy důležité následovat doporučení lékaře či nutričního terapeuta.

  • V dnešní době je jistě na místě zamyslet se nad tím, jakou ekologickou stopu po sobě necháváme v souvislosti s nadměrnou konzumací masa a živočišných produktů.

I pro masožravce je vhodné zpestřit jídelníček rostlinnými alternativy. Když si nebudeme denodenně dopřávat maso a uzeniny a místo toho občas zařadíme tofu, tempeh či sojové kostky, přidáme na zelenině a zkombinujeme to navíc se zdravým pravidelným pohybem, naše tělo i mysl nám poděkuje. Navíc nás může hřát pocit, že tolik nezatěžujeme naši planetu.

  • Na druhou stranu alternativní způsoby stravování mohou skýtat zdravotní rizika.

Vše, k čemu je přistupováno dogmaticky, není zdravé ani pro tělo ani pro ducha. Striktní a bezhlavé vyřazování základních makronutrientů není vhodné. Určitě alternativní směry nejsou vhodné pro děti (raw, fruktariánství, makrobiotika), těhotné a kojící ženy. Dogmatické dodržování určitého výživového stylu může vést k ortorexii (posedlosti jídlem) či v horším případě k poruše příjmu potravy.





Mohlo by vás také zajímat: