Vegetariánství, veganství, cukrfree...Moderní i tradiční výživové směry jsou nyní na vrcholu slávy. Každý z alternativních směrů výživy se vyznačuje tím, že určitá skupina potravin je pro něj tabu. Inspirace těmito směry může vést ke zpestření jídelníčku a když si od každého vezmeme něco, jídelníček můžeme patřičně ozdravit.
Rostlinná strava
Veganská strava spočívá v konzumaci výhradně rostlinných potravin. Veškeré živočišné produkty jsou tabu. Motivace veganů k rostlinné stravě je nejčastěji etická a ekologická. Vegetariánská strava naopak umožňuje konzumaci vajec, mléka, mléčných výrobků, ryb a někdy i drůbežího masa.
VÝHODY VEGANSKÉ A VEGETARIÁNSKÉ STRAVY:
- zvýšený příjem vlákniny (dostatek celozrnných obilovin a zeleniny)
- nižší příjem nasycených mastných kyselin, trans tuků, sodíku a cholesterolu → prevence kardiovaskulárních onemocnění
- zpestření jídelníčku sójovými výrobky a jinými luštěninami
- rostlinná produkce je ekologičtější, než-li produkce živočišná
- filozofie propojující tělo i mysl, většina veganů i vegetariánů má celkově zdravější životní styl
- převažuje konzumace nezpracovaných potravin
- u vegetariánů, kteří konzumují pravidelně vejce, mléko, mléčná výrobky a ryby není potřeba se obávat deficitů B12 a aminokyselin
NEVÝHODY VEGANSKÉ A VEGETARIÁNSKÉ STRAVY:
- veganská strava je chudá na vitamin B12, který je nezbytný pro syntézu DNA, správnou funkci nervového systému a krvetvorbu - je nutné jej suplementovat
- rostlinná strava neobsahuje celé spektrum esenciálních aminokyselin → je nutné zvládat tzv. “veganskou kombinatoriku” a doplňovat luštěniny celozrnnými obilninami, ořechy a semínky, aby byl zajištěn příjem všech esenciálních aminokyselin
- i rostlinná strava zahrnuje zpracované potraviny a může obsahovat např. vysoké množství soli
- u dětí, těhotných a kojících žen se stále na odborné úrovni spekuluje o vhodnosti čistě veganské stravy
- určité odnože rostlinné stravy jako raw strava, frutkariánství apod. jsou naprosto nevhodné pro děti
Cukrfree
V poslední době velmi oblíbený výživový směr má jednoduchou filozofii. Cukrfree strava nebo-li strava bez cukru je postavena na eliminaci sacharidů a jednoduchých cukrů ve stravě. Primárně jde o vyloučení veškerých přidaných cukrů. Doporučováno je omezení cukru z ovoce a komplexních sacharidů z obilovin a pečiva. Obilninová mouka je tedy nahrazována moukami ořechovými (např. mandlová). Cukrfree strava je založená na zvýšeném příjmu tuků. Jídelníček je tvořen především masem (klidně i tučným), zeleninou, ovocem s nízkým obsahem fruktózy, ořechy, semínky. Cílem cukrfree stravy je používat nezpracované potraviny a eliminovat tak příjem veškerých sacharidů v jídelníčku.
VÝHODY CUKRFREE STRAVY:
- omezení až úplná eliminace jednoduchých cukrů ve stravě → prevence pozitivní energetické bilance, a tím snížení rizika vzniku obezity
- konzumace stravy s nízkým glykemickým indexem
- cukrfree strava je zaměřená především na konzumaci nezpracovaných potravin
NEVÝHODY CUKRFREE STRAVY:
- zvýšený příjem tuků (rostlinných i živočišných) → snadné dosažení pozitivní energetické bilance
- cukrfree strava je jednoznačně finančně nákladnější - používají se ve většině receptů v hojné míře ořechové mouky, ořechová másla, avokádo apod.
- vynechání komplexních sacharidů v podobě celozrnných obilovin může vést k nižšímu příjmu vlákniny
- démonizování některých potravin (striktní formy nedoporučují některé druhy ovoce)
Všeho s mírou
Inspirace alternativními směry výživy je vhodná téměř pro každého. U nemocných jedinců je vždy důležité následovat doporučení lékaře či nutričního terapeuta.
- V dnešní době je jistě na místě zamyslet se nad tím, jakou ekologickou stopu po sobě necháváme v souvislosti s nadměrnou konzumací masa a živočišných produktů.
I pro masožravce je vhodné zpestřit jídelníček rostlinnými alternativy. Když si nebudeme denodenně dopřávat maso a uzeniny a místo toho občas zařadíme tofu, tempeh či sojové kostky, přidáme na zelenině a zkombinujeme to navíc se zdravým pravidelným pohybem, naše tělo i mysl nám poděkuje. Navíc nás může hřát pocit, že tolik nezatěžujeme naši planetu.
- Na druhou stranu alternativní způsoby stravování mohou skýtat zdravotní rizika.
Vše, k čemu je přistupováno dogmaticky, není zdravé ani pro tělo ani pro ducha. Striktní a bezhlavé vyřazování základních makronutrientů není vhodné. Určitě alternativní směry nejsou vhodné pro děti (raw, fruktariánství, makrobiotika), těhotné a kojící ženy. Dogmatické dodržování určitého výživového stylu může vést k ortorexii (posedlosti jídlem) či v horším případě k poruše příjmu potravy.