Rozhodnutí padlo. „Začnu alespoň třikrát týdně cvičit, budu chodit do práce pěšky, přestanu jíst sladké, denně si dám 5 porcí zeleniny a každý den si najdu půl hodiny pro sebe.“ Pokud jste se rozhodli od základu změnit svůj životní styl, vydržet bude téměř nemožné. Odborníci doporučují začít postupně a vytvořit si tak zvanou dlouhodobě udržitelnou rutinu. Studie ale ukázaly, že pokud zařadíte do svého programu pravidelný pohyb, úprava jídelníčku bude snazší.
Cvičte, chuť na zeleninu přijde sama
Začít žít zdravěji v případě, že jste návyky nezískali již v dětství, může být složité. Pokud se rozhodujete, zda začnete s pohybem, nebo dáte přednost úpravě jídelníčku, zvolte na začátku první možnost. Příjemným vedlejším účinkem cvičení je totiž podle studie i zvýšení chuti na ovoce a zeleninu.
Pohyb zvýší chuť na zeleninu
Tři pilíře zdravého životního stylu – pohyb, vyvážený jídelníček a psychická pohoda, spolu souvisí víc, než se může zdát. Studie ukázala, že není náhoda, že pokud má někdo dostatek pohybu, zároveň jí zdravěji. Lidé, kteří v mládí dočasně zvýšili svou fyzickou aktivitu, měli prokazatelně vyšší příjem ovoce a zeleniny v dospělosti. Zlepšení jednoho aspektu zdravého životního stylu tak pozitivně ovlivnilo i další. Z nejvýraznější změny se přitom mohli těšit ti, kteří původně nedostatečnou pohybovou aktivitu změnili na dostatečnou. Právě u nich se konzumace ovoce a zeleniny zvýšila nejvíc.
Chceme jíst to, co nám chutná
Odpověď na to, proč nám chutná často nezdravé jídlo, je v pradávné historii. Díky sladké chuti naši prapředci poznali, že se v potravě skrývá rychle využitelná energie potřebná pro lov a práci i pro útěk před nebezpečím. I tuky si oblíbili proto, že zvyšovaly schopnost přežití. Jsou totiž bohaté na energii, kterou je možné si uložit na pozdější období nedostatku. V pravěku se cukry vyskytovaly pouze v ovoci a zelenině, tuky pak převážně v oříšcích a mase. Tedy zdrojích, které považujeme za zdravé. V dnešní době ale bohužel nejsou zdaleka zdroji jedinými. A navíc nároky na přežití jsou dnes již také zcela jinou kapitolou.
5 tipů, jak se zbavit chuti na sladké
- Vypít sklenici vody.
- Vyčistit si zuby.
- Vyplavit hormony pohody (endorfiny) pohybem.
- Opakovaně se nadechnout a vydechnout pro snížení stresu.
- Poskytovat tělu dostatek živin v rámci pravidelných jídel (včetně svačin).
Špenátem k lepší náladě
Dostatek ovoce a zeleniny na talíři jsou důležité pro zdravé tělo. Ale nejen to. Jejich příjem ovlivňuje i naši psychickou (ne)pohodu. Dokáží zlepšit kvalitu života, spánku a celkové spokojenosti, zároveň pomohou se zmírněním depresivních příznaků, snížením stresu a s obavami spojenými se závažným onemocněním.
Ovoce a zelenina nejsou jedinými zdroji, které mohou zmírnit průběh duševní nemoci. Pozitivní vliv mají také olivový olej, mléčné nápoje nebo ořechy.
Za ovoce a zeleninu pro optimismus a větší sebevědomí je možné označit hlavně:
- bobuloviny
- citrusy
- listovou zeleninu
- luštěniny
Popsané účinky mohou souviset s obsahem komplexních sacharidů a vlákniny, vitaminů C a B, karotenoidů, draslíku a polyfenolů.
Přečtěte si také článek Proč máme chuť na sladké?