Často podceňujeme množství cukru, které obsahují tzv. zdravé nápoje. Za ty považujeme třeba ovocné džusy a šťávy. Obsahují ovocné džusy opravdu tak málo cukru, jak si myslíme? Nebo je realita trochu jiná?
Nepodceňujme množství kalorií v džusech
Výzkumu, který provedla Univerzita v Glasgow ve Skotsku, se zúčastnilo více než 2 000 lidí z Velké Británie. Studie ukázala, že mnozí z respondentů přeceňují množství kalorií v perlivých nápojích. Na druhou stranu v případě tzv. zdravých nápojů výši těchto hodnot podceňují.
Jaké jsou naše představy a jaká je realita?
Výzkumníky nejvíce překvapil nedostatek vědomostí o množství cukru, které tyto nápoje obsahují. Někteří respondenti si například mysleli, že džus z granátového jablka obsahuje pouze 4 lžičky cukru, zatímco ve skutečnosti jich obsahuje 22 (1 čajová lžička odpovídá přibližně 4,2 g). Dotázaní také podceňovali obsah kalorií v jablečných a pomerančových džusech i v nápojích s obsahem kofeinu.
Vysoká konzumace slazených nápojů však může vést ke vzniku či rozvoji obezity. Proto je třeba znát obsah cukru v nápojích a uzpůsobit podle něj pitný režim.
Obsah kalorií a cukru ve vybraných nealkoholických nápojích |
||
Nápoj |
Energie (kcal) |
Sacharidy - cukry (g) |
Sprite |
100 |
26 |
Pepsi |
100 |
28 |
Hroznový džus |
152 |
36 |
Ananasový džus |
132 |
26 |
Brusinkový džus |
116 |
31 |
Jablečný džus |
114 |
24 |
Pomerančový džus |
112 |
21 |
Grepový džus |
96 |
22 |
Poznámka: Uvedené údaje odpovídají přibližně množství 240 ml nápoje. Zmíněné džusy jsou neslazené.
Zdroj dat: U.S. Department of Agriculture Nutrient Data Laboratory (tabulka byla publikována v Los Angeles Times)
Jaký je rozdíl mezi přirozenými a přidanými cukry?
Monosacharidy – glukóza, fruktóza a galaktóza jsou v tenkém střevě vstřebávány přímo. Glukóza je zároveň univerzálním energetickým zdrojem. Jednoduché sacharidy se nacházejí například v medu, ovoci, džusech, sladkostech, cukrovinkách, nápojích, apod. Disacharidy, které obsahují sacharózu (např. v bílém i hnědém cukru, datlích, fíkách apod.), maltózu (ve sladu a klíčkách) či laktózu (v mléce a mléčných výrobcích), musí být nejprve rozštěpeny na glukózu a teprve poté vstřebány. Naše tělo tak musí vynaložit více energie na jejich zpracování.
Džus nebo slazená limonáda?
Slazené nápoje (tedy nápoje s přidaným cukrem) jsou velkým zdrojem energie a cukrů a ani s uhašením žízně nám příliš nepomohou. Lepší volbou v tomto ohledu jsou vodou ředěné přírodní ovocné či zeleninové šťávy, které sice také obsahují cukry, ale většinou ty jednoduché z ovoce či zeleniny. Spolu s nimi však obsahují i vitaminy, minerální látky a vlákninu.
Ovocné šťávy jsou tedy jistě rozumnějším rozhodnutím než slazené nápoje, měli bychom ale mít, třeba i pro tvorbu našeho jídelníčku, na vědomí, že i ovocné šťávy jsou velkým zdrojem cukrů.