Pracovní týden je nabitý, ale jíst se musí. Nosíme si svačiny a obědy z domu nebo raději obědváme v restauraci? A jaké mají obě formy stravování výhody a nevýhody?
Dle průzkumu z roku 2012 obědvá v restauracích pravidelně asi 15 % pracovníků a do firemních kantýn chodí 13 % zaměstnanců. Stejná část pracujících, 13 %, nejí v zaměstnání vůbec. Celých 54 % lidí si pak do práce nosí jídlo z domova.
Domácí strava zkrátka táhne a je to i určité specifikum České republiky, kde se tradice jednoho teplého jídla denně a svačin do školy udržuje celé generace. Oba hlavní přístupy v stravování mají svá pro a proti a vždy záleží především na možnostech a potřebách dané osoby.
Jídlo z domova
Výhody
- Finance – výrazně ušetříme až v řádu tisícikorun za měsíc.
- Složení jídla – pokud si jídlo připravujeme sami, víme, co do něj a v jakém množství dáváme.
- Jídlo na míru – pokrm si snadno přizpůsobíme svým návyků i zdravotnímu stavu.
|
|
Nevýhody
- Čas – příprava dobrého jídla není většinou záležitostí chvilky.
- Logistika – tahání krabiček do práce může být otravné a vždy je to zátež navíc.
- Zápach – „vůně" našeho jídla může obtěžovat kolegy.
|
Stravování v restauraci
Výhody
- Bez práce – ušetříte čas na přípravu jídla.
- Široký výběr – v restauraci máte zpravidla dostatečný a pestrý výběr jídel.
- Nulová logistika – život bez obtěžujících krabiček a kastrůlků.
|
|
Nevýhody
- Finance – pokud chcete ušetřit peníze, častá návštěva restaurace váš plán určitě nepodpoří.
- Lokalita – poblíž pracoviště musíte mít restauraci, v níž vaří dobře a z kvalitních surovin.
- Flexibilita - při speciální dietě vám nemusí restaurace vždy vyhovět.
|
Ať už však jíte v restauraci nebo si nosíte jídlo z domova, vždy byste měli dbát na vyváženou a zdravou stravu. Prospěje to jak vašemu zdraví, tak pracovnímu výkonu a psychické pohodě.