Dle průzkumu z roku 2012 obědvá v restauracích pravidelně asi 15 % pracovníků a do firemních kantýn chodí 13 % zaměstnanců. Stejná část pracujících, 13 %, nejí v zaměstnání vůbec. Celých 54 % lidí si pak do práce nosí jídlo z domova.

Domácí strava zkrátka táhne a je to i určité specifikum České republiky, kde se tradice jednoho teplého jídla denně a svačin do školy udržuje celé generace. Oba hlavní přístupy v stravování mají svá pro a proti a vždy záleží především na možnostech a potřebách dané osoby.

Jídlo z domova

Výhody

  • Finance – výrazně ušetříme až v řádu tisícikorun za měsíc.
  • Složení jídla – pokud si jídlo připravujeme sami, víme, co do něj a v jakém množství dáváme.
  • Jídlo na míru – pokrm si snadno přizpůsobíme svým návyků i zdravotnímu stavu.
 

Nevýhody

  • Čas – příprava dobrého jídla není většinou záležitostí chvilky.
  • Logistika – tahání krabiček do práce může být otravné a vždy je to zátež navíc.
  • Zápach – „vůně" našeho jídla může obtěžovat kolegy.

 

Stravování v restauraci

Výhody

  • Bez práce – ušetříte čas na přípravu jídla.
  • Široký výběr – v restauraci máte zpravidla dostatečný a pestrý výběr jídel.
  • Nulová logistika – život bez obtěžujících krabiček a kastrůlků.

 

 

Nevýhody

  • Finance – pokud chcete ušetřit peníze, častá návštěva restaurace váš plán určitě nepodpoří.
  • Lokalita – poblíž pracoviště musíte mít restauraci, v níž vaří dobře a z kvalitních surovin.
  • Flexibilita - při speciální dietě vám nemusí restaurace vždy vyhovět.

Ať už však jíte v restauraci nebo si nosíte jídlo z domova, vždy byste měli dbát na vyváženou a zdravou stravu. Prospěje to jak vašemu zdraví, tak pracovnímu výkonu a psychické pohodě.