Domácí limonády se stávají v poslední době hitem většiny restaurací a válcují i tradiční limonády. Jsou skutečně tím pravým zdravým nápojem? Kterým dávat přednost a kolik jich vypít?
Domácí nemusí znamenat zdravé. Jedna neuškodí
Domácí limonáda – také když slyšíte v restauraci tato slova, rozlije se vám po těle blažený pocit, že si dáte něco nealkoholického, dobrého a zdravého? Jak takovému lákadlu nepodlehnout, zejména když se ve sklenici vznáší velké maliny, atraktivní kolečka limetky či citrónu, svěží plátky okurky a lístečky voňavé máty či meduňky.
Vítané zpestření
„Domácí limonády jsou určitě vítaným zpestřením. Do jaké míry jsou ale zdraví prospěšné, záleží na způsobu přípravy a na použitých ingrediencích,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Úskalím je podle ní často velké množství cukru. „Citronáda nebo okurková či zázvorová limonáda jsou samy o sobě výborné, ale výrobce většinou vychází z toho, že spotřebitel má rád sladké, a tak se mu snaží vyjít vstříc. I když použije zdravější nerafinovaný třtinový cukr, stále je to cukr,“ varuje dietoložka s tím, že pak velmi často zbytečně pijeme přeslazené nápoje.
Jedna neuškodí
Do domácích limonád lze dát i šťávy lisované přímo z ovoce nebo rozmixované ovoce či například okurku. „To je jedině dobře. Limonáda obsahuje vitamíny, minerální látky a také vlákninu, přesto je třeba na takový nápoj pohlížet jako na sladkou limonádu. Jedna neuškodí, litr nebo dva už je moc,“ dodává Karolína Hlavatá.
Děti přesytí
A nejde jen o nadváhu. „Glukóza a fruktóza přispívá nejen ke vzniku obezity, ale zvyšuje i hladinu krevních tuků,“ zdůrazňuje dietoložka. Ty ohrožují naše cévy, srdce či játra.
Domácí ovocná limonáda má i další úskalí. „Pokud ji podáváme dětem, které mají malý žaludek, mohou se jí natolik zasytit, že pak budou odmítat plnohodnotné jídlo. Nesnědí dostatek zeleniny ani bílkovin,“ objasňuje Karolína Hlavatá.
„Domácí“ nemusí být „zdravé“
Pozor na lákavá slovíčka. Nenechte se oklamat tím, že si v jídelním lístku přečtete „domácí“ limonáda. „Domácí nemusí nutně vždy znamenat zdraví prospěšné,“ míní dietoložka. Zajímejte se o to, z čeho je limonáda připravena. Leckde si totiž zjednodušují práci tím, že ve vodě jen rozředí komerčně vyrobené koncentráty. „Taková limonáda nemá s domácí nic společného. Nemůžete ohlídat, jaká byla použita barviva, konzervační a další látky,“ upozorňuje doktorka Hlavatá. Takovým způsobem jsou obvykle připravovány „domácí“ limonády fialkové, šeříkové a nejen ty.
Někdy je lepší „přizdobená“ voda
V kvalitní restauraci vám alespoň u jedné z limonád, většinou citronády nabídnou variantu bez cukru. Je-li pro vás ale taková limonáda nepříjemně kyselá, měli byste dostat náhradní sladidlo, přírodní stévii nebo umělé. „Pokud si hlídám štíhlou linii, je to možnost. Ne každému ale náhradní sladidlo vyhovuje. V takovém případě je lepší obyčejná voda vylepšená kolečkem citronu, limetky nebo třeba pomeranče a lístky rozemnuté máty,“ radí dietoložka.