Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organismů. Ty vznikají jako odpověď na potřeby snižujícího se množství zemědělské půdy a rostoucích požadavků populace. Mezi jejich pozitivní stránky může patřit vyšší zemědělské výnosy, snížení používání postřiků a pesticidů i náhrada pestré stravy. Jejich pěstování je ale také spojeno s mnoha otázkami, vyššími náklady i potřebou regulace.
Geneticky modifikované potraviny – víte o nich vše důležité?
S geneticky modifikovanými potravinami je spojováno mnoho mýtů. Proč vůbec vědci pracují na genetických změnách? Kde se můžeme s takto upravenými potravinami setkat? Jsou zdraví škodlivé? To je jen několik z mnoha otázek souvisejících s GMO, neboli geneticky modifikovanými organismy.
Co to jsou geneticky modifikované potraviny
Geneticky modifikované rostliny jsou rostliny s upravenou genetickou výbavou. Jinak se jim také může říkat rostliny transgenní. Jedná se o rostliny, u nichž je například v rámci šlechtění potlačena náchylnost k určitým nemocem, nebo naopak podpořeny jiné vlastnosti. Z hlediska bezpečnosti patří mezi nejprověřovanější potraviny na trhu.
Co říká legislativa
Podle zákona se za geneticky modifikovanou potravinu a krmivo považují takové, které obsahují geneticky modifikované organismy, sestávají se z nich nebo jsou z nich vyrobeny.
GMO není možné „házet do jednoho pytle“
Geneticky modifikované rostliny je možné rozdělit do 5 generací podle toho, jakým způsobem byly upraveny. Nejčastější jsou přitom rostliny spadající do prvních tří skupin.
- I. generace – ochrana proti chorobám, škůdcům a plevelům.
- II. generace – odolnost vůči suchu, chladu, zasolení půdy nebo nedostatku světla.
- III. generace – rostliny s vyšší nutriční hodnotou, například obsahem vitaminů nebo upraveným složením mastných kyselin.
- IV. generace – ekologicky výhodné rostliny.
- V. generace – suroviny vhodné pro průmyslové zpracování a náhrada fosilních paliv.
Zvláštní skupinu pak tvoří živočišná genetická modifikace.
GM potraviny jsou v obchodech výjimkou
Geneticky modifikované potraviny nejsou v obchodech příliš časté. Evropská unie má přísnější pravidla než některé z jiných zemí. Nyní je v ní možné uvádět na trh produkty z upraveného
- bavlníku
- kukuřice
- brambor
- řepky
- sóji
- cukrové řepy
- bakteriálních a kvasinkových kultur
Většina těchto potravin se v EU používá pro průmyslové a zemědělské (krmné) účely. V obchodech v České republice je možné se výjimečně setkat s geneticky modifikovanými potravinami v podobě dovezeného sójového a řepkového oleje. Tyto potraviny musí být pak označeny: „Tento produkt obsahuje geneticky modifikované organismy.“
Například v USA a v Kanadě se výrobky s GMO nemusí označovat, protože neohrožují lidské zdraví, zdraví zvířat a nezpůsobují škody životního prostředí. Proto jsou považovány za běžné potraviny.
Živočišné GMO výrobky u nás nekoupíte
Na pultech obchodů se setkáváme s potravinami označenými jako „GMO free“, „bez GMO“, „bez použití genových manipulací“. Tato označení jsou jen marketingovým tvrzením a nijak nesouvisí s platnou legislativou. To platí dvounásob v případě živočišných výrobků. I když v některých státech je možný prodej geneticky modifikovaných živočišných výrobků, v Evropské unii není pro výrobu potravin povoleno žádné geneticky modifikované zvíře. Všechny živočišné výrobky prodávané v EU jsou tak „GMO free“.
GMO v praxi – pro šetrnější průmyslovou výrobu
Jak genetická modifikace může vypadat je možné si ukázat na příkladu brambor. Běžné brambory obsahují škrob skládající se z amylózy a amylopektinu. Při průmyslové výrobě bramborového škrobu pro zvláštní využití se odstraňuje z brambor průmyslově náročným procesem znečišťujícím prostředí nežádoucí amylóza. Geneticky modifikované brambory mají jen zanedbatelné množství amylózy a zpracování je tak spojené s menším množstvím energie a odpadů.
V USA, Mexiku, Japonsku a Číně je možné pěstovat transgenní rajčata, u nichž je sníženo množství enzymu, který v průběhu dozrávání rozkládá pektin udržující plody pevné. Tato rajčata se mohou sklízet a dopravovat až po dozrání, a přesto zůstávají pevná.
GMO v praxi – pro zdraví
Na základě požadavku humanitárních organizací vědci vyšlechtili tak zvanou „zlatou rýži“, tedy rýži obohacenou o betakaroten důležitý pro schopnost organismu vytvářet si vitamin A. Tato rýže by mohla přispět v boji proti slepotě až u půl milionů dětí, které přichází o zrak kvůli nedostatečně výživné stravě. První sklizeň této rýže proběhla v roce 2022 na Filipínách.
Výzkum nyní probíhá například u geneticky modifikovaného ovoce, kde odborníci pracují na obohacení jablek (nebo jahod) o gen pro protein bránící růstu bakterií způsobujících zubní kaz.
Česká republika na špičce
Česká republika patří k několika z mála zemí Evropské unie, v nichž se pěstují biotechnologické plodiny. Pěstování přitom stejně jako uvádění na trh upravuje legislativa. V současné době se jedná o geneticky modifikovanou kukuřici odolnou proti škůdci. V minulosti to pak byly také pro průmyslové zpracování určené brambory s upraveným poměrem škrobových složek.
Geneticky modifikované potraviny jsou jedním z důležitých témat současnosti i budoucnosti. V souvislosti se stravováním je ale stejně tak důležité brát v úvahu kvalitu potravin, jejich cenu, původ, celkové složení a vliv na zdraví. To jsou také oblasti, které podle průzkumu Eurobarometer Food safety in the EU 2022 zajímají Čechy nejvíce.