Ječmen bývá často opomíjený, přitom podle patří spolu s ovsem mezi výjimečné obiloviny. Je rozhodně mnoho důvodů, proč by neměly ve vyváženém jídelníčku chybět.
Imunitu posílí i tradiční pokrm z krup - houbový kuba
Stejně jako kapr k vánočním svátkům patří i houbový kuba. Prostý pokrm z krup je dnes pro mnohé spíše zvláštností než všedním jídlem. Přitom zasytí a dodá tělu potřebné živiny. Právě toho ale naši předkové využívali zejména v zimě, kdy na zahradě a v přírodě už nic nerostlo, a tak žili ze zásob.
„Jsou bohaté na vitaminy skupiny B a obsahují i mnohé minerální látky. Příkladem je mangan, selen, měď, zinek, hořčík, fosfor a železo,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Zdravější a štíhlejší
Ječmen se cení především pro vysoký obsah rozpustné vlákniny a nízký obsah tuku.
„Má také vysoký obsah β-glukanů, které jsou mimo jiné důležité pro správnou funkci imunitního systému,“ dodává Karolína Hlavatá.
Rozpustná vláknina, kterou obsahuje, se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, upravuje hladinu glykémie a svou schopností zvětšovat objem napomáhá i hubnutí.
Do polévek i salátů
Ječmenné kroupy se nemusí ocitnout na vašem jídelníčku jen o Vánocích, se ctí mohou nahradit či doplnit i jiné přílohy. Skvělé jsou také do polévek nebo salátů.
Houbový kuba
Suroviny:
ječné kroupy |
250 g |
cibule |
1 ks |
sádlo |
2 lžíce |
sušené houby předem namočené ve vodě (min. 3 hod) |
2 hrsti |
sůl |
|
česnek |
|
Postup:
Kroupy 2x propláchneme studenou vodou. Na lžíci sádla orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme kroupy, zalijeme vodou (dvojnásobné množství, než je krup, je to stejné, jako když vaříte rýži) a uvaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme změklé houby a osmahneme je na sádle. Trochu pak podlijeme vodou a lehce podusíme. Když jsou kroupy hotové, přesypeme je do velké mísy, přidáme houby a prolisovaný česnek se solí. Důkladně promícháme a dáme zapéct do sádlem vymazaného pekáče.