Jáhly jsou považovány za jednu z nejstarších asijských kulturních plodin. Jedná se o malé žluté kuličky o průměru přibližně 1 mm a vznikají oloupáním zrn prosa. Jsou plné vitamínů a minerálů. Ve staročeské kuchyni zaujímaly jáhly významné postavení. Pro jejich optimální výživové hodnoty bychom jejich konzumaci neměli opomíjet ani dnes.
Vlasy, nehty, plíce, zuby
Jáhly patří mezi lehce stravitelné, přirozeně bezlepkové potraviny. Obsahují spoustu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek. Z vitamínů pak B1 a B2.
Dále jáhly také působí příznivě na plíce a zuby. Zinek podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a lámání nehtů. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. Východní medicína využívá jáhly k léčbě sleziny a slinivky břišní. Doporučují se také lidem trpící chudokrevností. Vysoký obsah fosforu zase pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jsou navíc vynikající potravinou pro diabetiky. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vyššímu obsahu železa jsou doporučovány pacientům trpícím anemií. Vhodné jsou také pro celiaky.
„Vzhledem k vysokému množství minerálních látek lze jáhly doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci a při vysoké fyzické zátěži,“ radí nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová
Nutriční složení jáhel
Nutriční hodnoty na 100g
energetická hodnota (kcal) |
1474 kJ / 348 kcal |
bílkoviny |
12,58 g |
sacharidy |
71,1 g |
tuky |
4,2 g |
vláknina |
3,5 g |
Z nutričního hlediska mají hlavní podíl sacharidy tvořené škroby (přes 70 %), přibližně 11 % připadá na bílkoviny a 5 % na tuky s převahou nenasycených mastných kyselin. Podíl vlákniny se pohybuje kolem 4 %.
Jáhly v kuchyni
Před přípravou několikrát jáhly spaříme horkou vodou, čímž odstraníme jejich nahořklou chuť. Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání asi 15 minut v poměru 1 díl jáhly a 2 díly vody.
Jáhly lze upravovat na tisíce způsobů. Jsou vynikající na sladko i na slano. Od sladké jahelné kaše s ořechy, přes jahelník, ovocné jahelné knedlíčky po slanou přílohu provoněnou bylinkami, či je jen tak zavařit namísto nudlí do polévky. Z jahel můžeme dělat studené saláty nebo směsi se zeleninou. Můžeme je podávat také jako přílohu k omáčkám i masům.