O výživě 10. 9. 2019 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Jídelníček při střídání směn. Jak se ubránit nadbytečným kilogramům?

Lékaři, sestřičky, prodavačky nebo třeba noční hlídači. Všechny profese, které v sobě zahrnují směnný provoz, ztěžují svým vykonavatelům dodržování pravidelného režimu a s tím spojenou i kontrolu vlastní tělesné hmotnosti. Řada z nich rezignuje na veškeré snažení o váhový úbytek či jen o zdravý životní styl. Jak se směnným provozem poprat?

jídelníček při střídání směn
Stock Photos: LarsZ /Shutterstock.com

Směnný provoz – zátěž pro celý organismus

Směnný provoz dokáže pořádně potrápit. Zabrat dostává celý organismus, protože je zásadním způsobem narušen biologický rytmus člověka. Nepravidelný směnný provoz je dokonce od roku 2010 považován za pravděpodobný lidský karcinogen. Osoby, které pracují ve směnném provozu dlouhodobě, mají například o 20 % vyšší riziko nádorů prsu.

  • Dalšími negativními důsledky mohou být bolesti hlavy, silné pocity únavy, vyšší riziko metabolických a kardiovaskulárních onemocnění a samozřejmě také obezity.

Směnný provoz a s ním spojený boj s únavou bývá doprovázen častější konzumací slazených a energetických nápojů, zvýšeným příjmem sladkostí, fast foodu, pitím kávy a kouřením.

Jak se bránit nadbytečným kilogramům?

Směnný provoz a s ním spojený nepravidelný režim bývá častou příčinou vzestupu tělesné hmotnosti, popř. je důvodem, proč se nedaří hmotnost snižovat. Důvodů je řada - nemožnost se v práci najíst, celkově narušený denní rytmus nebo opomíjení pitného režimu.

Pokud se tomuto chcete vyhnout, ctěte jednoduché pravidlo - zaměřit se na sestavení takového jídelníčku, který bude co nejvíce odpovídat běžnému režimu.

  • To znamená jíst pravidelně každé 3 hodiny, včetně nočních.

Např. pokud jdete na noční, měla by být večeře kolem 18-19 hodiny, v noci alespoň 2 svačiny – např. 1 ks celozrnného pečiva se sýrem a zeleninu, ke druhé svačině 1 ks ovoce a jogurt, plus si zabalit i snídani. Po příchodu domů by měl následovat spánek, poté se naváže obědem.

Tipy a triky, jak to zvládnout

Nošení jídla s sebouJíst pravidelně vyžaduje nosit si jídlo a vhodné nápoje s sebou. Vhodnou svačinou je např. cottage sýr a zelenina, křehké chleby se žervé nebo tvarohovou pomazánkou, zelenina, ovocný salát s jogurtem, celozrnné pečivo pomazané margarínem, se šunkou a sýrem, zelenina, pudink s ovocem, müsli tyčinka s vysokým podílem ovoce a bílá káva.

Pokud pracujete např. jako prodavačka a nesmíte opustit své místo, je dobrou volbou jogurtový nebo jiný zakysaný mléčný nápoj.

Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete přisypat namleté vločky, ořechy nebo sušené pšeničné klíčky. O pauze se rozhodně najezte a napijte. Ideální jsou ovocné nebo zelené čaje, stolní vody ochucené kapkou citrónu, občas ředěný džus s vodou.

  • Pořiďte si malou chladící tašku a vhodné krabičky, na trhu je obrovský výběr. S výhodou využijete i termohrnek, termosku a speciální nádobu s chladící vložkou na jogurt. Do termosky můžete dát i vychlazený zakysaný nápoj nebo osvěžující čaj.

Nelitujte času, který věnujete přípravě jídla, mnohonásobně se vám to vyplatí. Budete lépe regulovat svou tělesnou hmotnost, dodáte tělu potřebné živiny i veškeré vitaminy a minerální látky, takže posílíte i svůj imunitní systém.

Příklad jídelníčku při směnném provozu od 19:00–03:00

Večeře 18:00

100 g celozrnné těstoviny, 100 g drůbeží maso, 250 g dušená zelenina

Svačina v noci 21:00

jablko, 30 g směs ořechů a semen

Svačina v noci 24:00–01:00

50 g celozrnné pečivo, 100 g tvarohová pomazánka, zelenina

snídaně 04:00–05:00

Ovesná kaše s mandlovým mlékem, borůvky, lžíce skyru

Oběd 12:30

250 g brambory, 150 g losos, 250 g zeleninový salát s olivovým olejem

Svačina 15:30

200 ml kefírové mléko, 200 g maliny

 logo

 



Mohlo by vás také zajímat: