Cítíte, že si vaše tělo žádá vzpruhu? S příchodem jara obvykle potřebujeme pořádné doplnění energie. Proto vám v následujícím článku poradíme, jak si sestavit jídelníček plný hodnotných živin, který vám bude chutnat a pomůže vašemu tělu dosáhnout jarní pohody.
Kysaná vitaminová bomba
Jedním ze základních zdrojů vitaminů pro naše předky bylo kysané zelí. Kromě céčka v něm najdete i vitamin B a vitamin K, draslík, vápník i hořčík. Ostatně lze s nadsázkou říct, že díky kysanému zelí byla objevena Amerika. Právě vitamin C z této pochoutky chránil mořeplavce Kryštofa Kolumba a jeho muže před kurdějemi.
Naklíčené zdraví
Jaro je za dveřmi a už nyní si můžete užívat jeho síly v podobě naklíčeného obilí a luštěnin. Klíčky jsou bohaté na vitamin E a na nenasycené mastné kyseliny. Obsahují téměř stejné množství vitaminu C jako citróny. Navíc v nich najdeme i železo, což přijde vhod zejména ženám, které jsou často ohrožené chudokrevností. Naklíčit obilí a luštěniny můžete doma vždy v množství, které budete potřebovat.
Blahodárné křížaly
Ačkoliv máte ovoce rádi, v zimě na něj nějak není chuť? Nejste sami. Řada lidí má při konzumaci ovoce pocit, že je šťavnaté jablko nebo huška vnitřně »ochlazuje«. A to není v zimě žádoucí.
Ještě před šedesáti lety byly běžnou součástí české a moravské krajiny tzv. sušárny ovoce. V těchto často roztomile zdobených domcích se ve velkém sušila úroda jabloní, hrušek i švestek. Pokud se domníváte, že sušením se v ovoci zničí všechny vitaminy, jste na omylu.
- V křížalách se jich zachová až 80%. Navíc je sušené ovoce dobrým zdrojem vlákniny, která nám celoročně chybí.
- Vyhněte se ale tzv. kandovanému ovoci. Kvůli vysoké množství přidaného cukru jde spíše o cukr s příchutí ovoce.
Tradiční nápoj
Do svého jídelníčku byste měli určitě zařadit kefír či kysané mléko (oba nápoje se od sebe liší typem bakteriální kultury, která se k jejich kvašení použije, pozn. red). Najdete v nich nejen vitamin B a vápník, ale především probiotika, která vám pomohou udržet v kondici střevní mikroflóru zodpovědnou za imunitu. A to se hodí celoročně.
Vajíčka a ryby
Krátké dny a málo slunečního světa znamenají i málo vitaminu D. Abyste ho po zimě doplnili, zařaďte do jídelníčku tučné ryby a vajíčka. Pokud jste labužníci, určitě vás potěší, že větší množství vitaminu D obsahuje pochoutka gurmánů, tresčí jatýrka. Dáváte-li přednost rostlinným zdrojům, sáhněte po ořeších. Vhodné jsou zejména ty vlašské.
Tip: Snídaně šampionů
Nakopněte se snídaní, která vás prohřeje a dodá energii. Základem by měly být ovesné vločky. Už půl šálku vám pokryje doporučenou denní dávku manganu, který je klíčový pro správný metabolismus cholesterolu. Navíc díky obsahu betaglukanů podporují imunitu. Podle chuti je buď vmíchejte do jogurtu, nebo uvařte ovesnou kaši. Osladit ji můžete sušeným ovocem a dochutit ořechy.