O výživě 18. 3. 2019 | Klára MarešováKlára Marešová

Co slibuje a zakazuje stravovací program Whole 30 a proč?

Program by měl poskytnout nový nutriční restart a kompletně změnit přístup ke stravování. Jak? Krátkodobou, ale razantní změnou jídelníčku na 30 dní. Během této doby se ozdraví stravovací návyky vyřazením všech surovin, u kterých autoři programu předpokládají, že neprospívají tělu. Co Whole 30 doporučuje a naopak zakazuje?

Stock Photos: Cat Box /Shutterstock.com

Na čem je program Whole 30 založen?

Autoři programu, manželé Dallas a Mellisa Hartwingovi, poukazují na vztah mezi nevhodnou stravou a řadou onemocnění. Počínaje alergiemi, intolerancemi až k neplodnosti. Je proto nutné po jistou dobu striktně upustit od jídla, které negativně ovlivňuje zdraví a kondici. Jak ale na vlastní kůži pocítit, jaké suroviny vlastně způsobují rozkolísanost energie, co podporuje únavu, nepohodu, bolesti, celou škálu zdravotních potíží, obezitu?

Program Whole 30 předpokládá, že jediný klíč k návratu ke zdravému stavu těla je ve stravě. Zároveň připomíná, že u mnoha surovin si ani nedokážeme uvědomit, zda a jaký dopad na tělo mají. Třicetidenní restart má očistit jedince od nevhodných návyků, závislosti na sladkém, přejídání i špatného načasování jídla především vlastním poznáním.

Z toho důvodu musejí všechny „podezřelé“ suroviny z jídelníčku na 30 dní pryč. Během toho se sleduje, jaký vliv na nás tyto zdroje měly. A naopak jak zdravé a kvalitní jídlo dokáže přímo podporovat fyzickou i duševní pohodu. Těchto 30 dní by mělo jednou provždy změnit dosavadní vnímání jídla jako takového, navodit rozpoznání přirozených chutí a potřebu vyhledávat jen určité suroviny a pokrmy z nich.

  • Jde v podstatě o odvykací proces od „nepotřebného“.
  • Tento program pracuje i s nastavením mysli a nalezením schopnosti vnímat, jaké signály nám každá potravina předává.

Co jídelníček Whole 30 doporučuje?

PrvopotravinyJídelníček se sestavuje výhradně z kvalitních základních surovin, které nejsou průmyslově zpracovány. Jde v podstatě o takzvané prvosuroviny. Vyhledávat by se mělo především maso, ryby, vejce, velké množství zeleniny, ovoce a dostatek zdravých tuků.

Na trhu existuje mnoho kuchařek s ideálními recepty, které je v tomto programu vhodné následovat. I na internetu je možné najít snadnou inspiraci. I když se může zpočátku zdát, že zmizí většina oblíbených pokrmů, v povolené nabídce je stále velký repertoár možností. Jde především o to začít je vnímat a v myšlenkách upustit od lpění na nezdravém modelu.

Co je "zakázáno"?

  • Žádný přidaný cukr, přírodní ani umělý

Zapomeňte na med, sladidla, sirupy. Vyhněte se každému produktu, v kterém je cukr přidaný. Jde o prázdné kalorie, které nepodněcují zdravou psychologickou a hormonální reakci, kvalitní trávení ani dobré fungování imunitního systému.

Bez cukru a sladidel se dá docela dobře žít. Jen je třeba si uvědomit, že se ve své přirozené podobě nachází i v řadě zdraví přínosných potravin, jako je ovoce, zelenina a mléčné výrobky. Nedostatečný příjem ovoce může souviset s nízkým příjmem některých vitaminů, minerálních látek (například draslíku) a bioaktivních látek,“ dodává endokrinolog MUDr. Petr Hlavatý.

„Vyloučení složených sacharidů může vést k počáteční větší únavě. Náhlé a rychlé vyřazení potravin a pokrmů s přidaným cukrem mohou doprovázet časté chutě na sladké, nebo třeba i změny nálad,“ varuje Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka.

  • Žádné obiloviny

Pryč se vším, co přišlo do kontaktu s pšenicí, žitem, ovsem, ječmenem, kukuřicí, prosem, bulgurem, rýží, čirokem, amarantem, quinoiou. Nežádoucí je škrob a klíčky. Proč?

„Obiloviny nejsou, v porovnání se zeleninou a ovocem. považovány zastánci restartu Whole 30 za výživné. Zvlášť zatracovány jsou průmyslově zpracované obiloviny, nevhodné jsou pro ně i  celozrnné varianty. Zmiňují přítomnost antinutričních látek jako je například kyselina fytová. Za problematické jsou obiloviny považovány i z hlediska bílkovin, obsahem lepku i pro horší stravitelnost. Povoleny nejsou ani bezlepkové varianty, jelikož dle autorů vyvolávají nezdravou psychologickou reakci,“ popisuje MUDr. Hlavatý.

Dodává ale také, že po tepelném upravení jsou pro tělo stále jedním z důležitých zdrojů vlákniny. Porovnat můžeme například 100 g ovesných vloček s obsahem 15,5 g vlákniny a 100 g hlávkového salátu jen s 1,5 g vlákniny. A i zde je přítomna celá řada vitamínů, minerálů a bioaktivních látek.

  • Žádné luštěniny

Vyhněte se fazolím, hrachu, cizrně, čočce, arašídům i sóje a všem produktů z ní – miso, tofu, tempeh, sójová omáčka. 

„Luštěniny dle zastánců programu Whole 30 nejsou vhodné pro obsah fytátů, jsou považovány za nutričně chudé, nepředstavují dobrý zdroj vlákniny. Předci, kteří konzumovali obiloviny a luštěniny tak podle propagátorů Whole 30 činili z důvodu přežití, nikoli proto, že by to byla nutričně dobrá volba,“ vysvětluje MUDr. Petr Hlavatý.

  • Žádné mléčné výrobky

Autoři považují laktózu za rizikovou a sýry podle nich mohou vyvolat nevhodnou reakci na histamin. Jediná výjimka, kterou program připouští, je použití přepuštěného másla ghí.

V kontrastu, jak připomíná endokrinolog MUDr. Hlavatý, jsou však studie, které prokazují naopak příznivý dopad konzumace mléčných výrobků na prevenci i léčbu obezity, hypertenze, dyslipidémie a diabetu. Pokud tedy člověk netrpí alergií na mléčnou bílkovinu, je vhodné ji z jídelníčku dlouhodobě nevyřazovat, protože vápník a jiné potřebné minerály by se musely přijímat v enormně velkém množství zeleniny, což je proveditelné jen ztěží.

  • Žádný alkohol, a to ani při vaření.
  • Rozhodně zapomeňte i na tabákové výrobky.
  • Brambory v smaženém stavu (chipsy, hranolky) - vařené a pečené jsou dle novější akualizace autorů povoleny hlavně v případě vyššího kalorického výdeje například při sportu. Pří nízké pohybové aktivitě je doporučováno brambory příliš často nezařazovat.

Dvě důležitá pravidla závěrem

Důležité pravidlo programu Whole 30 praví, že je zakázáno vytvářet si náhražky za nevhodné jídlo. Nepovoluje se, abyste si šálili mozek například tím, že si dezert připravíte z povolených surovin. Jde o to zcela zapomenout na mlsání a nevhodné návyky.

  • Začátečnickou chybou je snaha naroubovat dosavadní nezdravý jídelníček do programu. Zkrátka žádná alternativa „junk foodu“ se nepřipouští.
  • Sebemenší odbočení by vedlo k anulaci pozitivních dopadů programu a kýžené ozdravení se s největší pravděpodobností nedostaví.

Doporučení zní, že se má přemýšlet jen nad tím, co lze konzumovat. V tomto směru jde o pozitivum, protože je člověk nucen zaměřovat pozornost právě na vztah mezi výživou a zdravím.

Nepoužívat váhu!Další pravidlo říká, že po celou dobu programu se nemá používat váha. Whole 30 má dopomoci ke změně životního stylu, nejde o prostředek k úbytku váhy. Má být nastartován celkový ozdravný proces, a to je mnohem větší a důležitější cíl, než se zabývat tím, o kolik kilo se hubne. Pokud se budou pravidla programu dodržovat, zeštíhlení se tak jako tak opravdu dostaví.

Důležité je si ale uvědomit, že tento razantní program trpí základním nedostatkem, který je typický pro celou řadu aktuálních diet. Jde o velmi nárazové omezování surovin, které mají pro tělo i mnoho příznivých přínosů z pohledu nutriční výživy. Rychlá změna může být také pro někoho i příliš radikální, a tím rozdmýchat stres z náhlé proměny výběru potravin a pokrmů.

Nadhled a zdravý rozum především

Pokud byste rádi vyzkoušeli program Whole 30, rozhodně se neváhejte poradit s vaším lékařem. V dlouhodobě zdravém a udržitelném jídelníčku je vždy zapotřebí v každé řadě pestrost, vyváženost i přiměřenost k životnímu stylu a celkovému výdeji energie. Pokud vaše cesta míří přes Whole 30 a zkušenost s ní vás dovede k nalezené vašeho stravovacího a životní balanci, je tomu jen dobře. Dlouhodobě setrvávat v jednostranné stravě už je ale na pováženou. Ačkoli nabídne redukci váhy, mohou se za jistou dobu dostavit jiné a někdy i závažnější zdravotní potíže. Myslete na to, že správná míra, a to nejen ve stravě, člověku prospívá nejvíce.



Mohlo by vás také zajímat: