O výživě 15. 3. 2019 | tla

Bílá ředkev pomůže žlučníku a zatočí s viry

Kulaté či oválné červené nebo červenobílé ředkvičky a vedle masivní kořen bílé ředkve. Po čem v obchodě spíše sáhnete? Jasně, po „českých“ ředkvičkách. Větší příbuzná by se však ve vašem jídelníčku měla objevovat také. Prospějete svému organismu hned v několika ohledech.

Stock Photos: Atiwan Janprom /Shutterstock.com

Přírodní vitaminy

Sníte doporučovaných 600 gramů zeleniny a ovoce denně? Většina Čechů ne. Na pultech obchodů bývá čerstvá, její cena oproti jiným druhům není extrémní, chuťově je stabilní. V porovnání s rajčaty, okurkami a dalšími druhy, které jsou nyní k dostání celoročně, ale chuť mají rozhodně odlišnou. Zároveň je „napumpovaná“ vitaminy, které máme potřebu mnohdy zcela zbytečně kupovat v podobě tabletek v lékárně.

„Bílá ředkev, které se také říká daikon, obsahuje zejména velké množství vitaminu C. Konzumovat ho v přírodní podobě, tedy v zelenině a ovoci, je pro zdravého člověka mnohem příznivější, než v podobě nejrůznějších preparátů z lékárny,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová a pokračuje: „Z dalších jde o vitaminy skupiny B či vitamin E. Obsahuje také řadu minerálních látek, jmenujme například železo, draslík, sodík, hořčík a vápník.“

Zelenina plná vlákniny

Jako většina druhů zeleniny obsahuje velký podíl vlákniny, uvádí se, že jde o dva gramy na sto gramů. Znamená to jasnou volbu pro ty, kteří se snaží snížit hmotnost. Výrazně totiž zasytí a je zároveň nízkokalorická. Opět na sto gramů obsahuje pouhých 108 kJ.

Pomáhá se zažíváním

Bílá ředkevVláknina má výrazný vliv na střevní peristaltiku, usnadňuje trávení, mírní zácpu a blahodárně tak působí při hemoroidech. Dostatečný obsah vlákniny ve stravě také spolupomáhá při regulaci krevních tuků a cukru, na její dostatečný příjem by proto měli myslet lidé, kteří jsou na štíru s cholesterolem a mají vyšší hladinu cukru v krvi.

Pozitivní vliv mají látky obsažené v bílé ředkvi i přímo na trávení, stimulují tvorbu žluči. Je také popisovaný jejich vliv na samotný žlučník, rozpouštění žlučových kamenů. Celkově zlepšují jaterní funkce.

„Vhodná je konzumace bílé ředkve s masitými a tučnými jídly. Napomáhá s jejich trávením. Může být podávána v syrovém stavu jako salát, stačí ji pokapat citrónovou šťávou. Nebo ji můžete upravovat i tepelně. Připravit z ní „falešné“ zelí nebo přidat na kousky nakrájenou k masu při pečení,“ radí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Povzbuzuje obranyschopnost

Sirné sloučeniny, které stojí za její štiplavou chutí, působí proti virům, bakteriím a plísním. Jde o podobné látky, které najdeme i v jiných brukvovitých jako je zelí, brokolice, kapusta, kedlubny, ale i v česneku. 

„Bílou ředkev lze také použít na kvašení, její účinky ještě znásobí bakterie mléčného kvašení,“ přidává tip Zuzana Douchová.

V lednici vydrží

Jestli se vám ředkev zdá v obchodě velká, strach nemějte. Kupujte vždy pevný kořen. V lednici nebo chladném sklepě vydrží bez problémů týden až deset dní. Narozdíl od jiných druhů zeleniny při dobrém skladování rychle nevadne. Lze ji tak postupně podle potřeby odkrajovat.



Mohlo by vás také zajímat: