„Bílá ředkev, které se také říká daikon, obsahuje zejména velké množství vitaminu C. Konzumovat ho v přírodní podobě, tedy v zelenině a ovoci, je pro zdravého člověka mnohem příznivější, než v podobě nejrůznějších preparátů z lékárny,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová a pokračuje: „Z dalších jde o vitaminy skupiny B či vitamin E. Obsahuje také řadu minerálních látek, jmenujme například železo, draslík, sodík, hořčík a vápník.“
Zelenina plná vlákniny
Jako většina druhů zeleniny obsahuje velký podíl vlákniny, uvádí se, že jde o dva gramy na sto gramů. Znamená to jasnou volbu pro ty, kteří se snaží snížit hmotnost. Výrazně totiž zasytí a je zároveň nízkokalorická. Opět na sto gramů obsahuje pouhých 108 kJ.
Pomáhá se zažíváním
Vláknina má výrazný vliv na střevní peristaltiku, usnadňuje trávení, mírní zácpu a blahodárně tak působí při hemoroidech. Dostatečný obsah vlákniny ve stravě také spolupomáhá při regulaci krevních tuků a cukru, na její dostatečný příjem by proto měli myslet lidé, kteří jsou na štíru s cholesterolem a mají vyšší hladinu cukru v krvi.
Pozitivní vliv mají látky obsažené v bílé ředkvi i přímo na trávení, stimulují tvorbu žluči. Je také popisovaný jejich vliv na samotný žlučník, rozpouštění žlučových kamenů. Celkově zlepšují jaterní funkce.
„Vhodná je konzumace bílé ředkve s masitými a tučnými jídly. Napomáhá s jejich trávením. Může být podávána v syrovém stavu jako salát, stačí ji pokapat citrónovou šťávou. Nebo ji můžete upravovat i tepelně. Připravit z ní „falešné“ zelí nebo přidat na kousky nakrájenou k masu při pečení,“ radí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.
Povzbuzuje obranyschopnost
Sirné sloučeniny, které stojí za její štiplavou chutí, působí proti virům, bakteriím a plísním. Jde o podobné látky, které najdeme i v jiných brukvovitých jako je zelí, brokolice, kapusta, kedlubny, ale i v česneku.
„Bílou ředkev lze také použít na kvašení, její účinky ještě znásobí bakterie mléčného kvašení,“ přidává tip Zuzana Douchová.
V lednici vydrží
Jestli se vám ředkev zdá v obchodě velká, strach nemějte. Kupujte vždy pevný kořen. V lednici nebo chladném sklepě vydrží bez problémů týden až deset dní. Narozdíl od jiných druhů zeleniny při dobrém skladování rychle nevadne. Lze ji tak postupně podle potřeby odkrajovat.