Yummy Mummy Foodie - Restartovala jsem svůj život a začala jíst zdravě. Zmizely ekzémy i alergie
Sympatická Michaela Luňáčková je zakladatelkou známého foodblogu Yummy Mummy Foodie. Na paleo stravu nedá dopustit a své příznivce se snaží přimět ke zdravému stravování, které ji zachránilo od kožních ekzémů a potravinových alergií.
„Zdraví je dostatečně silná motivace. Pomáhá i sdílení fotografií na sociálních sítích a sledování lidí se stejným cílem. Svou cestu zkrátka musíte žít.“
Stala jste se ambasadorkou projektu Aktivně a zdravě. Co Vás k tomu vedlo, co byste chtěla lidem předat?
Je to jednoduché. Někomu vyhovuje udělat radikální krok a hned se vrhnout do změny jídelníčku či předsevzetí. Někomu zase může vyhovovat snazší přístup, třeba jako je právě aplikace Aktivně a zdravě, a dostat se do formy jak po fyzické, tak psychické stránce postupně a uváženě. Díky výzvám je to celé hravější. Ráda podporuji projekty, díky kterým lidé jenom „nehubnou zase od pondělí“, ale které mají ucelený koncept zaměřený jak na stravu, tak na psychickou pohodu a sportovní kondici. A to projekt Aktivně a zdravě přesně je.
Používáte aplikaci? Zkusila jste si některou z výzev?
Jasně, že používám. V první sezóně jsem nasbírala 2010 bodů, tak uvidíme, jak si povedu v těch dalších.
Ke zdravému jídlu a paleo stravě jste se dostala díky svým potravinovým alergiím. Opravdu pomohlo změnit jídelníček, aby tyto projevy vymizely?
Ano. Změnit jídelníček bylo tenkrát mou poslední šancí, jak zkusit něco změnit přirozenou cestou. Neměla jsem co ztratit, a tak jsem vyzkoušela nutriční restart program Whole 30 na třicet dní, který jsem si protáhla na šedesát, a vlastně u něho v jednodušší formě paleo stravování zůstala až dodnes. Pamatuji si, že první zlepšení a zahojení kůže po ekzémech a vyrážkách nastalo po 3 týdnech. Po třiceti dnech po nich nebylo ani památky. Dodnes se nevrátily a já mohla zařadit zpátky do jídelníčku i skupiny potravin jako peckovice, malvice, ořechy, kořenovou zeleninu, na které jsem dříve také alergicky reagovala.
Na svém blogu Yummy Mummy Foodie doporučujete lidem restart Whole30 vyzkoušet. Opravdu dokáže člověka nastartovat k zdravému životnímu stylu?
Určitě udá rázný a správný směr do začátků. Má pevná pravidla, mezi nimiž jsou i taková jako: nekouřit, nepít alkohol a nestoupat na váhu. Při jeho sestavení vycházeli autoři z faktu, že si člověk zautomatizuje určité vzorce chování po osmadvaceti dnech. A to skutečně funguje.
Jak těžké je tak razantní změnou projít, neměla jste problém s motivací?
Mou motivací bylo mé zdraví. To byla dost silná motivace, a když se po třech týdnech začaly dostavovat první výsledky, bylo to skvělé. K motivaci ale také pomáhá i focení a zaznamenávání jednotlivých jídel, sdílení své cesty s kamarády, zapojení se do facebookových skupin, sledování lidí na sociálních sítích, kteří mají stejný cíl. Je potřeba žít tu novou cestu, potom se o motivaci nemusíte vůbec bát.
Můžete krátce shrnout, bez čeho se člověk na talíři skutečně obejde?
Člověk se skutečně obejde bez lepku, bez cukru a všech jeho všelijakých forem. Bez nekvalitních mléčných, masných a živočišných výrobků, bez průmyslově zpracovaných potravin všeobecně.
Je podle Vás zdravé stravování a vaření časově a finančně náročnější? To je totiž nejčastější argument lidí, kteří se ke změně stravy odhodlávají...
Tuhle otázku dostávám často. Není. Vše je o prioritách. Zkuste to na jeden měsíc. Neutratíte peníze za alkohol, pivo, cigarety, sladkosti, proteiny ke cvičení, různé „zdravé“ tyčinky, cukr, mouku, pečivo, těstoviny, kolu a jiné slazené nápoje, džusy, šťávy, doplňky stravy. Proto máte více prostředků, které můžete naopak investovat do kvalitnějšího masa od farmářů, bio vajíček, kvalitních fermentovaných bio mléčných produktů a bio zeleniny a ovoce (případně od farmářů). Pomoct si můžete i vlastní úrodou.
Jste maminkou, která pohlíží jinak i na stravu dětí. Co je podle Vás nejčastějším hříchem českých matek?
Určitě jedí moje děti jinak než zcela průměrná česká rodina. Strava u dětí je do jejich tří let zcela zásadním faktorem, který ovlivňuje jejich zdraví, vývoj a chování. A to i do budoucna. Svým dětem omezuji lepek, cukr a veškerá sladidla, co to jde. Kupujeme opravdové jídlo, objednáváme bedýnky a bio maso od farmářů. Nejčastějším hříchem maminek je mylná domněnka, že to nejde bez piškotů, sladkých „dětských“ sušenek, pufovaných křupek, Brumíků, čokolády, sladkých jogurtů a rádoby jogurtů, které spíše připomínají sladký dezert.
A co třeba kupované přesnídávky, nebo umělá dětská mléka?
Nejsem zastáncem toho, že jsou příkrmy ve skleničkách nebo plastových obalech lepší či dokonce zdravější variantou než domácí poctivé vaření. A nesouhlasím s tvrzením, že je nezbytné dětem připravovat umělou kojeneckou výživu po jejich prvním roce života, pokud se jim rodina postará o to, aby měly pestrý jídelníček bohatý na kvalitní zeleninu.
Brzy přijdou očistné jarní měsíce, mohla byste našim čtenářům doporučit dobrý jarní recept nebo pár tipů, jak na jaře změnit jídelníček?
S jarem mám spojené všemožné klíčky a microgreens. Jsou plné vitamínů a živin. Také je to pro mě začínající období prvních bylinek a především sezónních batátů, růžičkové kapusty, chřestu, pórku, artyčoků, ale taky mangoldu, listových salátů, rebarbory, jahod... Určitě mohu doporučit skvělou Mangoldovou polévku a Zelenou vaječnou pánev.
MEDAILON
Je zakladatelka blogu Yummy Mummy Foodie.
Narodila se 31. srpna 1990. Je jí 28 let.
Vystudovala Mezinárodní obchod se zaměřením na Komerční komunikace na VŠE v Praze.
Od roku 2016 je její blog zaměřen primárně na paleo stravu.
V témže roce vyzkoušela program Whole 30, který ji zbavil ekzémů a alergií.
Je foodblogerkou a vyznavatelkou zdravého životního stylu.
Sledující se snaží motivovat k přemýšlení nad kvalitou potravin a k vyzkoušení svých receptů.
Ráda sportuje, ve volném čase se věnuje svým dětem, blogu, cvičení jógy.
Sympatická Michaela Luňáčková je zakladatelkou známého foodblogu Yummy Mummy Foodie. Na paleo stravu nedá dopustit a své příznivce se snaží přimět ke zdravému stravování, které ji zachránilo od kožních ekzémů a potravinových alergií.