Pojďme dát růžičkovou kapustu pod drobnohled nutriční terapeutky Jitky Laštovičkové a zjistit, co přínosného vlastně obsahuje:
Podpořte štíhlou linii, vitalitu i očistu - růžičkovou kapustou
Růžičková kapusta je nutričně velmi bohatou zeleninou. Její hlavní benefity jsou ukryty především ve vlivu na naše zdraví. Jaké přínosy dokáže tak malý kousek nenápadné plodiny každému z nás nabídnout?
„Především v ní najdeme celou řadu cenných vitaminů. Zvláště bohatá je na vitamin C, který podporuje obranyschopnost. Hojně je zastoupen provitamin A (betakaroten), vitaminy skupiny B, má vyšší podíl vitaminu K i antioxidačně působící vitamin E. Navíc obsahuje i další látky s antioxidačním působením, jako jsou flavonoidy, fenolové kyseliny a sulforafan.“
Zastoupení sirných sloučenin, které jasně poznáte podle mírně nahořklé chuti, působí proti mikroorganismům. Jsou nakombinované v ideálním poměru a podle novějších studií působí preventivně proti rakovinovému bujení.
Pro spokojené děti i maminky
Růžičkové kapustičky poskytují důležitý zdroj kyseliny listové, která je nepostradatelnou složkou pro růst nových buněk a krvetvorbu. Proto je ideální potravinou během těhotenství, kdy se plod potřebuje správně vyvíjet.
Stejně tak důležitá je pro děti. Cenný je v tomto směru i vysoký obsah vápníku nezbytný pro silné a zdravé kosti.
Chcete-li mít příjemnou náladu, i tehdy si naservírujte tuto drobnou zeleninu. Dalším efektem kyseliny listové je totiž stimulace tvorby hormonů a neurotransmiterů, například noradrenalinu, jenž v nervové soustavě způsobuje ty správné pozitivní vzruchy.
Dalším adeptem pravidelné konzumace růžičkové kapusty by měli být i ti, které zatěžuje častý stres, vysoké pracovní tempo, špatně se soustředí či trpí na únavu. Zkrátka všichni, kdo by uvítali více vitality a duševní svěžesti.
Štíhlá linie a očištění
Konzumace zeleniny obecně vede ke snížení rizika mnoha zdravotních komplikací, ale i váhy. Jde totiž nejen o prevenci srdečních chorob a cukrovky, ale také obezity. Velmi dietní růžičková kapusta je z velké části tvořena důležitou vlákninou, která dokáže jednoduše zastavit nutkání neustále něco pojídat. Tuků v ní najdete naopak minimum.
Kromě sytosti podporuje správnou funkci střev. Zažívání je pak plnohodnotnější, tělo dokáže vstřebat mnohem více potřebných živin z potravy a nehrozí žádné zácpy ani nadýmání. Díky draslíku se tělo také účinněji zbavuje přebytečně zadržované vody.
Růžičková kapusta funguje bezvadně také jako očistný elixír. Enzymy, které v těle podpoří, zbavují těla toxických a odpadových látek. Hojnější konzumace dokonce dokáže ochránit zdravý stav naší DNA.
Pár tipů na závěr
- Kvůli vyššímu obsahu vitaminu K by se měli hojnému pojídání kapusty vyhnout lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve.
- Kapustičky připravte co nejdříve po zakoupení a vybírejte svěže zelené drobnější kousky.
- Čím kratší dobu budete kapusty tepelně upravovat, tím více prospěšné pro vás budou.