O výživě 6. 12. 2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Výjimečná růžičková kapusta. Zdroj vitamínů i antioxidační ochrany

Růžičková kapusta je bezesporu výjimečnou zeleninu. Patří do čeledi brukvovitých a vyznačuje se vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Vitamínů (A, C), minerálů (draslíku, vápníku, železa). Díky glukosinulátům vykazuje i proti rakovinové účinky. Vláknina a bílkoviny pomáhají s pocitem sytosti při dietě.

Zdravá víc, než byste čekali ze Shutterstock.com

Zdroj vitamínů, které byste nečekali

  • Růžičková kapusta je velmi bohatá na vitamin C (ve 100 g najdeme 85 mg, což je jednou tolik, co pomeranč) a vitamin K. Vitamin C je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, to je známá věc. Ale méně známé je, že je stejně potřebný pro tvorbu kolagenu, a tedy i chrupavky a vazy. Vitamin C také patří mezi silné antioxidanty
  • Vitamin K je důležitý pro tvorbu koagulačních (srážecích) faktorů, bez nichž bychom i při malém zranění vykrváceli. Růžičkovou kapustu by tedy neměli ve větší míře jíst lidé, kteří užívají Warfarin (lék zabraňující vzniku krevních sraženin, jeho účinek spočívá v zabránění účinku vitaminu K)
  • Z dalších vitaminů rozhodně stojí za zmínku β-karoten, který také patří do rodiny antioxidačně působících látek a dále celou skupinu vitaminů B skupiny (B1, B2, B6 a B7)
  • Růžičková kapusta je po brokolici nejbohatší zeleninou na antioxidačně působící vitamin E

Antioxidační ochranná linie

Růžičková kapusta je pestrým zdrojem řady látek s antioxidačně působícím účinkem. Vedle již zmíněného vitaminu C, β-karotenu a vitaminu E obsahuje růžičková kapusta sulforafan, flavonoidy a fenolové kyseliny. Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným kyslíkovým radikálům, které mají na svědomí rakovinu, nemoci srdce a cév nebo třeba i nemoci nervového systému, jakým je Parkinsonova choroba.

Mikrob nemá šanci

Přítomné chuťové a aromatické látky sice někomu příliš nejsou pod nos, ale díky obsaženým sirným sloučeninám mají zároveň významné antimikrobiální účinky.

Hubnutí s růžičkovou kapustou

  • Pro úspěšné hubnutí je základem nemít hlad. A v tom může růžičková kapusta pomoci, protože je bohatá na vlákninu – ve 100 g najdeme 3,8 g vlákniny, což je např. v porovnání s hlávkovým salátem – 1,5 g/100 g docela rozdíl). Růžičková kapusta obsahuje hodně vlákniny bohaté na pektin, který má schopnost zvětšovat v žaludku svůj objem a tím napomáhat dosáhnout pocit sytosti.
  • Vedle vlákniny obsahuje růžičková kapusta i zajímavé množství bílkovin (3,4 g/100 g) a díky tomu také zasytí.
  • Obsah tuku je v růžičkové kapustě minimální, ale zajímavé je složení mastných kyselin. Tuky růžičkové kapusty obsahují ve větším zastoupení n-3 mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na srdce, cévy a podporují imunitní systém.

S růžičkovou kapustou proti rakovině

Růžičková kapusta obsahuje i tzv. antinutriční látky, nazývané glukosinoláty. Jsou zodpovědní za charakteristické aroma a mají jak pozitivní, tak i negativní účinky na náš organismus. Vykazují dokonce proti rakovinové účinky, ale pozor si musí dát lidé s onemocněním štítné žlázy. Glukosinoláty totiž nepříznivě ovlivňují metabolismus jódu. Jak vidno, i zdravého pomálu. 

Jak s růžičkovou kapustou naložit?

Kapustičky jsou výborné jako příloha k masu, jednoduše připravené jen v páře a s troškou soli a másla. Zdravou a chutnou večeři plnou bílkovin představuje také zapečená růžičková kapusta se sýrem, šunkou a bramborami. A konečně, sice možná trochu netradičně, a ne úplně dietně, jsou kapustičky obalené v trojobalu a osmažené dozlatova.



Mohlo by vás také zajímat: