Kolagen je důležitý nejen pro mladistvě vypadající pleť, ale je to i důležitý protein pro naše kosti, vazy a šlachy. Nespojujme si ho tedy pouze se stárnutím kůže. Je to nezbytná bílkovina pro náš život. Proč je tak důležitý a v jakých potravinách ho najdeme?
- Kolagen funguje jako „pojivo“ prakticky v celém našem těle. Nejvíce se vyskytuje v pokožce, kostech, zubech, chrupavkách, dále ve vlasech nebo nehtech.
Bohužel s přibývajícími roky se postupně jeho obsah v našem těle snižuje. K jeho doplnění pomůže vhodně zvolená strava nebo i vhodné suplementy.
Kolagenu v našem těle ubývá až se mohou objevit následující potíže:
- vrásky a drsná pokožka
- méně flexibilní šlachy a vazy
- ochabující svaly
- bolesti kloubů
Co tvorbě kolagenu neprospívá?
- špatná životospráva s nadměrnou konzumací cukrů
- nadměrné slunění bez ochranných prostředků
- častá návštěva solárií
- kouření
Proč je kolagen důležitý?
Kolagen v našem těle má vliv na:
- mladistvou, pevnou a pružnou pleť a pokožka celého těla
- zdravější kosti, klouby, pevnější chrupavkové tkáně
- zdravější kůži – tj. lepší hojení ran a kožních nemocí, nižší výskyt strií
- krásnější a zdravější vlasy a nehty
Význam vitamínu C
Samozřejmě, že si můžete koupit speciální doplňky stravy, ale určitě můžete podpořit produkci kolagenu i přirozeně, tj. správnou stravou.
Pro tvorbu kolagenu v našem těle má nezastupitelnou roli vitamín C. Je to vitamín, který si naše tělo nedokáže samo vyrobit a ve spojitosti s kolagenem stojí právě za pevností našich vazů, šlach, kloubů a pokožky. Pokud má naše tělo nedostatek tohoto vitamínu, tak se kolagen nemůže dostatečně tvořit.
Jídelníček s obsahem kolagenu
Stravou můžeme kolagen doplnit. Existují dva typy potravin. První jsou potraviny, které přímo obsahují kolagen, a druhým typem jsou potraviny, které stimulují tvorbu kolagenu v našem organismu.
- maso a tučné ryby, mořské plody
- mléčné výrobky
- vejce
- červené papriky, řepa, červené ovoce (třešně, maliny, jahody)
- slunečnicový, sojový olej
- zelená listová zelenina
- banány, kokos, papája
- petržel, cibule, česnek, ředkvičky
- ořechy a semena
Táhlý vývar z masa a kostí
Pravidelně bychom měli konzumovat i vývary z kostí. Vývary bychom měli nechat „táhnout“ několik hodin a použít pro ně maso a kosti.
Dlouhé vaření pomáhá uvolňovat kolagen a výsledkem se tak stávají vývary s přirozeně se vyskytujícím kolagenem. Hovězí vývar podporuje zdraví kůže, kuřecí, slepičí a krůtí naopak zdraví našich kloubů.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je nutriční specialistka)