O výživě 27. 2. 2024 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Jídelníček s přirozeným obsahem kolagenu

Kolagen je důležitý nejen pro mladistvě vypadající pleť, ale je to i důležitý protein pro naše kosti, vazy a šlachy. Nespojujme si ho tedy pouze se stárnutím kůže. Je to nezbytná bílkovina pro náš život. Proč je tak důležitý a v jakých potravinách ho najdeme?

Stock Photos: fizkes/Shutterstock.com
  • Kolagen funguje jako „pojivo“ prakticky v celém našem těle. Nejvíce se vyskytuje v pokožce, kostech, zubech, chrupavkách, dále ve vlasech nebo nehtech. 

mladá žena s vráskyBohužel s přibývajícími roky se postupně jeho obsah v našem těle snižuje. K jeho doplnění pomůže vhodně zvolená strava nebo i vhodné suplementy.

Kolagenu v našem těle ubývá až se mohou objevit následující potíže:

  • vrásky a drsná pokožka
  • méně flexibilní šlachy a vazy
  • ochabující svaly
  • bolesti kloubů

Co tvorbě kolagenu neprospívá?

  • špatná životospráva s nadměrnou konzumací cukrů
  • nadměrné slunění bez ochranných prostředků
  • častá návštěva solárií
  • kouření

Proč je kolagen důležitý?

Kolagen v našem těle má vliv na:

  • mladistvou, pevnou a pružnou pleť a pokožka celého těla
  • zdravější kosti, klouby, pevnější chrupavkové tkáně
  • zdravější kůži – tj. lepší hojení ran a kožních nemocí, nižší výskyt strií
  • krásnější a zdravější vlasy a nehty

Význam vitamínu C

Samozřejmě, že si můžete koupit speciální doplňky stravy, ale určitě můžete podpořit produkci kolagenu i přirozeně, tj. správnou stravou.

Pro tvorbu kolagenu v našem těle má nezastupitelnou roli vitamín C. Je to vitamín, který si naše tělo nedokáže samo vyrobit a ve spojitosti s kolagenem stojí právě za pevností našich vazů, šlach, kloubů a pokožky. Pokud má naše tělo nedostatek tohoto vitamínu, tak se kolagen nemůže dostatečně tvořit.

Jídelníček s obsahem kolagenu

potraviny bohaté na kolagenStravou můžeme kolagen doplnit. Existují dva typy potravin. První jsou potraviny, které přímo obsahují kolagen, a druhým typem jsou potraviny, které stimulují tvorbu kolagenu v našem organismu.

  • maso a tučné ryby, mořské plody
  • mléčné výrobky
  • vejce
  • červené papriky, řepa, červené ovoce (třešně, maliny, jahody)
  • slunečnicový, sojový olej
  • zelená listová zelenina
  • banány, kokos, papája
  • petržel, cibule, česnek, ředkvičky
  • ořechy a semena

Táhlý vývar z masa a kostí

Pravidelně bychom měli konzumovat i vývary z kostí. Vývary bychom měli nechat „táhnout“ několik hodin a použít pro ně maso a kosti.

Dlouhé vaření pomáhá uvolňovat kolagen a výsledkem se tak stávají vývary s přirozeně se vyskytujícím kolagenem. Hovězí vývar podporuje zdraví kůže, kuřecí, slepičí a krůtí naopak zdraví našich kloubů. 

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je nutriční specialistka)


Mohlo by vás také zajímat: