Zahrádkáři vědí, že s příchodem září rozhodně sezona na zahradě nekončí. Vždyť podzim začíná až 23. září. Přesto si v září sluníčka a vysokých teplot vážíme tak nějak víc. A stejně tak si jich užívá i dozrávající ovoce a zelenina.
Jíme sezónně: Září má stále co nabídnout
Ať už máte vlastní zahradu, nebo zeleninu pořizujete v obchodech a na farmářských trzích, využijte zářijovou sezonu naplno. Díky zářijovému sázení můžete ještě do zimy sklízet a na zbytek se těšit hned na jaře.
V září to září
Ještě v září si můžete na zahradě i farmářských trzích užívat čerstvou zeleninu. Sklízíme květák, brokolici, zelí. Dozrávají také dýně, které si můžete při dobrém skladování uchovat po celou zimu. Stačí jim suché místo o teplotě 10-15 °C.
A co si ze zeleniny připravit? Tak například
- květákové muffiny se sýrem cottage,
- cuketovo-brokolicovou polévku s uzeným lososem,
- dýňovou bábovku,
- nebo krůtí masové kuličky v zelí.
Zeleninovou oblohu v podobě stále ještě dozrávajících paprik, okurek a rajčat můžete přidat také k hlavnímu jídlu. I díky tomu do svého jídelníčku jednoduše zařadíte denně doporučovaných 400 g zeleniny.
Vzhůru na žebřík
Je to ale podzimní ovoce, kterého se nemůžeme dočkat. Jedna z pranostik zní: „Na svatého Václava, každá pláňka dozrává.“ Pravdou ale je, že mnoho odrůd jablek, hrušek a švestek je možné sklízet už v průběhu září. Záleží nejen na místě, kde stromy rostou, ale také na odrůdě a počasí daný rok. To, jak je jablko zralé, nejsnadněji poznáte podle jeho barvy – a tato znalost se bude hodit nejen na zahradě, ale také v obchodě. V případě červených odrůd je jablko zralé, pokud zmatní, jasně červená slupka ztmavne. Zelené odrůdy pak změní barvu do zeleno-žluta.
Jablka obsahují vlákninu, a i když chutnají sladce, mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Navíc se v nich skrývá vitamín C, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík.
Zatímco většinou je ovoce nejlepší ihned po utržení, u některých odrůd jablek je třeba počítat s tím, že mezi takzvanou sklizňovou a konzumní zralostí může být rozdíl. Po sklizení probíhají v plodech chemicko-fyzikální změny, které dodají jablkům lepší chuť. U některých odrůd je tak lepší nechat jablka na chladném místě „dojít“.
Užít si v tuto dobu můžeme plnými doušky i bobulovitého ovoce. Ve velkém plodí ostružiny a podle odrůdy začíná dozrávat i vinná réva.
Na co nesmíme rozhodně zapomenout, jsou ořechy. Postupně dozrávají a padají jak lískové, tak vlašské ořechy. Jsou doslova zásobárnou zdraví a skvělou potravou pro náš mozek. Jejich pravidelná konzumace zlepšuje paměť a soustředění.
Ořechy jsou plné prospěšných vitamínů skupiny B (B1, B6, B9) a vitamínu E. Pyšní se vysokým obsahem hořčíku, zinku, vápníku a fosforu, a také zdravých tuků – omega-3 mastných kyselin, za které nám poděkuje nejen náš kardiovaskulární systém.
Chopte se rýče
Pokud si chcete užívat příští rok plody z vlastní zahrádky, můžete už v září zasadit to, co chcete na jaře sklidit. Do země by tak měla putovat semena špenátu, listové petržele, mangoldu, kerblíku i polníčku.
Listová zelenina obsahuje velmi málo kalorií, ale naopak je bohatá na vitamíny a minerální látky. A to včetně těch antioxidačních, které pomáhají chránit před oxidačním stresem. Najdete v ní například sodík, draslík, vápník, železo, vitamíny A, B, C, E a K.
Ještě teď v září můžete zasít rané ředkvičky nebo listové saláty, které mají kratší vegetační dobu a stihnou tak do zimy vyrůst.
Do zásoby
Pokud máte možnost uskladnit zeleninu na chladném a tmavém místě, je právě září měsícem, kdy zavolat farmáře a domluvit se s ním na dodávce brambor. Brambory by se měly skladovat při teplotách cca 5 °C, maximálně ale 7 °C.
Brambory obsahují sacharidy ve formě škrobu, který je dobrým zdrojem energie a mikroživin. Brambory jsou také bohaté na vlákninu. Ta podporuje správnou funkci trávicí soustavy a dodává pocit sytosti. V neposlední řadě v nich najdete draslík, hořčík, zinek, železo, vápník a mangan.
Až do Vánoc (i déle) při správném způsobu skladování vydrží i cuketa, dýně, zelí, kedlubny a kořenová zelenina. Pokud nemáte k dispozici sklep, s blízkým farmářem se můžete domluvit na postupné dodávce zeleniny, případně se poohlédnout po možnosti takzvaných farmářských bedýnek ve vašem okolí.
Přečtěte si další články z naší série „Jíme sezónně“.
- Květnový talíř plný barev díky sezonním potravinám
- Červen potěší všechny labužníky
- V červenci jezte, zavařujte i sušte
- V srpnu s košíkem na zahradu i do lesa