O výživě 17. 4. 2018 | tla

Jsou ozdobou i zdravou delikatesou. Jakými květy posypat talíř?

Nový módní trend? Je hezký a i zdravý. V cukrárně dostanete zákusek posypaný levandulovými květy, v restauraci hlavní chod ozdobený sedmikráskami. Jako specialita se nabízí nadívaný květ cukety, v salátu najdete jetel. V „domácí“ limonádě plavou květy šeříku a jako digestiv dostanete bylinný likér, v němž si trůní kvítek chryzantémy. Nikoli na poslední cestu, ale na podporu trávení.

Květy na talíři - moderní delikatesa ze Shutterstock.com

Také jste už zažili květinové překvapení a nebyli si jisti, zda ozdobu odstranit, odložit na talířek a s ní nejlépe i kousek jídla, jehož se dotýkala? Nemáte-li odvahu, klidně kytičku nechejte na talíři. Patříte-li mezi odvážné gurmány, které nic nevyvede z míry, klidně ho slupněte.

Jedlé květy, podobně jako ovoce a zelenina, obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. „Jde o celé spektrum vitamínů a minerálních látek, ty však najdeme a získáme i z běžných druhů ovoce a zeleniny. Jedlé květy jsou zajímavé obsahem látek s antioxidačním účinkem a v neposlední řadě i chutí,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Vyběhněte na louku

jedlé květyJedlé květy by měly být vždy chemicky neošetřené. Pokud si budete chtít nazdobit salát či jiné jídlo lučními kvítky, vždy je trhejte v „čistých“ místech, kde není průmyslová výroba, silnice, benzínová pumpa a tak podobně.

„Natrhat si s dětmi sedmikrásky, bezové květy či fialky je zážitek a zároveň jimi pak zpestříme jídelníček,“ říká Zuzana Douchová.

Co si „nasypat“ na chleba s máslem?

Udělat jídlo barevnější, více lahodící oku, a také vyzkoušet netradiční chutě, můžete například těmito květy.

  • Sedmikráska – její květy mají lehce nahořklou chuť, výtečné jsou tedy v salátech. Krásně však ozdobí i polévku či sladká jídla.
  • Fialka (violka vonná) – má sladkou velmi výraznou chuť. Skvělá je k moučníkům, zmrzlinám, do ovocných i zeleninových salátů. Známá je kandovaná (kvítky jako bonbony milovala císařovna Sisi). Pokud ji zamrazíte do ledových kostek, budete mít krásnou ozdobu nápojů.
  • Pampeliška – obsažené hořčiny zvýrazní zeleninové saláty. Zkuste přidat medovou zálivku.
  • Bezové květy – jejich omamná vůně patří k pozdnímu jaru. Skvělé jsou v nápojích a známé jsou i smažené.
  • Šeřík – sladká vůně vynikne v domácích limonádách. Květy krásně ozdobí moučníky.
  • Ibišek – má příjemně nakyslou chuť.
  • Levandule – sladká vůně ji předurčuje do sladkých pokrmů a moučníků. Zajímavá je však kombinace i třeba s hovězím masem.
  • Heřmánek – má sladkou chuť i vůni. Hodí se na moučníky, nákypy či pudinky.
  • Karafiát (hvozdík) – nemusí být jen květinou k MDŽ, zajímavý je v polévkách či ovocných salátech.
  • Měsíček – oranžovo-žluté zářivé kvítky ozdobí jakékoli jídlo. Pro lehce nahořklou chuť se hodí do salátů (zajímavý je i v ovocných), na maso a příjemný je z něj letní osvěžující čaj.
  • Lichořeřišnice – má štiplavou až peprnou chuť. Skvělá je v bramborových salátech bez majonézy, ale i v zeleninových salátech.
  • Jabloň – růžové kvítky ozdobí jarní dezerty. Mají jemnou chuť a sladkou vůni.
  • Chryzantéma – do salátů, polévek. Nádherně „rozsvítí“ bylinkové čaje.
  • Pažitka – výrazně aromatická, palčivá chuť květů je předurčuje do slaných jídel, na chléb s tvarohem.
  • Pivoňka – obsahuje velké množství karotenů. Má nahořklou chuť, skvělá do zeleninových salátů.
  • Růže – má výraznou sladkou vůni. Na dezerty, do ovocných limonád, na zmrzliny. Z kvítků je možné připravit i džem.
  • Akát – květy jsou sladké, výrazně aromatické. Na domácí limonády, jako náplň do buchet a koblich.

Dobrou chuť





Mohlo by vás také zajímat: