Jak stavit zdravý talíř
- Pro lepší představu si talíř rozdělte na pomyslné 1/3. Jedna část by měla v případě hlavních jídel patřit sacharidům (chléb, pečivo, rýže, těstoviny, brambory, apod.), část bílkovinám (maso, ryby, luštěniny, tofu, vejce, atd.) a zbývající třetina připadá na zeleninu. Počítejme také s tukem, na jednu porci se udává 5-10 g.
Při pohledu na takto sestavené jídlo pochopíte, kde je zakopaný pes – v Čechách se tradičně dává velká příloha, menší porce masa a zelenina jen na oblohu. To je úplně jiný systém než třeba v případě tolik vychvalované středomořské kuchyně, kde dostanete velkou porci zeleniny, velkou porci masa/ryby a na doplnění sacharidovou porci.
Zdroje bílkovin živočišného i rostlinného původu
Velkým problémem bývá zajištění dostatečného příjmu bílkovin, protože překvapivě málo lidí ví, kde bílkoviny najde, jaký je obsah bílkovin v potravinách a kolik by jich denně měli přijímat.
- Podle doporučení by měl být příjem bílkovin 1-1,2 g/kg tělesné hmotnosti/den.
Zdrojem bílkovin jsou potraviny živočišného i rostlinného původu. Ideální je, když kombinujeme oba druhy. Takovým příkladem je třeba čočka s vejcem, mexické fazole s mletým masem, rizoto s kouskem masa a posypané sýrem, celozrnná tortilla se šunkou, apod.
- Bílkoviny ze všech hlavních živin nejlépe sytí, přičemž vyvážené hlavní jídlo by mělo obsahovat přibližně 20-25 g bílkovin.
V tabulce vidíte, že není úplně snadné doporučeného příjmu bílkovin dosáhnout, zejména pokud se vyhýbáte masu a mléčným výrobkům. U luštěnin a obilovin je trochu zrada, hodnoty bílkovin se uvádějí v suchém stavu, po uvaření je obsah bílkovin přibližně 2,5 x menší.
Průměrný obsah bílkovin
Druh potraviny |
Obsah bílkovin (gramy/100 gramů potraviny)
|
Maso, ryby |
20-23 g |
Tvrdý tvaroh |
28 g |
Olomoucké tvarůžky |
29 g |
Tvaroh polotučný (kostka) |
18 g |
Tvaroh polotučný (vanička) |
10 g |
Skyr |
10 g |
Jogurt |
4-5 g |
Jogurtové mléko, mléko, kefír |
3 g |
Vejce |
11 g |
Luštěniny (průměr, váženo v suchém stavu) |
23-27 g |
Brokolice |
4 g |
Celozrnné pečivo |
8 g |
Večerní chlebík |
28 g |
Knackebrot |
9 g |
Amarant, quinoa |
14 g |
Rýže natural |
7,5 g |
Tofu uzené |
12 g |
Nepřiměřené množství tuku
Mnozí lidé se nechají unést představou, jak je např. olivový olej zdravý a salát jím hojně zalévají. Přestože je rozdíl, mezi složením mastných kyselin v olivovém oleji a např. v sádle, rozhodně není rozdíl v energetické hodnotě.
- Zkrátka, lžíce sádla má stejnou energetickou hodnotu jako lžíce oleje. Na odměřování porce používejte čajové lžičky (5 g tuku) nebo lžíci (12 g tuku).
S tukem obecně šetřete, používejte nádobí s nepřilnavým povrchem, užívejte pečící papír a myslete na kvalitu používaných tuků jak v teplé, tak studené kuchyni. Například není úplně rozumné namazat si chleba máslem a na něj dát nízkotučný sýr (který vám třeba ani nechutná), když ve výsledku z něj udělám sýr s tučností 45 %.
Nezapomínejte na zeleninu
Některým lidem dělá dobře sníst zeleninový salát před hlavním chodem, zasytí se a pak sní buď menší porci, nebo alespoň jedí pomaleji a nehltají.
Kvalita pitného režimu
- Zlozvykem je dávat si jako součást oběda velkou malinovku nebo oblíbenou kofolu.
Jsou to úplně zbytečné kalorie navíc, plus nálož cukru. K pití je nejlepší obyčejná voda, dopřát si můžete popř. nealkoholické pivo. Zbytečně nepijte v průběhu jídla, vyvarujte se i pití velkých objemů najednou.