Lepší kupovaný olej, než domácí
Doma namleté semeno, dlouho nevydrží. Klasický lněný olej má vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, které velmi snadno oxidují.
Pekaři len často používají jako dekoraci. Abychom využili živiny, musíme rozbít semeno, jinak prochází trávicím traktem beze změn. Získaný olej je vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Mouka je bohatá na oba druhy vlákniny. I malé množství má výrazný vliv na zdraví.
Doma namleté semeno, dlouho nevydrží. Klasický lněný olej má vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, které velmi snadno oxidují.
Ti, kdo se zajímají o výživu vědí, že lněný olej je jeden z nejlepších zdrojů omega 3 masných kyselin.
Hodí se zejména na použití do salátů či pomazánek. I zde platí určitá pravidla. Olej je nutno kupovat od prověřených dodavatelů.
Pokud ze semene vylisujeme olej a výlisky pomeleme, získáme lněnou mouku, někdy rovněž nazývanou lněnou vlákninou. Název mouka je odvozen od způsobu použití v kuchyni a podobného vzhledu. Pokud někdo používá alternativní název lněná vláknina, tak je to proto, že potravinová vláknina je dominantní složkou lněné mouky a mouka je spíše název pro produkty z obilovin.
Rozpustná vláknina podporuje správné osazení střev, slouží jako prebiotikum. Je štěpena ve střevech na mastné kyseliny s krátkým řetězcem a slouží jako zdroj živin pro enterocyty, buňky střevní sliznice. Nerozpustná vláknina působí na druhou stranu jako kartáč střev.
Lněná mouka (vláknina) má rovněž vysoký obsah biologicky aktivních látek – lignanů. Len patří mezi jejich nejlepší zdroje. Epidemiologické studie ukazují, že u osob se zvýšenou hladinou lignanů v krvi byl zaznamenán nižší výskyt rakoviny.
Právě vysoký obsah rozpustné vlákniny se projevuje jako jedna z funkčních vlastností, kterou lze využít při vaření.
Rozpustná vláknina na sebe váže vodu a bobtná. Pomocí lněné mouky (vlákniny) lze tak zahušťovat omáčky, případně polévky či zlepšit některé vlastnosti těst.
Stačí relativně malý přídavek cca 30 g pro rodinné recepty. Lněnou vlákninu lze přidávat do pomazánek a jogurtů. V řadě receptů lze lněnou vlákninou nahradit vejce, což ocení příznivci veganské stravy. Tyto praktické vlastnosti nejsou široké veřejnosti obecně známy.
Technologické podmínky výroby výrazně ovlivňují kvalitu produktu. Lněné semeno je poměrně kompaktní. K získání oleje ze semen je třeba vyšších tlaků. S rostoucím tlakem na lisech roste i teplota a s vyšší teplotou i potenciální oxidace omega 3 mastných kyselin při zpracování. Někteří výrobci proto používají speciální lisy pracující pod inertní atmosférou.
Při dobře ošetřeném technologickém procesu má lněná mouka i relativně dlouhou dobu minimální trvanlivosti, aniž by vykazovala známky žluklé chuti, na rozdíl od toho, když si umeleme lněné semeno doma.
Vyšší konzumované denní množství se může projevit laxativními účinky. Pravidelné používání lněné vláknina je jedna z cest, jak dosáhnout doporučeného denního příjmu potravinové vlákniny.