O výživě 2. 9. 2021
| Coolinářka - Svatava Vašková
Grilovat lze i jinak – můžeme vynechat prorostlé krkovičky, masové špízy a hamburgery. I na bezmasém grilování si pochutnáme. Tajemstvím skvělé chuti jsou kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a dochucovadla.
Ne každá zelenina se dá dobře ugrilovat
- Ideální ke grilování jsou například cuketa, chřest, lilek, papriky, cherry rajčata nebo kukuřice, ale i česnek a cibule, které tepelnou úpravou zesládnou.
- Lilek a cuketu nechte před grilováním osolené vypotit a poté otřete ubrouskem - zbavíte se přebytečné vody a případné hořké chuti.
- Keříčková rajčata grilujte v alobalu nebo papilotě, osolte je a lehce pocukrujte - zvýrazníte tak jejich chuť.
- Papriky můžete grilovat naplněné třeba krémovým sýrem.
- A podobně jako maso, můžete na zeleninu použít chutnou marinádu z olivového oleje, česneku a bylinek.
Již si můžeme vhodné sýry vybrat
Na trhu je v současnosti i velké množství druhů sýrů určených právě ke grilování. Ať už řecké halloumi nebo oblíbený hermelín. Halloumi je polotvrdý sýr z kozího a ovčího mléka, má jemně slanou chuť a bývá dochucen mátou, chilli nebo bazalkou. Halloumi je zajímavý v tom, že se na rozdíl od jiných sýrů při tepelné úpravě neroztéká. Hermelín je nutné grilovat v alobalu společně s kořením nebo brusinkami. Sýry vhodné ke grilování uvádějí na trh i někteří lokální výrobci.
I bez masa - budou chutnat skvěle
Oblíbené burgery můžete připravit i bez masa. Nahradit ho můžete právě třeba sýrem halloumi nebo jiným vhodným a grilovanou zeleninou. I rostlinnými náhražkami masa, ať luštěninovými nebo z červené řepy.
- Výbornou náhradou masa v hamburgeru je i grilovaná hlava žampionu Portobello. Ty můžete i plnit sýrem.
- Další možností je grilovat tofu, tempeh či seitan, které si přímo říkají o výraznou marinádu.
„Vhodným výběrem surovin si můžeme připravit nutričně vyvážený pokrm s vyšším podílem vlákniny, obsahující méně nasycených mastných kyselin a soli“ doporučuje doc. Ing. Jiří Brát, CSc.
Jak na skvělý burger se sýrem a zeleninou?
- Nejprve si připravte marinádu z nadrcených stroužků česneku, nasekanou čerstvou petržekou a 2 lžic olivového oleje.
- Cuketu a lilek nakrájejte na plátky, papriku na větší kousky a osolte je.
- Plátky cukety namočte z obou stran do marinády a poklaďte je na rozpálený gril.
- Sýr "na pánev", nebo jiný vhodný ke grilování, položte k zelenině na gril. Větvičku rajčátek osolte a lehce ocukrujte a dejte péct na gril v alobalu nebo hliníkovém grilovacím tácku.
- Sýr i zeleninu grilujte z obou stran.
- Krátce před podáváním rozkrojte bulku na půl, potřete ji olivovým olejem a také ji krátce opečte na grilu.
- Pečivo naplňte opečenými plátky cukety, lilku a papriky, přidejte grilovaný sýr a podávejte s grilovanými rajčátky.
Grilované ovoce – skvělý dezert
Ugrilovat můžete zkusit i broskve, banány nebo ananas, které pak poslouží jako skvělý dezert. Ty pak servírujte třeba s krémovým mascarpone, čokoládou nebo vanilkovou zmrzlinou.