Recepty 1. 9. 2021 | Coolinářka - Svatava VaškováCoolinářka - Svatava Vašková

Burger trochu jinak - s grilovaným sýrem a zeleninou

Pojďme dnes grilovat trochu jinak! Tajemstvím skvělé chuti jsou hlavně kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a dochucovadla. Recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka.

Foto - autor: se souhlasem Svatavy Vaškové

Oblíbené burgery můžete připravit i bez masa. Nahradit ho můžete právě třeba sýrem halloumi nebo jiným vhodným a grilovanou zeleninou.

  • Skvěle se hodí  rostlinné náhražky masa, ať již jsou luštěninové nebo z červené řepy.
  • Výbornou náhradou masa v hamburgeru je i grilovaná hlava žampionu Portobello.
  • Ty můžete i plnit sýrem. Další možností je grilovat tofu, tempeh či seitan, které si přímo říkají o výraznou marinádu.

Ingredience: 1 porce

1 hamburgerová bulka 60 g 
1/3 cukety 100 g
1 plátek lilku 30 g
1/2 papriky 90 g
trs cherry rajčátek 100  g
1 ks sýru na pánev Madeta 50 g
1/2 stroužku česneku 2 g
čerstvá listová petržel 5 g
2 lžíce olivového oleje 23 g
cukr krupice 3 g
sůl 1 g
pepř 1 g

Postup

  1. Nejprve si připravte marinádu z nadrcených stroužků česneku, nasekanou čerstvou petržekou a 2 lžic olivového oleje.
  2. Cuketu a lilek nakrájejte na plátky, papriku na větší kousky a osolte je.
  3. Plátky cukety namočte z obou stran do marinády a poklaďte je na rozpálený gril.
  4. Sýr na pánev Madeta položte k zelenině na gril. Větvičku rajčátek osolte a lehce ocukrujte a dejte péct na gril v alobalu nebo hliníkovém grilovacím tácku.
  5. Sýr i zeleninu grilujte z obou stran.
  6. Krátce před podáváním rozkrojte bulku na půl, potřete ji olivovým olejem a také ji krátce opečte na grilu.
  7. Pečivo naplňte opečenými plátky cukety, lilku a papriky, přidejte grilovaný sýr a podávejte s grilovanými rajčátky.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 642  137 642 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  22  5 22 -
sacharidy g  50  11  50 -
   z toho cukry g  19  4  19 -
tuky g 39  2 39 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  8,5  1,8 8,5 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7 2  7 ≥ 1,2/100 g
sůl g 2  0,5 2 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  3  0.6  3 ≤ 3/100 g 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).

 



Mohlo by vás také zajímat: