Oblíbené burgery můžete připravit i bez masa. Nahradit ho můžete právě třeba sýrem halloumi nebo jiným vhodným a grilovanou zeleninou.
Burger trochu jinak - s grilovaným sýrem a zeleninou
Pojďme dnes grilovat trochu jinak! Tajemstvím skvělé chuti jsou hlavně kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a dochucovadla. Recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka.
- Skvěle se hodí rostlinné náhražky masa, ať již jsou luštěninové nebo z červené řepy.
- Výbornou náhradou masa v hamburgeru je i grilovaná hlava žampionu Portobello.
- Ty můžete i plnit sýrem. Další možností je grilovat tofu, tempeh či seitan, které si přímo říkají o výraznou marinádu.
Ingredience: 1 porce
1 hamburgerová bulka | 60 g |
1/3 cukety | 100 g |
1 plátek lilku | 30 g |
1/2 papriky | 90 g |
trs cherry rajčátek | 100 g |
1 ks sýru na pánev Madeta | 50 g |
1/2 stroužku česneku | 2 g |
čerstvá listová petržel | 5 g |
2 lžíce olivového oleje | 23 g |
cukr krupice | 3 g |
sůl | 1 g |
pepř | 1 g |
Postup
- Nejprve si připravte marinádu z nadrcených stroužků česneku, nasekanou čerstvou petržekou a 2 lžic olivového oleje.
- Cuketu a lilek nakrájejte na plátky, papriku na větší kousky a osolte je.
- Plátky cukety namočte z obou stran do marinády a poklaďte je na rozpálený gril.
- Sýr na pánev Madeta položte k zelenině na gril. Větvičku rajčátek osolte a lehce ocukrujte a dejte péct na gril v alobalu nebo hliníkovém grilovacím tácku.
- Sýr i zeleninu grilujte z obou stran.
- Krátce před podáváním rozkrojte bulku na půl, potřete ji olivovým olejem a také ji krátce opečte na grilu.
- Pečivo naplňte opečenými plátky cukety, lilku a papriky, přidejte grilovaný sýr a podávejte s grilovanými rajčátky.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 642 | 137 | 642 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 22 | 5 | 22 | - |
sacharidy | g | 50 | 11 | 50 | - |
z toho cukry | g | 19 | 4 | 19 | - |
tuky | g | 39 | 2 | 39 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 8,5 | 1,8 | 8,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7 | 2 | 7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2 | 0,5 | 2 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 3 | 0.6 | 3 | ≤ 3/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).