Užijte si každé kousnutí. A to bez výčitek! Představujeme výborný recept z nové edice Jíme zdravě - grilovací speciál.
Jdou zdravý životní styl a grilování vůbec k sobě?
Jak grilovat zdravě? S novou publikací z edice Jíme zdravě - grilovací speciál. Je to snadné! Grilovací speciál přináší 65 receptů, díky kterým u grilu zazáří opravdu každý. Oblíbené hity grilovaček jsou upravené tak, abyste se nemuseli obávat, že přes léto přiberete. Trik spočívá ve výběru ingrediencí a správném množství.
Ingredience: 4 porce
maso a marináda |
|
kuřecí prsa |
600 g |
krájená rajčata z konzervy |
80 g |
2 lžíce rajčatového protlaku |
30 g |
lžíce medu |
30 g |
lžíčka drceného římského kmínu |
2 g |
lžička sušeného oregána |
2 g |
lžička sušeného tymiánu |
1 g |
lžíce kaparů nakrájených najemno |
15 g |
2 stroužky česneku nastrouhaného najemno |
6 g |
½ lžičky chilli koření - můžete vynechat |
0,5 g |
bulgurový salát |
|
bulgur v suchém stavu |
160 g |
cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky |
150 g |
okurka hadovka nakrájená na čtvrtky |
150 g |
červená cibule nakrájená na tenké plátky |
100 g |
černé olivy nakrájemné najemno |
50 g |
kůra a šťáva z 1 citronu |
1 g, 20 g |
2 lžíce jablečného/vinného octa |
30 g |
čerstvá nať petržele hladkolisté nasekaná najemno |
8 g |
čerstvá máta nasekaná nahrubo |
5 g |
sůl |
2 g |
pepř |
1 g |
Postup
- Nejprve si připravte větší uzavíratelnou nádobu a vyšší nádobu na mixování.
- Do mixovací nádoby vložte rajčata z konzervy, 1 lžíci medu, pepř, římský kmín, oregano, tymián, kapary, česnek, chilli a rajčatový protlak a vše pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka.
- Poté si připravte kuřecí prsa: Očistěte je, lehce naklepejte paličkou na maso, vložte do nachystané uzavíratelné nádoby a zalijte připravenou marinádou.
- Marinádu do masa pomocí rukou vmasírujte, nádobu uzavřete, dejte do lednice a nechte maso marinovat alespoň 2 hodiny.
Mezitím si připravte bulgurový salát:
- Bulgur uvařte dle instrukcí na obalu a po uvaření jej sceďte a zchlaďte studenou vodou.
- Následně si nachystejte větší mísu. Dejte do ní cherry rajčátka, okurku, cibuli, bulgur, olivy, citronovou kůru a šťávu, sůl, pepř, 1 lžíci medu a jablečný ocet a vše promíchejte.
- Pokud tento salát děláte s předstihem, přikryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice.
- Jakmile bude kuřecí maso namarinované, rozpalte si gril.
- Poté na něj položte kuřecí prsa a zprudka je grilujte 6–7 minut z každé strany. Následně maso přesuňte na okrajovou část grilu, kde není žár intenzivní, a dopékejte 4–5 minut.
- Nakonec z lednice vyjměte připravený salát, přidejte petrželovou nať a mátu a podávejte společně s ogrilovaným masem.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce
|
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
377
|
96 |
1 506 |
350-550 kcal/porci
|
bílkoviny |
g |
37 |
9 |
146 |
- |
sacharidy |
g |
46 |
12 |
185 |
- |
z toho cukry |
g |
12 |
3 |
48 |
- |
tuky |
g |
6,4 |
1,6 |
25 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
1,3 |
0,3 |
5 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15 g/100 g |
vláknina |
g |
10 |
2,5 |
39 |
≥ 1,4/100 g |
sůl |
g |
2,1 |
0,6 |
8,6 |
≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr |
g |
6 |
2 |
25 |
|
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).