Čočka a luštěniny obecně našemu zdraví prospívají a znamenají ve výživě důležité bílkoviny. Díky nim nás tento salát více zasytí. Zároveň obsahuje železo a vitaminy skupiny B a další minerály a vitaminy. Co však neobsahuje - jsou nasycené mastné kyseliny, kterých máme obecně ve stravě hodně a je zapotřebí je vědomě snižovat.
Recepty 6. 1. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Čočkový salát se zeleninou a kváskovým chlebem
Vyzkoušejte čočkový salát jako odlehčený oběd, či večeři. Je bohatý na vlákninu a bílkoviny, proto nás zasytí na delší dobu.
Ingredience: 4 porce
Čočka | 150 g |
Olivy zelené | 80 g |
Paprika čerstvá | 200 g |
Olej olivový | 40 ml |
Cibule čerstvá | 100 g |
Vinný ocet | 45 ml |
Hořčice dijonská | 20 g |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
Chléb kváskový žitný | 320 g |
Postup
- Čočku uvaříme do měkka, ale pozor, aby se nerozvařila.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme s uvařenou čočkou.
- Ochutíme vinným octem, olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.
- Podáváme s pečivem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 471,0 | 133,0 | 62,0 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 15,5 | 4,4 | 62,0 | - |
sacharidy | g | 64,3 | 18,2 | 257,1 | - |
z toho cukry | g | 8,1 | 2,3 | 32,4 | - |
tuky | g | 15,7 | 4,4 | 62,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,2 | 0,6 | 8,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9,4 | 2,7 | 37,7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,5 | 0,7 | 9,9 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Mohlo by vás také zajímat: