Stejně jako většina jiných fazolových odrůd, i adzuki se mohou pyšnit vysokým obsahem vlákniny, což je jeden z klíčových elementů pro zdravé trávení. Vláknina stimuluje peristaltiku střev - podporuje pohyb jídla trávicím traktem. Funguje však nejen jako mechanický „kartáč“ čistící naše střevo, ale i jako tzv. prebiotikum, tedy potrava pro zdravé bakterie, které obývají trávící trakt. Její dostatečný příjem je tedy zásadní nejen v prevenci běžných trávících obtíží, ale i vážných onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva.
Fazolová sekaná se salátem
Rostlinná alternativa klasického masového pokrmu, plná bílkovin i komplexních sacharidů. Výbornou přílohou jsou dušené rané brambory.
Ingredience: 6 porcí
střední cibule | 110 g |
2 střední mrkve | 120 g |
1 lžíce olivového oleje | 13 g |
fazole adzuki (2 hrnky) | 500 g |
vlašské ořechy hrubě mleté | 50 g |
cizrnová mouka | 50 g |
petrželová nať | 15 g |
lahůdkové droždí | 16 g |
paprika mletá červená | 2 g |
kmín mletý | 2 g |
majoránka | 5 g |
sůl | 5 g |
pepř | 1 g |
Ingredience na špenát | |
olivový olej | 13 g |
cibule | 110 g |
čerstvý špenát | 500 g |
česnek | 6 g |
sůl | 2,5 g |
citrónová šťáva | 10 g |
pepř | 1 g |
Postup
-
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem.
-
Uvařené a vychladlé fazole pomeleme nebo umixujeme nahrubo.
-
Na olivovém oleji osmahneme cibuli a česnek dozlatova, poté přidáme do fazolí. Přidáme také mrkev nastrouhanou nahrubo, petrželku, cizrnovou mouku, vlašské ořechy, lahůdkové droždí i veškeré koření a sůl.
-
Směs na sekanou pořádně promícháme a přemístíme na formy. Povrch uhladíme. Pečeme přibližně 45 minut, po upečení necháme sekanou alespoň půl hodiny chladnout ve formě. Poté opatrně vyklopíme a nakrájíme.
-
Špenát opereme a natrháme na menší kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na olivovém oleji, přidáme prolisovaný česnek a restujeme ještě několik sekund.
-
Přidáme špenát a necháme jen lehce podusit několik málo minut.
-
Dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k sekané.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 468 | 181 | 2 811 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,6 | 9,5 | 178 | - |
sacharidy | g | 69 | 27 | 416 | - |
z toho cukry | g | 4,6 | 1,8 | 27,4 | - |
tuky | g | 11,2 | 4,3 | 67 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,5 | 0,6 | 9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 16,4 | 6,4 | 99 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,5 | 0,6 | 9 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).