Recepty 15. 4. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Zeleninová polévka s cizrnou

K pestrému jídelníčku patří i zahraniční kuchyně. S touto sytou vydatnou polévkou zamíříme do Maroka!

Zeleninová polévka s cizrnou - foto: Marek Žilka

Cizrna neboli římský hrách dodá polévce bílkoviny a díky tomu nás polévka i více zasytí. Kromě toho se v cizrně nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina olejová a kyselina linolová. Z vitamínů se tato luštěnina může pochlubit především vitamínem B1, B2, B3 a B9.

Harissa je výrazná a pikantní kořenící směs. Obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, římský kmín, papriku a olivový olej. Vyrábí se smícháním těchto ingrediencí do hustoty pasty. Pasta se používá k přípravě originálních omáček k dušené zelenině či k masu nebo právě k ochucení polévek. A určitě stojí za vyzkoušení! 

Ingredience 8 porcí

zeleninový vývar 800 ml
pasírovaná rajčata  500 g
mrkev 350 g
cizrna (sterilovaná, nebo uvařená)  265 g
čerstvý špenát 200 g
cibule 180 g
kořen petržel  150 g
Harissa pasta  50 g
řepkový olej 12 g
česnek  10 g
koriandr sušený 1 g
sůl 3 g
kmín římský 1 g
skořice mletá 1 g
červená paprika mletá 1 g

Postup

  1. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, v hrnci orestujeme na malém množství oleje.
  2. Po chvíli přidáme i pokrájený česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
  3. Přidáme koření (římský kmín, skořici a mletý koriandr) a ještě chvíli opékáme.
  4. Poté přidáme harrisu, mletou papriku, rajčatové pyré a zalijeme vývarem, dle chuti osolíme.
  5. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plamenu do změknutí zeleniny.
  6. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme uvařenou nebo sterilovanou cizrnu a prohřejeme.
  7. Na závěr přidáme omytý špenát a necháme jen krátce zavadnout.
  8. V případě chuti dosolíme nebo dochutíme kořením a podáváme posypané čerstvými bylinkami (petrželka nebo koriandr), můžeme zjemnit lžičkou zakysané smetany nebo jogurtu.

TIP: Pro lepší chuť můžeme cizrnu okořenit a opéct na pánvi nebo v troubě a přidat do polévky až těsně před podáváním, cizrna bude chuťově výraznější a křupavější.

výživové údaje   na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

8 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal   45 1 133  100 kcal/100 g
bílkoviny g   1,6 41 -
sacharidy g   4,5 117 -
z toho cukry g   1,6 41,6 -
tuky g   0,8 21,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g   0,1 2 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g    0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g   2 51,2  
sůl g   0,3 8,7 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g       ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: