Cizrna neboli římský hrách dodá polévce bílkoviny a díky tomu nás polévka i více zasytí. Kromě toho se v cizrně nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina olejová a kyselina linolová. Z vitamínů se tato luštěnina může pochlubit především vitamínem B1, B2, B3 a B9.
Zeleninová polévka s cizrnou
K pestrému jídelníčku patří i zahraniční kuchyně. S touto sytou vydatnou polévkou zamíříme do Maroka!
Harissa je výrazná a pikantní kořenící směs. Obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, římský kmín, papriku a olivový olej. Vyrábí se smícháním těchto ingrediencí do hustoty pasty. Pasta se používá k přípravě originálních omáček k dušené zelenině či k masu nebo právě k ochucení polévek. A určitě stojí za vyzkoušení!
Ingredience 8 porcí
zeleninový vývar | 800 ml |
pasírovaná rajčata | 500 g |
mrkev | 350 g |
cizrna (sterilovaná, nebo uvařená) | 265 g |
čerstvý špenát | 200 g |
cibule | 180 g |
kořen petržel | 150 g |
Harissa pasta | 50 g |
řepkový olej | 12 g |
česnek | 10 g |
koriandr sušený | 1 g |
sůl | 3 g |
kmín římský | 1 g |
skořice mletá | 1 g |
červená paprika mletá | 1 g |
Postup
- Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, v hrnci orestujeme na malém množství oleje.
- Po chvíli přidáme i pokrájený česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
- Přidáme koření (římský kmín, skořici a mletý koriandr) a ještě chvíli opékáme.
- Poté přidáme harrisu, mletou papriku, rajčatové pyré a zalijeme vývarem, dle chuti osolíme.
- Přivedeme k varu a vaříme na mírném plamenu do změknutí zeleniny.
- Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme uvařenou nebo sterilovanou cizrnu a prohřejeme.
- Na závěr přidáme omytý špenát a necháme jen krátce zavadnout.
- V případě chuti dosolíme nebo dochutíme kořením a podáváme posypané čerstvými bylinkami (petrželka nebo koriandr), můžeme zjemnit lžičkou zakysané smetany nebo jogurtu.
TIP: Pro lepší chuť můžeme cizrnu okořenit a opéct na pánvi nebo v troubě a přidat do polévky až těsně před podáváním, cizrna bude chuťově výraznější a křupavější.
výživové údaje | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | ||
|
8 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 45 | 1 133 | 100 kcal/100 g |
|
bílkoviny | g | 1,6 | 41 | - | |
sacharidy | g | 4,5 | 117 | - | |
z toho cukry | g | 1,6 | 41,6 | - | |
tuky | g | 0,8 | 21,3 | - | |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,1 | 2 | ≤ 1,1 g/100 g | |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g | |
vláknina | g | 2 | 51,2 | ||
sůl | g | 0,3 | 8,7 | ≤ 0,825 g/100 g | |
přidaný cukr | g | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).