Brokolice je plná vitamínů i minerálních látek a patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec. Z hlediska vitamínů má až trojnásobné množství vitaminu C, než citrusové plody. Obsahuje také mnoho provitaminu A, kyselinu listovou a vitamin K1. V rostlinné kuchyni je navíc cenným zdrojem dobře využitelného vápníku.
Brokolicovo-hrášková polévka
Výborná zeleninovo-luštěninová polévka, která je díky ovesné smetaně také lahodně krémová. Pokud zrovna není sezóna, neváhejte použít hrášek mražený.
Do tohoto receptu použijeme také košťál - pokud má však příliš tuhou a dřevnatou slupku, je vhodné ho před další úpravou oloupat.
Ingredience
střední cibule | 110 g |
lžíce olivového oleje | 13 g |
2 lžíce jemných ovesných vloček | 10 g |
1/2 větší brokolice | 300 g |
1 hrnek zeleného hrášku | 160 g |
1/2 hrnku ovesné smetany | 120 ml |
zeleninový vývar | 1,5 l |
1 lžička soli | 5 g |
1 lžička umeo octa | 5 ml |
špetka pepře | 1 g |
Postup
-
Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na kostky.
-
V hrnci rozehřejeme olivový olej.
-
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a vsypeme k rozpálenému oleji. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní také ovesné vločky a krátce je orestujeme.
-
Poté přilijeme vývar, přidáme brokolici i hrášek a polévku přivedeme k varu. Vaříme, dokud zelenina není měkká.
-
Přidáme ovesnou smetanu a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, pepřem a umeoctem.
výživové údaje | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | ||
|
|
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 77 | 560 | 100 kcal/100 g |
|
bílkoviny | g | 3,5 | 25 | - | |
sacharidy | g | 7,4 | 54 | - | |
z toho cukry | g | 3,4 | 25 | - | |
tuky | g | 3,4 | 25 | - | |
z toho | - | - | - | ||
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,4 | 2,7 | ≤ 1,1 g/100 g | |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g | |
vláknina | g | 3,3 | 24 | ||
sůl | g | 0,7 | 5,2 | ≤ 0,825 g/100 g | |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).