- Zdravé mrkvové muffiny mají díky použitému čekankovému sirupu méně cukru a nízký glykemický index.
- Díky použité mrkvi a ovesné mouce vysoký obsah vlákniny. Je bohatá zejména na tzv. beta-glukany. Jedná se o rozpustný typ vlákniny, u kterého je prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň přispívá ke zdravé střevní mikroflóře, a tím k bezproblémovému trávení.
Ingredience
ovesná mouka | 150 g |
ovesné vločky | 40 g |
mrkev | 80 g |
sójové mléko | 80 g |
čekankový sirup | 60 g |
jablečné pyré | 80 g |
voda | 60 ml |
kypřící prášek | 4 g |
jedlá soda | 4 g |
řepkový olej | 30 ml |
vlašské ořechy | 20 g |
skořice mletá | 3 g |
vanilka mletá | 3 g |
muškátový oříšek | 2 g |
zázvor mletý | 2 g |
1/4 lžička soli | 2 g |
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme pečícími košíčky nebo složeným pečícím papírem. Ve dvou mísách promícháme zvlášť suché a mokré ingredience.
- Strouhanou mrkev vmícháme do hotového těsta úplně nakonec.
- Těsto rozdělíme do formiček na muffiny a pečeme asi 20 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
12 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 110 | 215 | 1 320 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,8 | 5,4 | 33,4 | - |
sacharidy | g | 6,4 | 12,5 | 77,2 | - |
z toho cukry | g | 2,3 | 4,5 | 27,7 | - |
tuky | g | 4,9 | 9,4 | 58,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 1,1 | 6,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 5,5 | 10,7 | 66,14 | ≥ x/100 g |
sůl | g | 0,5 | 1,0 | 6,2 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).