Luštěniny jsou nejen zdrojem bílkovin, ale i komplexních sacharidů a vlákniny, jež je velice důležitá pro zdravou střevní mikrobiotu. V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitaminy (zejména skupiny B). Do polévky můžete použít jakékoli vaše oblíbené druhy luštěnin, úplně nejlépe uděláte, když je nakombinujete a dáte hrst od každého.
Stejně tak ze zeleniny můžete použít téměř jakékoli druhy, které máte zrovna k dispozici. Pokud použijete masový vývar, polévku obohatíte nejen chuťově, ale i nutričně – zejména o kolagen, esenciální aminokyseliny a minerální látky.
Výživná hrstková polévka
Hledáte tip na rychlé a snadné jídlo, které je zdrojem bílkovin, vlákniny, spousty mikroživin a opravdu vás zasytí? Vyzkoušejte hrstkovou luštěninovou polévku. Pokud si luštěniny připravíte předem, pak další příprava je raz-dva.
Ingredience 6 porcí
hrách | 50 g |
bílé fazole | 50 g |
cizrna | 50 g |
hovězí vývar | 800 ml |
voda, nebo vývar na zředění | 400 ml |
brambory | 400 g |
mrkev | 300 g |
celer bulva | 200 g |
cibule | 150 g |
řepkový olej | 20 g |
česnek | 16 g |
sůl | 3 g |
pepř | 1 g |
rozmarýn, tymián | 5 g |
bobkový list | 3 g |
Postup
- Pro tuto polévku využijeme různé druhy luštěnin – například cizrnu, fazole a hrách. Luštěniny si předem namočíme a uvaříme doměkka.
- Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše oleje. K cibuli a česneku přidáme po chvíli i nakrájenou mrkev a celer a přidáme i koření (bobkový list, tymián, rozmarýn, celý pepř). Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem.
- Brambory (cca 2/3) nakrájíme na větší kusy, zbylou třetinu nastrouháme (polévku to zahustí) a přidáme do polévky. Osolíme dle chuti a zvolna vaříme.
- Po cca 20 minutách přidáme i uvařené luštěniny. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá.
- Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvou petrželkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 234 | 57,5 | 1 409 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 10,8 | 2,6 | 65 | - |
sacharidy | g | 37,5 | 9,2 | 225 | - |
z toho cukry | g | 5,2 | 1,3 | 31,4 | - |
tuky | g | 4,55 | 1,1 | 27,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,55 | 0,1 | 3,3 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 10 | 2,4 | 60 | |
sůl | g | 1,75 | 0,4 | 10,5 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).